Vegetarisk bursdagsfest for 17 sultne jenter

Jeg hadde ikke tid til å blogge om denne bursdagen på selve kvinnedagen, måtte stikke midt i selskapet og overlate det hele til  mann, svigerinne og svigermor fordi jeg måtte holde yogakurs resten av kvelden. Forsåvidt ikke meg imot å komme hjem til ferdig oppvask og rydda hus, hehe.
Nå skal jeg ikke påstå at dette er den sunneste burdsdagen som kan gjøres, men tror jeg kan stå inne for at  vi serverte damene noenlunde skikkelig mat uten å belaste de vakre små kroppene for mye. Jentene kunne velge mellom jordbærsmoothie og solbærsaft. De fikk hjemmelaget pizza der glutenet i pizzabunnen var brutt ned og med vegetarisk tomatfyll rik på smak. Nøtteost som topping for dem som ikke tåler ost. Etterpå fikk de kose seg med, popcorn og brownies som var fri for gluten og raffinert sukker.

Det som også er bra er at både sausen og bunnene kan lages ferdige en dag du har god tid. De kan gjerne fryses og da er det bare å ta opp og montere pizza når du måtte ønske- gjort i en fei. Jeg lagde opp både bunner og saus dagen før, fordi jeg ikke hadde tid eller ork til å stå med dette på selve bursdagen. Kaken laget jeg også dagen i forveien.

Jeg protesterer vilt mot disse godteriposene som dyttes i hendene på barna mine når de har vært i bursdagsfest. Jeg synes det er en uting og gjemmer dem kategorisk unna. For det første mener jeg at det er bursdagsbarnet som skal få gave på bursdagen sin og ingen andre. For det andre får de nok ulumskt i seg i disse selskapene om de ikke skal få med seg hjem enda mer. For det tredje så er det bare et salgstriks og et «behov» skapt av handelsstanden for at de skal tjene penger og det liker jeg like dårlig som Halloween, Valentines og alt annet amerikansk pengemølle-fjas.

I stedet for disse meningsløse godteposene så kledte far i huset seg ut som spåkone og spådde alle jentene med en spåkål i stedet for en spåkule (kålen står nå på kjøkkenbenken og skal bli sauerkraut ;-D). Han spådde at de alle kom til å få sin helt egen kjærlighet og det fikk de… Ikke en overvettes sunn en, men disse organiske lollipopene som er uten kunstig tilsetning og fargestoff. Og de fikk ÈN hver. Jentene var strålende fornøyde over å få en slik eksotisk kjærlighet og spå-seansen var høydepunktet på hele bursdagen. Det må være sagt at det garantert ikke funker like godt i en bursdag for 13 år gamle gutter, men det er ikke mitt probem- ENDA 😉

Oppskrift Pizzabunn
3 liter vann
2 kg fin økologisk/biodynamisk spelt. Jeg bruker dette fantastiske melet
1/2 kg sammalt fin spelt
1/4 pakke fersk blå gjær
1 ss mineralsalt
2 ss eddik (vesentlig for å bryte ned gluten. Kan også bruke ekte sitronsaft)

Bland i en stor plastbolle med sleiv/eller hendene og la det hele stå over natten (eller minimum 7 timer for at glutenet skal brytes ned. Jeg satte deigen på gjesterommet, som er litt kaldere enn romtemperatur, men det var mer for å få det ut av veien enn for at det er spesielt smart med tanke på nedbrytningen. Da er kanskje romtemperatur bedre. Det er også viktig å bruke lite gjær ettersom det skal stå såpass lenge.

Så tar du det ut i romtemperatur om morgenen (om den da ikke har stått på kjøkkenbenken hele tiden) og så vil deigen være vakkert hevet og frådende til du kommer hjem fra jobb dagen etter. Da er det bare å bre den bløte deigen utover stekebrett som du har sprinklet et godt lag olivenolje over, bruk hendene som er dynket i olivenolje, så går det så lett, så lett. Deigen er løs og klissete, derfor er mye olje trikset! Form tynne bunner. Stek på 160 grader i ca 15 minutt til bunnen er ferdigstekt. Olivenolje tåler ikke varme over 160 grader. Da blir den omdannet til skadelig fett. Akrylamidnivået i bunnen fyker også til himmels over 160 grader. Derfor steker jeg ikke noe bakst over 160 grader, men nok om det.

