Råkostsalat

I dag vil jeg slå et slag for røttene og nøttene våre. En rå salat er et friskt innslag på nyåret, etter alle julelunsjer og julemiddager.

Denne er litt sånn Waldorfish, en alternativ variant av originalen. Blant annet har jeg i hasselnøtter fordi jeg for øyeblikket liker dem bedre enn de klassiske valnøttene..


Råkostsalat
400 g sellerirot, raspet
80 g hasselnøtter, grovhakket
1-2 epler, raspet
2-3 ss rosiner

Dressing:
90 ml kefir eller naturell yoghurt
2 ts sitronsaft
2 ss olivenolje
1/2-1 ts urtesalt
1/2-1 ts honning
1/4-1/2 ts kanel

Start gjerne med å riste sammen dressingen først – da bruker jeg å finne et tomt glass med lokk, har i alle ingrediensene og rister til alt er mikset godt sammen.
Jeg pleier i riste nøttene i ovnen på 160 grader i 15 minutter – men dette må du ikke. Deretter grovhakker du nøttene – bland raspet sellerirot, epler, nøtter og rosiner i en bolle og hell over dressingen og miks godt.Kålrotsalat
400 gr kålrot, raspet
1 gulrot, raspet
2 vårløk, hakket
2 håndfuller fersk persille, hakket
4 ss gresskarfrø, ristet i tørr panne

Dressing:
5 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
1,5 ts urtesalt
2 ts sennep

Miks dressingen i et tomt syltetøyglass eller lignende, og rist godt. Varm opp en stekepanne på medium varme og ha i gresskarfrøene, de vil begynne å poppe etterhvert, rist litt i pannen så de ikke svir seg på en side, og hold på til frøene blir gyldne – deretter ta av varmen og sett til side.
Bland kålrot, gulrot, vårløk, persille og frø i en bolle – hell over dressingen og bland.

Begge salatene holder seg i kjøleskapet i ca 3 dager og passer både på skiva og som tilbehør til middager og annen salat.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!