Små brikker i et puslespill

Jeg har alltid følt meg som en del av naturen og fungerer dårlig stykkevis og delt.

Jeg er natur. Du er natur. Vi er natur.

I går stemte jeg på et parti som viser at de tenker helhetlig, og har natur, barna, de eldre, de sårbare, dyrevelferd, rettferdighet og utjevning av klasser på agendaen. Et åpnere og rausere samfunn. For vi kan ikke heve oss over hverandre eller naturen, bare fordi vi kan. Vi må tenke større.

I dag leste jeg en artikkel i Aftenposten. Klimaforsker Bjørn Hallvar Samset sitter i FNs klimapanel og mener vi står ovenfor en revolusjon. Overskriften trigget meg til å lese videre. Klimaproblemene er ikke slutten på noe, men kanskje starten på en … revolusjon. Samset sa:

-En god nyhet først: Kloden klarer seg. Det er alle som lever her, som vil slite.

Journalisten spør hva som skremmer klimaforskeren mest. Han svarer:

-Summen av alt. Hvor fort det går overalt. Vi mennesker har en tendens til å se på én detalj. Og nå har vi snakket mye om global temperatur. Men om vi virkelig begynner å se på isbreer, havnivå, havforsuring, arter som flytter seg, sesonger som blir endret … det blir så mye på én gang, sier Samset.

Det er denne overveldelsen jeg tror mange kjenner på. Jeg opplever det samme med det jeg ønsker å formidle. Jeg ønsker å formidle en helhet, men det har syntes å falle gjennom. Det er enklere å konsentere seg om en detalj, rasping av kål eller eukalyptusens unike egenskaper, selv om hver enkelt detalj er like viktig i en helhet. Vi mangler en helhetsforståelse i både forskning, i politikken og i enkeltmennesket. Vi blir besatt av trening, eller tarm, fermentering eller eteriske oljer, eller enkeltsaker i politikken, uten å ta innover oss at alle disse enkeltelementene har liten betydning alene.

Dette opplevde jeg også da boken min Den moderne jeger kom ut i 2017. Boken var den ultimate guide til et bærekraftig kosthold, men den solgte 3000 eksemplarer. Boken Fermentering fra året før solgte over 20 000 eksemplarer. Misforstå meg rett, jeg er super takknemlig for alle som har kjøpt boken. Av og til må vi begynne et sted for å klare å gå videre til noe mer. Jeg synes også den er fin, men da Cappelen Damm kontaktet meg i 2015 fordi de ville at jeg skulle skrive den tittelen, så sa jeg at det var på en premiss, og det var at jeg skulle få skrive en bok etterpå, om helheten i et sunt og bærekraftig kosthold, både for tarmen, hele mennesket, dyra, naturen og kloden vår. Året etter så Den moderne jeger dagens lys. Den var tilpasset markedet akkurat da.

En ultimat guide må oppdateres og oppgraderes. Mye bra har skjedd innen bærekraftig matproduksjon siden 2017. På fire år har mange flere bønder endret sin drift fra konvensjonell til økologisk eller regenerativt landbruk. Mange flere forskere, bloggere, partier og journalister har miljø og bærekraftig mat på agendaen. Vi har flere nettbutikker, detaljhandlere, gründere og produkter som speiler dette. Men mange har også falt fra. Mange av dem som banet vei for dette paradigmeskiftet har måttet gi tapt. Mange sliter også i dag, for det er tøft å skulle bane ny vei og stå i det. Det er beinhard jobbing og ofte ensomt.

Dette er en viktig bok, sa redaksjonssjefer og forlagssjefer og media og mange av mine lesere om Den moderne jeger. Den har også vært pensum på flere utdanningsinstitusjoner. Likevel nådde den ikke bredt. Men vi tror at den gjennomredigerte og oppdaterte versjonen av boken fra 2017, med tittelen FRA JORD TIL BORD, vil få en haug med lesere. Fordi jeg helt ubeskjedent mener det er en viktig bok! Fordi vi alle har endret oss på fire år. Hele samfunnet har endret seg på fire år. Vi er mange flere som er villige til å se på helheten, og gjøre grep for å skape en bærekraftig matproduksjon. Fordi vi vil ha skikkelig mat på bordet. Fordi vi vil at barna våre skal ha mat i fremtiden. Fordi vi ikke kan bruke og bruke helt til det ikke er mer igjen.

Her ser du meg sammen med min redaktør, Lise Galaasen. Hun har lest manuset med argusblikk. En fantastisk grundig dame!

Den moderne jeger har gjennomgått en kraftig revisjon. På mange måter er det en helt ny bok, fordi jeg har fått med alle endringene i markedet, den nye måten vi må søke for å finne skikkelig mat på, i 2021. Og dette er en av årsakene til at jeg og forlaget mitt ble enige om at vi måtte gi den viktigste boka jeg har skrevet en ny sjanse. Fra jord til bord. Jeg håper du hjelper meg med å dele det glade budskap. For det er faktisk både optimistisk, givende og utrolig meningsfullt å hengi seg til denne livsstilen.

Jeg har et håp om at mitt insisterende fokus på helhetlige formidling blir tatt godt imot i dag, og for fremtiden. At vi er klare for å sette sammen alle de små bitene som skaper en helhet og går inn for å skape oss en helhetlig livsstil bestående av bærekraftige valg for oss selv og moder jord.

Du bestiller boka Fra jord til bord HER!

Ønsker du å bli med på lanseringsfesten av boken, så kan du se den live fra min Facebook eller bli med på selve arrangementet i Vikingskipet på Hamar, i forbindelse med mat og landbruksfestivalen Midt i matfatet 🙂

Kategori: Kategori: Ukategorisert

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!