Denne deigen ble nok til 12 pizzabunner som nesten dekket hele stekebrettet. Det var derfor en stor overdrivelse, når jeg trodde at det måtte så mye til. I tillegg til at vi i familien spiste oss mette på pizza gjorde vi og bursdagsjentene kål på tilsammen 5 pizza. Det gode er at det ligger pizzabunner i fryseren i lang tid fremover. Det er supertynne leiver, så de tar heller ikke mye plass og tiner raskt.

Jeg smurte på fyll og toppet med ost på de ferdig stekte bunnene og satte de på nytt i ovnen (160 grader). De sto i ca 10 minutt før osten var smeltet og hadde fått en fin gylden farge. Bunnen var knasende sprø og til og med min søster (som har jobbet på Continental) + svogeren min (som ikke skryter av maten uten at han mener det) skrytte uhemmet av pizzabunnen. De fikk den servert på søndag da vi feiret bursdagen sammen med familien. Jeg tror faktisk dette er den beste bunnen jeg har laget og det uten oppblåst glutenmage i etterkant. Hurra for bløtlegging i syrlig miljø!!!

Oppskrift vegetarisk pizzafyll

2 ss smør eller olivenolje
4 løk
2 store gulrøtter
2 hele kinesiske hvitløk
1 boks tomatpure
4-6 bokser hermetiske tomater (gjerne økologiske)
2 ss vegetarisk buljong
1 ss paprikapulver
3 ss oregano
2 ss basilikum
Pepper

Blank løken og få frem den gode duften før du heller over en boks tomatpure og lar det surre med ett par minutter. Det kalles å brenne av tomatene, men jeg har aldri så høy varme at det skjer. Synes likevel jeg får frem mer sødme i tomatpurèen ved å gjøre det slik. Ha deretter i hermetisk tomat, krydder og la det hele få et oppkok før det får putre og godgjøre seg i minimum en halvtime- gjerne en time eller to for å få en rikere smak. Stavmiks eller blend til en jevn saus. Bruker du blender må du kjøle ned sausen først, ellers kan du skape en katastrofe på kjøkkenet!

Pizza med nøtteost for melke-allergikere. Nøtteosten er laget i en fei av bløtlagte macadamianøtter, litt vann, sitron, salt, pepper og 1 ss næringsgjær som gjør susen med tanke på  ostete smak.

Glutenfri og melkefri brownie søtet med honning

4 dl mandelmelk, laget med 1 kopp mandler og 2 kopp vann, tilsatt 8 dadler. Alt skal med i kaken
2 dl rismel (kjøpes i helsekost/Ultra/Meny
2 dl kokosmel (Helsekost, iherb)
8 runde ss kakao
2 ts ekte vaniljepuver, kan sløyfes
1,5 ts bakepulver
6 egg
1,5 dl honning
200 g ekte smør (gjerne rørossmør eller annet økologisk smør)

Bland det tørre. Visp sammen egg, honning + 4 dl mandelmelk
Ha det våte i det tørre og hell i smeltet smør til slutt. Ha det hele i en smurt langpanne og stek på 160 grader i ca 1 time. Åpne døra av og til og dytt fingeren forsiktig på kaken, du vil kjenne om den er saftig uten å være bløt. Det er viktig at den får stå og sette seg før du begynner å skjære i den. Lag den gjerne dagen før.

Ellers fikk damene Hjemmepoppet popkorn som jeg hev utover bordet. Det var veldig stas og to digre boller forsvant i en fei.

Enkel jordbærsmoothie laget av kokosvann + vann + jordbær + banan:

Bestemors marsipankake (ikke sunn men gruuusomt god). Småjenter er imidlertid oftest ikke så veldig opphengt i marsipankake så det meste var igjen av den når bursdagen var ferdig. Men pen var den og min datter syntes det var veldig stas å blåse ut lysene. Jeg spiste et altfor stort stykke til kvelds helt med overlegg, da jeg kom hjem fra yogakurs og var skrubbsulten. Skikkelig smart å legge seg på «stigende sukker-rus»… Poenget er at jeg kan velge om jeg vil rote til fordøyelsen og helsen min ved å spise meg dårlig på sukker og ikke-mat. Det kan ikke barna våre og da må vi voksne ta det valget for dem. Det er nå min mening.

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord: , ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!