VANNKEFIR ABC

 

Vannkefir. Her lærer du det du trenger å vite om den leskende vidunderdrikken. Kefirkorna må passes  godt på, mates godt og de skal ikke ha det for varmt og ikke for kaldt- bare akkurat passe (21-25 grader). Jeg har alltid elsket kefir og i barndommen hadde mamma en periode der hun laget egen vannkefir hjemme. Det glemte jeg aldri og sørget for å skaffe meg disse vidunderkulturene i voksen alder og startet egen produksjon.

Kefirkornene  formerer seg som bare juling når de blir stelt godt med- og må si at jeg er frelst! Vannkefir kan du se på som en fordøyelseshjelper ved at den inneholder organiske syrer, gunstige melkeproduserende bakterier, noe mineraler og B-vitaminer og er godt for immunforsvaret generelt. Det beste er at det er nydelig på smak, synes jeg. Barna mine liker det godt også og vi drikker det til måltider, som tørstedrikk og i smoothies. Det best beskrivende ordet for denne drikken er at den kjennes velgjørende. Soothing, på engelsk…

Du kan kjøpe startkultur til vannkefir i MIN NETTBUTIKK. Når du har aktivert vannkefirkorna i tråd med fremgangsmåte på baksiden på posen, så brygger du videre med standard oppskrift som du finner her eller i boken min Fermentering:

Slik brygger du vannkefir

2 ss kefirkorn
3 ss økologiske rosiner evt 3 tørkede fiken eller aprikoser (økologiske)
4 ss rårørsukker
1/2 sitron (skrell skallet om du ikke får tak i økologiske)

1 tynn skive ingefær (kan sløyfes)
1 liter vann

Dette står og godgjør seg i 24 eller 48 timer. Jeg lar alltid kefirkornene spise opp alt sukkeret slik at drikken er syrlig og frisk, altså minimum 48 timer. Den er også lett sprudlende og kan minne litt om tam champagne i smaken- spesielt om den er laget på rosiner.

Du bruker rene glass og setter lokket løst på under fermenteringstiden for at det skal komme litt luft til. Eller du kan legge et finmasket klede over og ha strikk rundt for å hindre småfluer og annet lumsk som kan like godsakene like godt som deg.  Når vannkefiren er ferdig siler du kornene i en sil som ikke må være laget av stål. Eventuelt kan du sile gjennom kaffefilter eller et  gassbind-stoff/klede. Denne bakteriekulturen liker ikke stål men liker godt glass, tre og plast. Når du har samlet kornene så skylles de i vann som ikke er for kaldt og ikke for varmt, kjenn på vannstrålen med fingrene og pass på at det er litt kaldere enn kroppstemperatur uten at det blir isende kaldt. Så er det bare å hive kornene i en ny sats med sukkervann og tørket frukt + sitron. Kornene lever og bobler og det er aldri stille på kjøkkenbenken min lenger.

Smaksmessig liker jeg den best om den er laget på rosiner, dernest fiken og på siste plass aprikoser (mest bitter). Jeg bruker som oftest fiken, da jeg synes det er styrete å plukke på alle de små rosinene.

Jeg har eksperimentert med ulike søtningsmidler, alt fra palmesukker, lønnesirup, melasse, raffinert sukker og rårørsukker. Sistnevnte er min faoritt, fordi kefirkornene ser ut til å like det best, jeg liker den smaken best også og det faktum at mineralene i melassen er igjen i drikken når alt sukkeret er spist opp. Da blir den ekstra næringsrik. Av og til hiver jeg i en kork eller to med denne  mineralblandingen, for å høyne mineralinnholdet.

Man kan også fermentere en ekstra runde etter 48 timer ved å tilsette ferske bær eller den frukten du ønsker og på den måten gi drikken en ny smak og farge. Jeg har forsøkt med mango, blåbær, kiwi, gojibær og bringebær. Tror bringebær var best av disse variantene men minnet meg om tvangsdrikking i tenåra og en grusom vin som het peach canei – eller noe slikt. Ikke alt man trenger å minnes like klart her i livet… Best synes jeg altså at vannkefir er i all sin enkelhet og laget på rosiner. Det verste var vannkefir laget av kokosvann. Smaken var helt aldeles ubeskrivelig ekkel, men mange sverger til dette på grunn av kokosvannets næringsinnhold og at sukkeret forsvinner- en lavkarbo-favoritt. Men det må da være måte på hva man skal lide seg gjennom. Jeg har kokosvann i smoothies og synes det passer fint å drikke akkurat som det er.

Det er en svak alkoholprosent i vannkefir men ikke mer enn i vanlig kefir laget på melk og man kan både kjøre bil og gi barna vannkefir.  Dette fordrer imidlertid at du følger den fremgangsmåte og oppskrift som jeg viser til her. For du kan lage en mer alkoholholdig drikk ved bruk av vannkefirkorn ved å bruke lenger fermenteringstid og mer sukker. Om du bruker vannkefir til å syrne ferskpresset eplejus har du en liten vin-bombe etter en 3-4 dager. Dette egner seg forståelig nok ikke til drikk for barn eller i kombinasjon med bilkjøring.

PS! Vannkefir og melkekefir er to ulike saker. Du kan lese mer om melkekefir HER!

 

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!