Svar på ofte stilte spørsmål

Det er ofte jeg får mailer fra dere lesere der dere ønsker svar på spesifikke spørsmål. Denne bloggen er min tolkning av det jeg har sett og lest, for jeg kjøper ikke alt jeg ser og leser. Og mine tanker om hva som er rett og riktig er også stadig i bevegelse, for vi lærer jo alle stadig noe nytt om vi søker, ikke sant?

Lurer på om jeg må lage en egen knapp som heter ofte stilte spørsmål/FAQ… Her er eksempel på en mail jeg nylig fikk. Jeg velger å svare på den her på bloggen, da det kan være flere som lurer på det samme.

Her er mailen jeg fikk (jeg har tatt bort all personlig informasjon fra vedkommendes henvendelse) mine svar står med tykk skrift og spørsmålene i kursiv:

Jeg kom ved tilfeldighet over bloggen din, da min venninne postet en link på hennes blogg. Det er en superfin blogg med mange gode ideer! Takk for at du deler dem med resten av verden….
Jeg har noen spørsmål…. Jeg forventer ikke at du tar deg tid til å svare på disse personlig, men det kunne jo hende at det ved en eller annen anledning ville passe å skrive om noe av dette i en blogg…..

1. jeg er veldig glad i min juice maskin. Men jeg leste her for en liten stund siden på www.familyhopecenter.org (hjemmetrening for handicappede barn, hvor kosthold er en viktig del av helheten), og der sto det at man ikke skal drikke for mye juice, selv om man presser den selv, fordi den blir for konsentrert eller noe sånt noe… Hva er for mye? Og hvor mye kan man drikke?

«Avoid serving excess juice. Six ounces of apple juice is equivalent to eating nearly 5 apples. This is not helpful to the digestion, or to the nervous system»

Svar: Jeg er helt enig med dette senteret, men det kommer an på hva man juicer. Mine juicer er ofte grønne; jeg juicer squash, selleristenger, salatblad, spirer, et halvt eple, en gulrot og litt ingefær, f,eks. En slik juice kan man drikke ofte, men rene fruktjuicer blir rene sukker-bomber og påvirker blodsukkeret og fôrer uønskede bakterier i kroppen. Jeg juicer av og til bare gulrot og ananas, men ser på det mer som snop enn et helsebringende måltid. Ser du nyansene?

2. I den oppskriften med hverdagsbrød – hvorfor skal ikke speltmelet også bløtlegges dagen før? Inneholder ikke spelt fytinsyre og enzymsperrer?
Svar: Fint speltmel har ikke skallet på seg og er derfor fri for fytinsyre og enzymsperrer, men glutenet er ikke borte. Og for å gjøre brødet glutenfritt må det også bløtlegges i syrlig miljø. Jeg har imidlertid kun  bakt surdeigsbrød siden i høst og har ikke optimalisert den oppskriften med tanke på gluten. Det vil jeg gjøre snart, men har så innmari dilla på surdeigsbrød at jeg har ikke vært motivert enda. Men nå er jeg på gli. Jeg vil tro jeg må justere litt på væskemengde ved å bløtlegge det hele og lover å skrive om det når jeg finner den perfekte mix!!!

3. Jeg bor forøvrig i Danmark for øyeblikket, hvor kernesund familie har vunnet stor oppmerksomhet de siste årene. Havregryn er nærmest bannlyst i visse kretser. Hva mener du om havregryn? Jeg ser du bruker det i noen av brødoppskriftene dine. Og personlig tenker jeg det i alle fall er bedre enn hvitt hvetemel. Jeg har også lest en gang at man kan legge havregryn i vann og litt sitron over natten – også kan man godt spise det. Er det litt av det samme som du er inne på med brødene dine?
Svar: Jeg vet ikke hvorfor de er imot havregryn, mulig de mener GI er for høy eller fordi den har sporer av gluten, med mindre den er håndtert i en glutenfri mølle. Altså er havregryn naturlig glutenfrie, men eventuelle glutenrester fra andre kornsorter pga felles mølle- brytes ned i disse om de bløtlegges i syrlig miljø i mer enn 7 timer, som i mine knekkebrød for eksempel.

4. Du skriver endel om fermentert mat – jeg synes det ser spennende ut og kunne tenke meg å prøve. Men hvordan kan man være sikker på at det ikke danner seg mugg og dårlige bakterier i dette? Det skal jo igjennom en slags gjæringsprossess, og hvordan vet man om den har vært vellykket? Kan jeg godt servere dette til min lille sønn uten å være redd for at han blir dårlig av det?
Svar: To av mine fire barn elsker sauerkraut og spiser mye av det, alle drikker vannkefir og spiser surdeigsbrød. Dersom du bruker skikkelige råvarer og har rene glass og hjelpemidler skal du være trygg. Jeg har aldri fått mugg når jeg har laget sauerkraut, men har hørt om lesere som har fått det. Følger du mine retningslinjer etter punkt og prikke, skulle dette gå finfint! Husk at slik har våre forfedre laget mat i all tid. Derfor sitter du der du sitter, så man dør ikke av fermentert mat, men blir sterkere av det. Jeg ELSKER vannkefir, sauerkraut, surdeigsbrød/pannekaker/vafler og alt som er levende og pasteurisert og har aldri blitt syk av det. Derimot blir jeg sterkere og sterkere jo mer av det jeg spiser:)Du vet at det er vellykket om det lukter og smaker friskt og syrlig.

Som sagt, jeg forventer ingen personlige svar. Men det kan jo være flere av dine følgere som lurer på det samme, så om det passer sånn, så kan du jo kommentere det i bloggen din om du skulle ha lyst…

Og det hadde jeg lyst til! Lykke til :o)

Ønsker alle lesere en god helg videre vekk!

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord:

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!