SPRØ SNACKS AV GROBLAD

Ja, du leste riktig. Jeg har alltid likt smaken av groblad og latt meg fascinere av grobladets unike egenskaper siden jeg var liten. Alle har vel hørt at man fra gammelt av brukte groblad for å lege sår. Men kanskje ikke like mange vet at de kan spises i salater, kokes te på, forvelles og brukes slik du ellers ville brukt mangold eller spinat- eller du kan i all enkelhet koke te på de grønne skjønnhetene som du finner stort sett over alt der hvor folk ferdes. For de liker seg nemlig godt der folk og fe tråkker jevnt og trutt.

Grobladets egenskaper er mange. Det er betennelsesdempende og er kjent for å lindre smerter. I tillegg er det en nærende liten sak ved sitt høye innhold av jern, vitamin A og vitamin C.

Hvordan bruker jeg groblad? Jo, jeg spiser det som sprø snacks aller oftest, eller jeg gnikker det på stikk og sår gjennom sommeren. Jeg har også små nye blader i salater eller finhakket i omeletten. Groblad har en nøytral smak og passer derfor nesten enda bedre til sprø snacks enn det grønnkålgjør. Du får heller ikke kålmage av å knaske på groblad, som jo også er en bonus. Når det er sagt så lager jeg også grønnkålchips, så det er ikke slik at groblada har erstattet grønnkålen. Jeg sier, ja takk- begge deler. Du kan plukke groblad så langt som til Troms fylke. Bor du enda lenger nord, så kan du erstatte groblad med grønnkål for smakens skyld. Men grønnkål har andre egenskaper enn groblad, rent medisinsk.

Men nå skal du få oppskrift på gratis sommersnacks, nemlig Grobladchips. Jeg måler sjelden, men nå tok jeg meg sammen og gjorde det for din skyld.

  • 1 liter groblad, stilken kan godt være med (du må gjerne skylle dem, det kommer litt an på hvor du plukker dem)
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ss tamari (evt erstatt tamari med ½ ts salt og litt urter, som for eksempel basilikum, paprika og timian)

Vend inn olje og tamari slik at grobladflatene er dekket med blandingen.

Tørk på stekebrett i ovn på 50 grader med åpen dør til de er sprø. Det tar noen timer.

Jeg bruker dehydratoren min til dette og stiller dem da inn på 42 grader slik at jeg bevarer enzymene i groblada. Det tar 6-8 timer før de er helt sprø da.

Oppbevar i lufttett boks om du ikke spiser dem med det samme.

Godt, sunt, billig og utrolig enkel sesongmat.

IMG_6523

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!