TACO PÅ MIN MÅTE – EN FREDAGSLIDELSE TRANSFORMERT TIL PUR NYTELSE

Nå skal jeg fortelle deg noe som jeg vet det blir bråk av! Det blir nesten som å «banne i kjerka». Jeg synes nemlig at taco er noe av det kjedeligste jeg kan spise, nest etter risengrynsgrøt, som ligger på en soleklar og dørgende kjedelig førsteplass. Jeg synes nemlig ikke det minste om å spise meg mett på en søt guffe som i min verden i beste fall kan kalles dessert. Blodsukkeret løper løpsk og verre tullemat for voksende små kropper skal man lete lenge etter. Jo, du trenger ikke lete så lenge før du finner pannekaker som befinner seg på det daglige bord hos de fleste småbarnsfamilier i alle fall en gang i uka.

Men tilbake til taco. Jeg har måttet ta ansvar for hele fredagslidelsen og gjort taco til en greie jeg kan takle. Når alt kommer til alt: If you cant beat them, join them!

Her er min versjon av taco, sikkert ikke spesielt mye mer autentisk enn den norske varianten, men den er i det minste gjort til en levelig fredagsopplevelse for ganen. En ærlig advarsel er at dette tar tid. Derfor blir det taco hos oss kanskje en gang i måneden. Er jeg bortreist, blir det ofte taco på aldeles vanlig norsk vis i heimen- og det skal være sagt at barna fryder seg minst like mye over den varianten.

Hjemmelaget tacokrydder, på supersøster Siljes vis:
2 ts chilikrydder
2 ss paprikakrydder
2 ss spisskummin
1 ss oregano
1 ss hvitøkspulver
1 ss koriander
1 ss pepper
1 ss uraffinert mineralsalt

Bland alle ingrediensene og oppbevar i et glass. Smak til ferdig stekt kjøttdeig av glade storfe eller viltkjøtt med krydderblandingen. Jeg rører alltid et par spiseskjeer gelatin inn i kjøttdeigen for å gjøre proteinene lettere fordøyelige og gjøre måltidet mer komplett. Gelatin er den perfekte fordøyelseshjelper og bygger opp alt bindevev i din egen kropp. Supermat for både store og små, med andre ord.

Tips! Er kjøttdeigen tørr kan du helle over en dl vann eller kraft og koke krydderet inn i kjøttet.

Tomatsalsa
4 modne tomater, kuttet i biter (sil i dørslag en stund for å få av overflødig væske)
1/2 rødløk, finhakket
1/2 lime, saften
finkuttet chili, kanskje 1/3
1 hvitløksfedd, finhakket eller skviset.

Bland sammen alle ingrediensene i en skål.

Guacamole
2 modne avocado
2 ss mykt smør
2 ss extra virgin olivenolje av god kvalitet
2 fedd hvitløk, presset
Saften av en lime
Salt og pepper etter din smak

Guff sammen med en gaffel, potetstamper eller stavmikser.

Mangosalat
2 mango, skåret i terninger
1 avokado, skåret i terninger
1/2 chili, finkuttet
Saften av en lime
Frisk koriander etter smak
Olivenolje

Bland sammen alle ingrediensene

Tacokjeks, raw food
4 ss linfrø (helst gule), bløtlagt i 2 dl vann i  ca 6 timer
1 squash raspet
1 boks mais
1/2 rødløk
1/2 paprika
1/2 ts kumin
1 båt hvitløk
4 ss tamari
1/2 ts spisskummin
1/2 ts gurkemeie
1 ts koriander eller en håndfull friske blader
Salt, pepper

Kjør alle ingrediensene i en blender eller kjøkkenmaskin med s-blad til en deigete masse. Bre utover et paraflexxark og ha i dehydratoren til de blir knuskende tørre. Eller stek på bakepapir i stekeovn til de er tørre, på lavest mulig varme, gjerne med ovnsdøra på gløtt. Ta kjeksene forsiktig av paraflexx/bakepapiret etter noen timer og vend før du tørker videre uten paraflexxark/bakepapir. Da går tørkeprosessen langt raskere, både i dehydrator og stekeovn.Annet tilbehør kan være noen skåler med:
Finkuttet rå løk, gjerne rødløk
Friske salatblader
Lavpasteurisert rømme fra røros, eller en upasteurisert om du finner
Upasteurisert ost i en eller annen fasong
Täler du ikke melkeprodukter kan du lage taco-dip som du får oppskrift på HER!

Jeg anbefaler deg å ha sen middag på en fredagsaften om du går for min vri- og sprett gjerne en flaske saftig og god Sangiovese eller en leskende Prosecco underveis i matlagingen. Så blir det hele både lystbetont og motiverende. Og det til tross for at det er taco det her er snakk om.

Goood helg!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!