Svigermors superdeig som kan brukes til det meste :o)
Jeg lagde loff, polarbrød, rundstykker og pizzabunn av denne deigen. Den kan også med letthet tilsettes kardemomme, rårørsukker og rosiner og vips så har du nydelige boller.
Oppskrift Svigermors superdeig
1,1-1,2 kg siktet spelt f.eks fra www.spesialkorn.no
150 gram ekte smør
6 dl vann
2-3 ss eddik
2 ts mineralsalt uten antiklumpemiddel
1 ts rårørsukker eller honning
Et lite hjørne brukket av en pakke blå fersk gjær, ca 10-15 gram (jeg bruker aldri tørrgjær)
Bland gjær-klumpen i væsken og ha i eddik og smeltet smør som er nedkjølt til ca 30 grader. Ha så i de øvrige ingrediensene og elt godt sammen med hendene eller i kjøkkenmaskin, den skal være ganske så fast, du må muligens justere med væske og mel for å få en fast deig, da det er stor forskjell på meltyper i kontakt med væske. La stå og langtidsheve i minst 8 timer. Så er det bare å forme deigen til det du måtte ønske. Skal du steke loff gjøres det på 220 grader i 30-40 minutt.
Jeg velger i denne oppskriften å innbille meg at det mettede fettet beskytter karbsene mot å danne alt for mye akrylamid (siden dette ikke er mat vi spiser til hverdags tenker jeg at det er aller viktigst å behandle hverdagsmaten med skånsom varme og riktig behandling for et helsebringende resultat). I tillegg slenger jeg inn en liten deciliter vann i bunnen av stekeovnen for å få penere heving under steking og finere skorpe på brødet. Lager du rundstykker stekes de i ca 10 minutt, de skal være ganske lyse og lager du polarbrød trenger du enda kortere tid- ellers blir dem harde som stein.