VERDENS BESTE OG ENKLESTE OPPSKRIFT PÅ SITRUSKYLLING!

Denne retten er like enkel som den er fantastisk god, min absolutte favoritt blant kyllingrettene jeg lager. Jeg er fryktelig glad i kylling. I de 20 år jeg forsøkte å leve så vegetarisk som jeg bare klarte, så var det kylling jeg drømte aller mest om. Jeg kjøper ikke Prior, men kylling fra Holte gård. De får ikke noe mer spenstig enn økologisk kraftfôr, men de får leve i bra omgivelser og slaktes på gården. På den måten blir det lite stress og de håndteres ordentlig, slaktes en og en, ikke noe samlebånd. Dette mener jeg burde være en selvfølge når man driver dyrehold og er noe jeg er svært opptatt av. Holte Gård får en stor stjerne i margen av meg for denne måten å drive produksjon på denne måten.

Selv om jeg elsker sitruskylling så kimser jeg heller ikke av en hansefrikassè. Fra naturens hånd så klekkes det nemlig alltid noen flere haner enn høner, slik at det blir rene sex-orgiene om det blir for mange haner i en flokk. Det resulterer i at hønene blir stressa, misbrukt og slitne. Da må man som  matmor brette opp armene og gjøre affære. Oppskrift på hansefrikassè og hvordan det er å slakte egen hane kan du lese mer om HER!

Men i dag skal det altså handle om fire kyllinglår fra Holte gård som blir middag til oss seks. Det er altså en billig middag for å være basert på en såpass dyr råvare. Jeg prepper alltid denne retten rett før jeg legger meg om kvelden, det utgjør 10 minutt mat-zen før Jon Blund tar meg til sitt rike. Har jeg fylt opp leirgryta før natten, så sovner jeg alltid med godfølelsen i kroppen, for da vet jeg at neste dag vil bringe med seg nytelse og påfyll av superkrefter. Middagen står og lager seg selv i løpet av natten og neste dag. Den er klar til innhogst når alle ulvene kommer slitne og sultne hjem fra jobb og skole. Enkelt penkelt!

Sitruskylling (6 pers)

Du trenger:

4 lår fra Holte-kylling
2 løk
8 hvitløksbåter eller 2 hele kinesike hvitløk
1 lime
1 sitron
3 store kvaster rosmarin (kan sløyfes, men setter spissen på enhver kyllingrett)
Salt
Pepper
1 dl vann i bunnen av gryta
1 hel blomkål
2 medium store rødbeter
spisskummin
1 ts arrowroot

Fremgangsmåte:

Jeg deler låra i leddet med en skarp kniv slik at det blir 8 biter. Disse freses i godt med smør, helst klarnet, i en stekepanne. Fremgangsmåte på klarnet smør får du HER! Ca 2 minutt på hver side, nok til å få litt god farge og stekeskorpe.

Legg alle bitene i en leirgryte, gryta må ligge i vann i 10 minutt før du setter den i ovnen for å unngå at den sprekker. Jeg lar den ligge i vann mens jeg kutter og steker kyllinglåra.

Sammen med de ferdig freste lårstykkene legger du 2 løk, hver delt i fire biter- og 8 hele hvitløksfedd, eller 2 hele kinesiske hvitløk.

Skvis saften av 1 lime og 1 sitron og hell over kyllingen og løken.

Stikk rosmarinkvastene ned mellom lårstykkene i gryta.

Sprinkle over godt med salt og pepper.

Sett lokket på og ha leirgryten i ovnen på 80 grader. Så lar du retten lage seg selv til du kommer hjem fra jobb dagen etter. Øsker du fortgang i prosessen så kan du preparere retten før du går på jobb og sette gryta på 110 grader. Den vil da være ferdig til du kommer hjem fra jobb.

Saus:
Det aller viktigste er sausen. I leirgryta er det nå ca 5 dl gelatinrik og smakfull kyllingkraft som jeg siler over i en liten kasserolle. Jeg tar et glass med 1/2 dl kaldt vann, har i en god ts arrowroot og rører sammen. Denne blandingen heller jeg i sausen og koker opp samtidig som jeg rører. Dette tykner sausen perfekt, uten stivelse som skaper krøll i magen. Den stivner med det samme den er kokt opp og er da klar til servering. Du kjøper arrowroot i flere velassorterte dagligvarebutikker og i flere helsekoster eller du kan kjøpe HER! Arrowroot heter pilerot på norsk. Du kan erstatte arrowroot med potetmel eller maizena.

Smak på sausen og se om du vil ha mer salt, pepper, en dæsj tamari kanskje, eller om du vil røre inn en stor skje ekte smør til slutt. Smør runder smaken og gir ekstra god næring. Sausen tar maks to minutter å lage og kan serveres både husmenn og grever.

Tilbehør:
I denne årstiden liker jeg godt stekt blomkål og rødbeter til. Da deler jeg blomkål i mindre buketter og steker i rikelig med smør til de er sprø og al dente. Krydres med spisskummin, salt og pepper. Rødbetene deler jeg i passe tykke skiver og steker for seg selv i smør. Krydres med salt og pepper.

Litt florlett basmati-ris er også nydelig til, for å være aldeles ærlig så blir det oftest bare ris som er tilbehøret resten av året, fordi hverdagen fordrer enkle løsninger og fordi jeg mener at det meste av næringen ligger i hovedretten og ikke i tilbehøret.

Bon apetit!

På bildet over ser du ferdig fresa kyllinglår og de øvrige ingrediensene før leirgryta går i ovnen. Under ser du den ferdige kyllingen etter 16 timer i ovnen på 80 grader. Se all den gode kraften.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!