Vil du lære deg å lage verdens beste majones? Og verdens beste eggesalat?

Enhver lavkarboentusiast med respekt for seg selv må lage sin egen majones. Nå er ikke jeg lavkarbo-entusiast, men jeg har kastet meg på lag-din-egen-majones-bølgen. Skal den være sunn må man bruke kaldpressede oljer. Jeg liker personlig ikke smaken av kaldpresset raps- eller solsikkeolje, men kaldpresset olivenolje elsker jeg- i alt annet enn nettopp hjemmelaget majones. Så da ble jeg veldig imponert over meg selv en kveld da min kreativitet koblet inn et par sekund og dukket opp med den geniale idéen å bruke macadamiaolje. Den smaker mildt og nøttete og gir ikke den skarpe snerpen som jeg synes olivenolje lager i majones. Resultatet ble en mild og rund majones som egner seg godt i eget selskap, som ajoli med litt hvitløk eller som base til eggesalat, italiensk salat osvosv. Sist helg blandet jeg den i litt yoghurt naturell og hadde i hvitløk og dill og voila så ble det en nydelig skalldyrdressing. Dette er en fin basisoppskrift med rom for et vell av variasjon- noe jeg liker 🙂 Og liker du olivenolje eller andre kaldpressede oljer, så er det jo bare å bruke det du liker best.
Oppskrift verdens beste majones
2 økologiske og gjerne upasteuriserte eggeplommer
1 ts dijonsennep
2 ss sitronsaft
evt. litt salt, hvitløk, dill
Bland eggeplommer, sennep og sitronsaft med skje i en smal beholder med høye kanter nok til å romme en stavmikser. Mange ganger følger slike beholdere med stavmikseren når den kjøpes, min ble knust i et flyttelass for flere år siden, så nå brukes et smalt og litt høyt litermål. Sett stavmikseren i guffa og hell over oljen. Så starter du stavmikseren og lar den stå i bunnen fra starten og la den sakte men sikkert mikse oljen inn i de øvrige ingrediensene til det blir majones, tar ca 1 minutt. Idiotsikkker oppskrift og jeg har aldri opplevd at den skiller seg. Tror du også finner snutter på youtube for å se hvordan det gjøres, om du er usikker. Men det er forbausende enkelt og ukomplisert.
Har du ikke stavmikser er det bare å bruke en bolle, en visp og helle i olje over de øvrige ingrediensene i en tynn stråle ved stadig visping. Da er det imidlertid viktig at alle ingrediensene har samme temperatur (romtemperatur) Så blir det også majones til slutt. Skulle det skille seg ved den manuelle måten, kan du forsøke å tilsette en eggeplomme ekstra til slutt og røre i, det kan binde det hele igjen.
Tips! Mange har spurt etter oppskrift på eggesalaten min. Da er det bare å koke noen egg, dele med eggedeler, ha i litt finhakket purre/vår/pipe/gul løk, pepper og evt mer salt og blande i ønsket mengde majones for å få det hele til å henge pent sammen. Så har du plutselig verdens beste eggesalat også. Den er min eldste sin favoritt på hverdagsbrødeller kjempegode jernrike knekkebrød!

Kategori: Kategori: Ukategorisert

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!