SVIGERMORS SJOKOLADEKAKE I NY DRAKT!

Minstemor fylte fem år i går og svigermor var på besøk. Det ble unisont forventet av flokken at hun måtte lage sin berømte sjokoladekake. Men så oppdaget vi at det manglet siktet fin spelt og noe raffinert hvitt sukker vil vi ikke bruke i utrengsmål, hverken svigermor eller undertegnede.

Så da tager man hva man haver. Jeg hadde spiret mel stående i et norgesglass. Det vil si at jeg har tatt hele spelkorn (ca 1 liter) og lagt i en glassbolle i rikelige mengder vann (ca 2 liter) tilsatt 2 ss surdeigsstarter. Dette får stå i romtemperatur og melkesyregjære i 24-48 timer. Deretter skyller jeg korna godt og tørker dem i dehydrator eller i stekeovn på svak varme (ca 50 grader celsius). Aller sist finmaler jeg de tørre og fermenterte korna på min kornmølle. Har du en god blender kan du knuse dem til mel i den, eller i en kaffekvern. Man kan få kjøpt spiret mel også, HER for eksempel.

Vi valgte å erstatte sukkeret med kokosblomstsukker.

Resultatet ble overraskende flott og ingen av børnene bemerket at noe var annerledes. Svigermor mener at den ble litt mer smuldrete, men bare en anelse- og var veldig begeistret over resultatet.

Konklusjonen er at denne noe sunnere sjokoladekaken tåles bedre av de tandre gluten-magene her i hus og blodsukkeret går ikke like bananas som til vanlig, selv om man unner seg et mandig kakestykke.

Oppskrift på svigermors sjokoladekake

Kake
2 egg
250 g kokosblomstsukker
2 dl melk, nøttemelk eller vann
2 ss kakaopulver
300 g mel
3 ts bakepulver
150 g smeltet smør

Fyll
250 g smør
2 store ss kakaopulver
1 ss sterk kaffe
3 dråper stevia med vaniljesmak, se HER!)
1 pk melis
14 dråper romessens
1/2 egg (ikke bruk 1, da blir fyllet for tyntflytende)

Slik gjør du:

Rør egg og kokosblomstsukker til en stiv eggedosis, tilsett melk/evt annen væske. Bland kakaopulver, spiret mel og bakepulver og sikt inn i eggedosisen, rør inn smøret aller sist. Ha i en smurt springform, vi brukte 24 cm. Stek nederst i ovnen i 40 minutt på 175 grader celsius.

Når kaken er helt nedkjølt kan du begynne å lage fyllet. I en kasserolle blander du smør, kakao, kaffe og stevia med vaniljesmak og smelter dette under omrøring på svak til medium varme. Så rører du inn melisen og romessensen. Fyllet kan da ha lett for å sprekke og trikset er da å røre inn et halvt egg, det vil binde massen igjen.

Så er det bare å bre fyllet utover kaken og vil du gjøre som svigermor, så deler du kaken i to og legger et lag av det nydelige fyllet inn i kaken før du dekker det hele med resten av fyllet.

Kaken holder seg i mange dager og ønsker du å lage en langpanne full av herligheten kan du doble oppskriften.

Andre steder jeg har skrevet om spiret mel finner du blant annet HER og HER

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!