URTESPIRAL ABC

En urtespiral er både et dekorativt blikkfang og gir maksimal utnyttelse av mikroklima samt sol- og vannforhold. På bildet og tegningen kan du se hvordan jeg har valgt å plante og samplante.

Urtespiralen er på mange måter selve varemerket til permakulturhagen. En måte å dyrke på som jeg forsøker å overføre til resten av hagen min. Steinene som utgjør spiralen holder på solvarmen og skaper et lunt mikromiljø for plantene. I tillegg er det smart å bygge den så nær utgangsdøra eller kjøkkenet, at veien ut til spiralen er kortest mulig. Målet er nemlig at den skal brukes mye og ofte og derfor blir det viktig å ha kort vei til godsakene. I bakgrunnen av urtespiral på bildet over kan du se vår åpne inngangsdør.

I vår bygget vi endelig denne urtespiralen som jeg har drømt om i årevis. Vi kjøpte et gammelt oppussingsobjekt for 8 år siden og har siden pusset og pusset både opp og ned og opp igjen. Derfor mente jeg lenge at bygging av en urtespiral var litt for råflott til å sette på timeplanen i tillegg til alt det andre vi jobbet med. Men hadde jeg visst hvor fort gjort den var å bygge, så hadde jeg presset det gjennom for lengst. Jeg tror jeg kan gå så langt som å si at en urtespiral burde være obligatorisk å ha for alle med en liten flekk tomt. Ikke bare er urter godt, sunt og sågar medisinsk i riktig mengde, riktig tilberedt og på riktig plass. I tillegg pynter urtespiralen mer enn kanskje noe annet i hagen.

Før vi startet å bygge leste vi oss opp på hvordan vil ville gjøre det både i bøker og på nettet via nettsider og børtåførti youtube-filmer. Som med alt annet her i verden er det mange måter å bygge en urtespiral på og mange måter og teorier om hvilke urter som bør stå akkurat hvor og hvorfor. Ut fra vår logikk, erfaring og plassering på jordkloden vår så gjorde vi det på følgende måte:

Poenget er å bygge en spiral av stein, helst lokal stein og følge solens rotasjon, formet innover og oppover. Det fylles jord og annet organisk materiale mellom steinene som man så planter urtene i, etter et gitt system som jeg kommer tilbake til.

Åpningen av spiralen vendte  mot nordøst og der lagde vi en liten dam. Målet med dammen er å skape et ekstra fuktig miljø nederst, i tillegg til at jeg vil ha et rikere økosystem og dammen vil kunne trekke til seg både frosker, insekter og annet mangfoldig mikroliv. Åpningen nederst på spiralen bør vende mot nord eller øst, slik at den følger solen hele veien rundt.

Vi startet med å legge et godt lag papp der vi bygget spiralen, for å hindre ugras og gras å komme opp. Deretter hentet vi et par hengerlass med lokal stein i litt ulik størrelse (mest mulig avlange og flate) og startet byggingen. Mannen la på plass de tyngste steinene og tok seg av det meste av utformingen, med kun småplukk til hjelp fra meg. Når steinspiralen sto klar fylte jeg den med kompost, kvist og jord. Øverst oppe hellet jeg i noe småstein før jeg la noen bøtter sandholdig jord på toppen. Her kan du blande sand fra feks strand eller annet inn i sandfattig jord- dersom du ikke har tilgang på ferdig sandrik jord.

Når vidunderet er klar for beplanting så er trikset å fylle den med urter du faktisk liker godt og som du ønsker å berike maten din med. Jeg har lagt min elsk på estragon og rosmarin så jeg plantet ekstra mange av disse. Noen er stauder og kommer igjen år etter år, slike som Salvie som jeg også er veldig begeistret for. Andre må du kanskje plante på nytt for hvert år. Så er det viktig å plassere urtene i system slik at de som trenger mye væte er nederst og de som tåler å tørke ut står øverst. De mest solelskende plasseres slik at de blir mest eksponert og de som må ha litt skygge, får stå delvis i le for solen.

Da alle urtene og løkplantene var kommet i jorda, la jeg et teppe av halm mellom plantene for å dekke jorden til. Dette er smart av flere årsaker. For det første hjelper det med å holde på væten i jorda, for det andre hindrer det ugras å komme opp i samme tempo som når jorden står bar og for det tredje tilfører det jorda og plantene ekstra næring. Så alle gode ting er tre. Men litt tilbake til disse løkplantene. Jeg plantet gressløk i sør i litt fuktig jord, og så vårløk hist og her mellom de ulike urtene fordi løkvekster jager bort en del skadedyr, bortsett fra disse brunsneglene da.

Jeg digger urtespiralen min og gleder meg til å se den ta form. Til nå har det kun vært elsk med den foruten at disse helsikes brunsneglene har lagt sin elsk på basilikumen min- og beitet ned korianderen min nærmest over natten. Resten av urtene mine får stå i fred for disse dyrisk vemmelige skapningene som også har spist opp alle tilløp til kålrot i grønnsakslandet mitt.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!