Svigermors superdeig som kan brukes til det meste :o)

Syke mann for en bolledeig svigermor har gitt meg oppskrift på! Sånne brød har jeg kun sett i Donald-blader. Vi skulle arrangere rekeparty på min elskedes nysnekrede og monstruøst store altan forrige helg, og jeg ville bake lyst lett brød som tilbehør. Siden mine hverdagbrød hverken er lyse eller spesielt lette og jeg ikke er så befaren ut i slik bakst, måtte jeg ringe svigermor som er husholdningslærer av gamle-sorten i skolen. Hun er faktisk ekspert på sånn bestemor-mat, selv om hun også kan lage fancy mat. Nei, nok svigersmisk og over til superdeigen. Hun ga meg basisoppskriften sin og jeg har gjort den litt om ved å tilsette mer havsalt (for å få sving på magesyreproduksjonen ved inntak av denne type mat) og brukt langt mindre gjær enn i oppskriften, latt den langtidsheve i 8 timer, samtidig som det hele har ligget i syrlig miljø for å uskadeliggjort glutenet i det fine speltmelet. Jeg bruker også mer mel enn i oppskriften fordi deigen blir løsere i løpet av bløtleggingstiden må dermed gjøres ganske fast før den skal stå og langtidsheve.

Jeg lagde loff, polarbrød, rundstykker og pizzabunn av denne deigen. Den kan også med letthet tilsettes kardemomme, rårørsukker og rosiner og vips så har du nydelige boller.

Oppskrift Svigermors superdeig

1,1-1,2 kg siktet spelt f.eks fra www.spesialkorn.no
150 gram ekte smør
6 dl vann
2-3 ss eddik
2 ts mineralsalt uten antiklumpemiddel
1 ts rårørsukker eller honning
Et lite hjørne brukket av en pakke blå fersk gjær, ca 10-15 gram (jeg bruker aldri tørrgjær)

Bland gjær-klumpen i væsken og ha i eddik og smeltet smør som er nedkjølt til ca 30 grader. Ha så i de øvrige ingrediensene og elt godt sammen med hendene eller i kjøkkenmaskin, den skal være ganske så fast, du må muligens justere med væske og mel for å få en fast deig, da det er stor forskjell på meltyper i kontakt med væske. La stå og langtidsheve i minst 8 timer. Så er det bare å forme deigen til det du måtte ønske. Skal du steke loff gjøres det på 220 grader i 30-40 minutt.

Jeg velger i denne oppskriften å innbille meg at det mettede fettet beskytter karbsene mot å danne alt for mye akrylamid (siden dette ikke er mat vi spiser til hverdags tenker jeg at det er aller viktigst å behandle hverdagsmaten med skånsom varme og riktig behandling for et helsebringende resultat). I tillegg slenger jeg inn en liten deciliter vann i bunnen av stekeovnen for å få penere heving under steking og finere skorpe på brødet. Lager du rundstykker stekes de i ca 10 minutt, de skal være ganske lyse og lager du polarbrød trenger du enda kortere tid- ellers blir dem harde som stein.

 

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord:

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!