Stress, ultraprosessert mat og tarmhelse

I 2019 uttalte WHO at stress er det 21. århundres epidemi. Stress er en reaksjon på fysiske eller psykiske belastninger. Det handler altså ikke om hva som skjer, men hvordan vi reagerer på det som skjer. Noen synes å tåle livets utfordringer bedre enn andre. Jeg lurer likevel på om det er meningen at vi skal tåle den enorme informasjonsstrømmen og den store avstanden til naturen som de fleste moderne mennesker opplever i dag. Det bekymrer meg stort at også mange ungecsliter med stress og indre uro som over tid også kan utvikle seg til depresjon.

Kan maten vi spiser være en av årsakene til epidemien av stress? Ja, det er jeg hellig overbevist om!  To store studier publisert i BMJ (British Medical Journal) finner klare sammenhenger mellom høyt forbruk av ultrabearbeidet mat og økt risiko for hjerte- og karsykdommer, tarmkreft og død. Å være kronisk syk eller være pårørende til alvorlig syke kan skape stress.

Vi vet at vi spiser rundt 60% ultraprosessert mat i dag. Hva betyr ultraprosessert? Jo råvarer som er sterkt bearbeidet og tilsatt konsistensmidler, fargestoff, konserveringsmidler og ofte er laget på billigst mulig ingredienser som hvete, sukker og raffinerte planteoljer. Mange av disse råvarene og tilsetningsstoffene er betennelsesfremmende og inneholder lite vitaminer og mineraler. Disse produktene er designet for å trigge oss til å spise mest mulig og gjerne fresht emballert og uten skam markedsført mot barn og ungdom. Ergo spiser vi mer enn vi burde uten å få i oss viktige næringsstoff. Denne maten er en viktig bidragsyter mange av vår tids livsstilssykdommer.

Eksempler på ultraprosessert mat er: Søt og salt snacks som ostepop, kjeks, Gifflar, smågodt og potetgull. Brus og saft, flere typer frokostblandinger, flere typer yoghurter, knekkebrød og kjøpebrød samt pålegg som smøreost (både animalske og veganske), Nugatti og Hapå. Mange ferdigretter er også forsvinnende lite næringsrike og direkte helseskadelige. Det er lurt å bli god på å lese ingredienslister for å finne ut om du finner noe som ligner på råvarer som har navn du har hørt om tidligere. Hvis ikke er det nok best å jakte på rene råvaerer som kjøtt, fisk, frukt, grønnsaker, bær, nøtter og frø. Det er også lurt å velge sunne planteoljer som extra virgin kokosolje og ekte smør, fremfor sterkt bearbeida planteoljer som Delfiafett og margarin (både fast og flytende).

Kanskje har du hørt om hjernen i tarmen eller tarm-hjerne-aksen? Fordøyelsen styres av det enteriske nervesystemet, et komplekst system med over 100 millioner nerver. Sentralnevesystemet og det enteriske systemet har et mangfoldig språk seg imellom ved en enorm mengde nervebaner som tar seg av kommunikasjonen. Faktisk er det langt flere nervebaner som går fra tarmen til hjernen enn motsatt. Ergo er en velfungerende mage en forutsetning for en velfungerende hjerne. Fungerer hjernen, så er det lettere å ta smarte valg. Du klarer bedre å styre energien din etter formålet og kanskje tåle livets utfordringer bedre? Sannsynligheten for at du beholder roen er større dersom du har en rik mikrobiota, enn om du er ribbet for bakterier i tarmen, noe som for eksempel er situasjonen etter en antibiotika-kur.

Det er heldigvis mye vi kan gjøre for å få en bedre tarmhelse og tåle mer av både fysisk og psyksisk påvirkning. Kostholdet vi velger å spise påvirker vår tarmhelse og øvrige helse stort. Så mye som 70-80% av vårt immunforsvar ligger i tarmen.

Alle aspekter som kan påvirke vår tarmhelse blir grundig formidlet i kurset til Fedon og meg: Veien til god magefølelse. Vi hjelper våre kursdeltakere til å få kunnskap om hva som påvirker fordøyelse, men også har vi stort fokus på hvordan vi kan tåle livets stress. Eller la meg heller si det på følgende måte: Det er ikke et mål at vi skal tåle å være stresset. Det er et mål å ikke føle på press og stress, selv om det er stor avstand mellom hvordan du har det og hvordan du skulle ønske at tilværelsen var. Vi prøver å tette gapet, slik at du i større grad kan leve i tråd med dine behov, ved å gi deg både kunnskap og konkrete verktøy for at du kan bli bevisst på hva akkurat du trenger for å ha det best mulig og klare å omsette ønsker til praksis.

Kurset har vært en suksess fra første dag, men etter å ha kjørt tre runder er vi noen erfaringer rikere. Vi strekker oss derfor for å gi en enda bedre kursopplevelse!

Kurset er nå pusset opp og lagt ryddig og oversiktlig i en flott kursportal med egen tilhørende App. Den gjør det utrolig mye mer oversiktlig og brukervennlig for våre engasjerte kursdeltagere og til en mer lettfordøyelig pris enn før.

Allerede har vi en flott gjeng som nå tar fatt på kunnskapen, men her er vi ikke avhengig av en fastsatt startdato. Den setter du faktisk selv, og du har tilgang til kurset i et helt år!

Lanseringstilbudet varer ut september – LES MER HER

Referanser:

Kategori: Kategori: Ukategorisert

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!