SLIK LAGER DU DIN EGEN GINGERBUG FOR Å LAGE FERMENTERT INGEFÆRØL
Det blir aldri feil med et glass fermentert ingefærøl. Det passer like godt året rundt og er strålende næring for tarmen, fordøyelsen og immunforsvaret. Både på grunn av denne potente roten som ingefær er, samt de organiske syrene og de gode melkesyreproduserende bakteriene som du får tilført. Her får du helle prosessen fra A til Å. Håper du synes det er både gøy og enkelt. For det er det nemlig.
Slik lager du din egen startkultur, også kalt GINGERBUG
Bland 2 ts raspet ingefærrot, 2 ts sukker og 2,5 dl vann i et glass. Dekk med et klede og bind en hyssing rundt eller en strikk for å hindre rusk og fluer i å komme til. La blandingen stå i romtemperatur og mat med 2 ts raspet ingefær og 2 ts sukker daglig inntil du ser at det blir liv i leiren. Det vil begynne å boble etter 3-6 dager. Når du ser at den er livlig og klar til dyst, så siler du av raspet. Nå er den nemlig klar til å lage ekte ingefærøl.
Slik setter du satsen som skal bli til ingefærøl
Den videre prosessen kan ta opp til tre uker. Det er imidlertid ikke det minste komplisert, og jeg er sikker på at du blir positivt overrasket over resultatet.
- Kok 4 liter vann, ha i raspet av en stor ingefærrot, blir til sammen ca. 8 ss raspet rot. Bland inn 8 dl sukker og kok i 10 minutter. Avkjøl og sil.
- Bland inn saften av 5 sitroner og ha i startkulturen/gingerbug.
- Bland inn 3 liter vann slik at du nå har ca. 7–8 liter væske.
- Hell på flasker eller glass og tett lokket. Jeg bruker oftest å helle ingefærsaften på to 5-liters Fido-glass som jeg viste i livesendingen i dag og tetter med lokk med strikk. Eller så bruker jeg vinlås, men det hører til sjeldenhetene, siden jeg gjør ting enkelt og ofte glemmer utstyr. Så putter jeg dem i kjøkkenskapet og glemmer dem i 14 dager, og vips så har du ingefærøl.
- Kjøl ølet godt ned før du drikker det. Bruser godt og drikkes raskt opp her i huset.
Lagring og pleie
Kanskje du også lurer på hva du skal gjøre med din gingerbug for å kunne fortsette med å lage ingefærøl langt inn i fremtiden? Du må gjøre det som vi gjør med surdeigsstarteren, nemlig mate den med det den liker best. Surdeigsstarteren skal bake brød og lever på mel. Gingerbugen lever på sukker og raspet ingefær.
Når du da setter en sats som skal stå i 3 uker og bli til ingefærøl, så ta av/spar en liten dl av startkulturen, tilsett 1 dl vann og 1 ts sukker og 1 ts raspet ingefærrot daglig og la den stå på benken. Synes du det er for arbeidskrevende å styre med den daglig, så setter du starteren i kjøleskapet en uke i slengen. Men ta den ut en gang per uke og mat den med 1 ts sukker og 1 ts raspet ingefærrot, la den få bli romtemperert og få bli aktiv igjen (kjøleskapstemperaturen bremser fermenteringen) før du på nytt lagrer den i kjøleskapet.
Da har du fått alle viktige trinn som er viktige å vite når du skal lage ingefærøl. Hjemmelaget ingefærøl er en av mine mest populære oppskrifter fra boken min Fermentering som du finner i min nettbutikk. Jeg har også utviklet et innholdsrikt online-kurs i fermentert drikke, som du kan lese mer om HER.
Jeg minner også om mine faste livesendinger i min Facebook-gruppe Fermentering og kraft med Gry Hammer. Der kan du spørre om alt du lurer på tilknyttet kraft og fermentering og jeg lover å svare etter beste evner.
Kraftklem
Gry
Foto: Nadin Martinuzzi