GRY HAMMER SURDEIGSTARTER – SLIK FÅR DU LIV I DEN!

Jeg skriver denne bloggen for deg som har kjøpt mitt tørkede surdeigspulver. Det er å få kjøpt i mange ulike helsekoster, dagligvarebutikker og i min nettbutikk.

Min surdeigsstarter heter Donald og har vært en viktig del av min hverdag i ganske mange år nå. Han har hjulpet meg og mine til en bedre fordøyelse og jeg opplever også at det er mye mer spennende smak på et surdeigsbrød enn et brød basert på gjær.

Slik går du frem når du vil vekke Donald fra dvalen. Det tar deg tre dager.

Dag 1.

Hell surdeigspulveret (mengde står på pakken, ta gjerne vare på resten så du har til en ny runde ved behov) over i et litt større glass eller bolle (helst ikke av plast eller stål).

Bland inn 1,5 dl sammalt finmalt eller grovmalt rug og 1 dl vann. Rør det godt sammen og du skal ha en grøtlignende konsistens, ikke rennende og ikke veldig fast. Innfrir ikke mine mål til denne konsistensen så blander du i mer mel eller vann til du oppnår ønsket konsistens. Ha et lokk på glasset, slik at det ikke kommer masse luft til. Det vil tørke ut surdeigsstarteren. Den må stå i romtemperatur, gjerne litt lunt.

Dag 2.

Ha nye 1,5 dl sammalt finmalt eller grovmalt rug og 1-1,5 dl vann. Rør det godt inn i surdeigsstarteren. Jakt på samme grøtlignende konsistens som dagen før og ikke gi deg. Ha på lokk. La den stå i romtemperatur, gjerne litt lunt.

Dag 3.

Nå skal du kunne se små bobler i glasset som er tegn på at de melkesyreproduserende bakteriene er i ferd med å våkne. Kanskje noen ser store bobler og andre bitte små. Er de store er det tegn på masse aktivitet, er boblene små, trenger du nok å mate den en ekstra dag for å gi den en ekstra god start på sitt liv som surdeigsstarter i ditt hjem.

Når du har fått en aktiv surdeigsstarter så er den klar til å bakes med. Du finner drøssevis av oppskrifter til inspirasjon her på bloggen min. Alt fra brød, rundstykker, grøt, vafler og pannekaker. Du kan også finne ekstra gnist ved å bla opp i min bok Fermentering som du får tak i HER!

Lurer du på hvordan du skal stelle og pleie din surdeigsstarter så kan du lese deg opp i i bloggposten min som heter SURDEIGSPLEIE.

Når du så har fått en livlig surdeigsstarter og får lyst til å dra bort noen uker, så kan du lese HER om mine tre ulike måter å lagre den på og videre opplivningsforsøk.

Om du kan tenke deg et Onlinekurs om Surdeigsbakst, finner du det i nettbutikken.

Lykke til med din surdeigsstarter. Når den nå har byttet residens og havnet i ditt hjem står du fritt til å endre både navn og kjønn på Donald. Kjært barn har mange navn og det viktigste du gjør er å gi den tender love and care, så skal du se at du vil ha glede av surdeigsbakst resten av ditt liv med denne investeringen.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!