VERONIKA BAZIKA GJESTEBLOGGER OM SITT DEHYDRERTE KNEKKEBRØD MED LØK OG PAPRIKA

 

Her i huset lever vi på et lavglutenholdig kosthold og et must for oss er dehydrerte knekkebrød. De spises til frokost, lunsj og til og med middag- skulle vi ikke orke å lage mat en dag, men hysj det snakker vi ikke så høyt om! Jeg liker å variere hvordan jeg lager knekkebrød. Ofte lager jeg en plain og en litt mer smakfull variant samtidig, spesielt nå på sommeren når det er godt utvalg med økologiske grønnsaker i butikken er det godt med mye grønnsaker i røra. Oppskriften jeg vil dele med dere i dag lagde jeg på slump her forleden dag og skrev heldigvis ned for den ble jeg kjempefornøyd med! Disse knekkebrødene passer like godt med rørossmør og Grys morrpølser (som er en stor favoritt her i hus!) som med avocado, spirer og et godt urtesalt. Som med mesteparten av maten jeg lager krever også denne oppskriten litt planlegging da du må starte dagen før med å bløtlegge frø. Jeg anbefaler å bruke dehydrator til denne type matlaging men ønsker du å prøve deg med ovnen hjemme setter du den på nærmest mulig 42 grader, som ofte vil være 50 grader, varmluft og med litt åpen dør.

Oppskrift

Start ved å bløtlegge

  • 100 g kvernede linfrø (jeg kjører mine i kaffekverna i 10 sek rett før bruk da frøene mister næringsverdi fortere når de er knust så jeg foretrekker å kjøpe hele)
  • 1/2 dl psyllium skall

Jeg har disse sammen i et decilitermål og heller vann til ca to dl over tørrvarene og rører godt sammen. Det er viktig at spesielt linføene trekker til seg vann og aktiveres slik at de binder røren godt sammen før de kombineres med de andre ingrediensene. Dette vil skje fortere i lunkent vann enn i kalt vann. Jeg kan finne på å helle over kaldt vann og så en ørliten skvett fra vannkokeren dersom jeg har brått om tid for å få fart på prosessen. Spesielt om det er kaldt i rommet.

p1020916

I kjøkkenmaskin med S-blad skjør,

  • 2 små eller en stor squash
  • 2 små eller en stor rødløk
  • 2 snack paprika
  • 300 g spirede solsikke frø (legges i vann over natten og kan godt skylles av og stå på kjøkkenbenken en dag å vokse)
  • 1 god ts oregano
  • 1 god ts basilikum
  • 1 god ts timian
  • litt ramsløk eller hvitløk om du ønsker denne smaken

p1020917

Skjør til røren er jevn og godt opphakket, trenger du litt vann for at det skal gå godt rundt i maskinen så tilsetter du det. Trikset er å ikke få den for rennende. Tilsett så linfrø/psyllium miksen og kjør litt til. Denne røren fyller hele min ca 2 liters kjøkkenmaskin så jeg fortsetter nå med å ha følgende ingredienser i en stor bolle.

p1020923

2 medium store revede gulrøtter
100 g sesamfrø, gjerne bløtlagt samtidig med men ikke sammen med solsikefrøene. Jeg bløtlegger altid frø separat da noen er mer skitne enn andre og de har forskjellige krav til rengjøring og gode spire forhold.
1 rødløk kuttet i tynne striper
4 vårløk kuttet i tynne skiver/sirkler
salt etter smak, for meg ca 1 ts

Etter å ha rørt dette sammen heller jeg over røren fra kjøkkenmaskinen og blander godt før jeg sprer over t-flex ark. Denne oppskriften holdt til 3,5 brett men dette vil variere med størrelsen på grønnsakene, det viktige er at man legger tykkere lag en hva som er vanlig med rene frøknekkebrød da disse vil krympe mer. Du kan rute opp knekkebrødene eller tørke hele brett og bryte ujevne biter når de er tørket. Dette ser veldig fancy ut dersom du skal servere med dipp eller hummus.

p1020931-1

Dehydratoren går på 42 grader og jeg prøver å snu knekkebrødene etter 6-8 timer da det lettere kan forkomme mugg på undersiden av oppskrifter med mye grønnsaker enn rene frø oppskrifter skulle man vente for lenge.

Bon Appétit!

Veronika Bazika

13886301_10154837835821111_2835982761502453356_n

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!