Tid for mandelhandel og julete milkshake

Hver desember går jeg på jakt etter de beste mandlene. Nå selges de i løsvekt, i store åpne esker nær frukt og grøntavdelingen. Raskt smetter jeg hånden nedi eskene og stjeler en mandel som jeg diskrèt putter i munnen. Så sammenligner jeg., Mon tro hvor de er best i år…. Og i år er vinneren Kiwi sine mandler. De koster i tillegg 10 kr kiloen mindre enn de som kjøpes på Rema 1000. Jeg får alltid noen vantro blikk når jeg kommer i kassa med disse digre mandelkassene, som jeg knapt klarer å håndtere- tror årets kasse var 22, ettellerannet kilo. Så putter jeg det hele i fryseren (jada, jeg har mange frysere- 4 faktisk ;-D) og har nesten frem til neste høst.

Tørkes i dehydratoren i ett par døgn

Når mandlene er ferdig tørket blir de oppbevart i kjøleskap i norgesglass klar til bruk. Det er viktig å oppbevare nøtter og frø kaldt, da fettet i godsakene harskner lett- og blir helseskadelige. Jeg har fått spørsmål om jeg tørker mandlene før jeg lager melk av dem og det gjør jeg altså ikke. De tørkes for å brukes i godterikuler, sjokoladepålegg eller annet søtt eller salt snacks. Det har ingen funksjon å tørke mandler før det lages melk av dem, men det er viktig å bløtlegge dem først for å fjerne antinæringsstoffene, gjøre næringsstoffene lettere tilgjengelig og gjøre dem lettere å fordøye. Tørkede mandler har en helt annen konsistens enn vanlige mandler, de blir sprø og knasprige. Nydelig! Legg forresten merke til hvor pene mandlene er når de er ferdig bløtlagte. Blir helt fascinert over å se hvor levende de faktisk ser ut. Nøttemelken brukes til raw müsli, som melk, melk i kaffe, pannekakerøre, vaffelrøre, kaker, puddinger og andre desserter, milkshakes og smoothies, under får du eksempel på en julete vri som Prinsemann likte godt.

Oppskrift Julete milkshake
2 dl mandelmelk
1 klementin
1 fiken
Press gjennom nøttemelkspose for å bli kvitt småfrøene i fiken.
Deretter kjør det hele på nytt i blender tilsatt 1 ss lecithin og eller en 1/2 banan for mer shakete konsistens. Liker du og barna drikke med tekstur og frø er det ingen grunn til å bruke nøttemelkspose.

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord: ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!