SUKKERFRI SVISKEKAKE

For meg og mine er sviskekake den ultimate sommerkaken, fordi vi har spist den på sommerferie i min hjembygd Selje på Stadhalvøya i sikkert ti år. Sviskeeventyret startet på Doktorgården, drevet av min tidligere forlegger Torkjell Djupedal. Den gang (for sånn 10 år siden) kunne du kjøpe alt fra middag, kaker, damaskduker og bruksgjenstander laget av norske nonner i dette unike bygget i sentrum av Selje. Og der fikk du også innvielse i selvelste sviskekaken. En sammensmeltning av kokos, marengs, kokte svisker og krem, en så underlig kombinasjon at det er forunderlig at den er så vidunderlig. Etterhvert har min egen mor tatt over kunsten og serverte oss sviskekake og stekt makrell til vi badet i kulinarisk overflod også denne sommeren. Stadhavet var altfor kaldt denne gangen.

Så har det også vært slik at jeg har forsøkt å spise så lite sukker som mulig i de samme åra som sviskekaken har vært en del av min bevissthet, så jeg har drømt om å gjøre denne litt mindre blodsukkerbelastende. Eksperimentet er nå fullendt og resultatet er nå testet på mine fire kritiske barn, samt husbond- og tenk det; alle likte den, og mente den kunne erstatte originalen. Det er ikke ofte jeg hører slikt når jeg prøver å erstatte sukkerbomber med noe sunnere. Men jeg sier ikke at denne kaken er sunn, muligens bittelitt, men altså veldig god!

Oppskrift sukkerfri sviskekake

Langpanne, 16 porsjoner/

Sett ovnen på 180 grader, tradisjonell over- og undervarme

Bunn

8 eggehviter

6 ss sukrin

2 ss bjørkesøt

20 dråper stevia

200 gram kokosmasse 

2 ts bakepulver

Vær nøye på å skille eggehvite og eggeplomme nøye. Eggehvitene blir ikke stive om du har sporer av plomme med. Stivpisk så eggehvitene til marengs og visp inn søtning mot slutten. Vend inn kokosmasse og bakepulver med en slikkepott. Bre utover en langpanne, dekket av bakepapir og stek i 25 minutter. Avkjøl fullstendig.

Sviskekompott

1 boks svisker (500 gram)

2 dl vann

Ha sviskene og vann i en kasserolle og småputre til den blir grøt, tar nok nærmere halvtimen. Er du utålmodig (som meg) bruker du stavmisker mot slutten for å gjøre massen til en tykk grøt.

Eggekrem

8 eggeplommer

4 dl kremfløte

2 ss bjørkesøt

2 ss sukrin

 10 dråper stevia med vaniljesmak

Visp sammen eggeplomme, søtning og fløte i en kasserolle. Rør ivrig under oppkok og rør videre til du ser at det tykner til en fyldig eggekrem. Trekk kasserollen av platen og hell eggekremen over i en vid skål.  Legg over et fat som legges tett oppå eggekremen, for å unngå snerk. De fleste oppskrifter forteller at du skal bruke plastfilm, men plast i kombinasjon med kokende hete har jeg stor respekt for, og unngår kombinasjonen der det er mulig. Sett eggekremen i kjøleskap for nedkjøling.

Krem

4 dl kremfløte, piskes til krem

Når bunn, sviskekompott og eggekrem er nedkjølt gjør du følgende:

Smør eggekrem utover kakebunne, deretter sviskekompott. Er kompotten for tykk kan du spe den ut med litt vann så du lettere kan bre den utover eggekremen uten å kline lagene sammen. Pisk kremfløten til en ganske stiv krem og fordel over kaken til slutt. Noen bruker å ha søtning i kremen men jeg liker den best naturell. Noen liker også å raspe mørk sjokolade over kremen, men det synes jeg tar bort mine forventninger til hvordan en sviskekake skal smake. Smaken og baken. Uansett, håper du vil like oppskriften.

Bunnen med eggekrem og sviskekompott er fin å fryse, men da uten krem på toppen.

Kategori: Kategori: Glutenfri, Kaker og desserter
Stikkord: Stikkord:

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!