Tart cherry, hjemmelaget supermat
Å tørke surkirsebær forbausende enkelt og myyye billigere enn Pure Planet sin Tart cherry, som ellers er min favoritt blant surkirsebær-ekstraktene. Man kan også kjøpe Tart cherry snacks som er steinfrie her dersom du ikke har en nabo med store surkirsebærtre som bare venter på årlig invadering av supermat-jegere :o) I noen deler av landet kan det nok ennå henge noen godt modne surkirsebær som bare venter på dettopp deg, eller du får smøre deg med tolmodighet til neste sommer…
Dette skriver superdamene i sin bok Supermat om surkirsebær;
«Både søte og sure kirsebær og kirsebærjuicen har lenge vært brukt av tradisjonelle healere i behadlingen av urinsyregikt fordi man mener at kirsebær reduserer nivået av urater i kroppen. Surkirsebær inneholder seks ganger så mye antioksidanter som blåbær. Bærene inneholder også fenoler- naturlige plantestoffer med betennelseshemmende effekt. Surkirsebær har et høyt innhold av melatonin. Virkning: Antioksidantene i surkirsebær beskytter hjernet mot frie radikaler, er effektive i bekjempelsen av betennelser og reduserer stølhet i musklene etter treninig. Teststudier har vist at fargestoffet antocyanin kan virke som et antioksidant og beskytte nevronene mot oksidativt stress… Selv om kliniske tester av stoffets virkning på mennesker er i en tidlig fase, mener noen forskere at perillyalkohol har positiv virkning i kreftbehandlingen.»
Oppskrift Tart cherries
En bøtte surkirsebær
en dæsj ecxtra virgin kokosolje, flytende
2-3 ss lønnesirup iblandet 5 dråper stevia
Dehydrert utover 3 paraflex-ark på 46 grader i ca 15- 24 timer, de skal være tørre, samtidig som de er gode å tygge i, litt som rosiner. Du kan også bruke stekeovn, bare sett den på 50 grader og med døra på gløtt- men hvor lang tid det tar må du da nesten prøve deg fram med.
Min eldste datters favorittsnack men alle i hus liker dem godt. Bare pass på at det spises ved bordet og at det er tørkepapir i nærheten. Disse er fulle av fargesterke antioksidanter!!
yumyum!