SKEIDARAR – ER VERDENS BESTE HØSTMAT, SKIKKELIG TRADISJONSMAT FRA STADLANDET

Skeidarar var min livrett som barn, i alle fall på Topp-3 listen, for det er alltid vanskelig å velge det beste man vet. Fremdeles så er Skeidarar på toppen av det meste, og representerer for meg essensen av bestemor i Moldefjorden og de beste barndomsminner man kan få. Når jeg googler Skeidarar får jeg stort sette treff på møbler, bare ett treff på denne retten er å spore og det er fra boken Vestlandsmat, skrevet av den tidligere «hallo-damen» Solfrid Rørlien Saue. Hun sier retten kommer fra ytre Stadlandet. Med andre ord er dette en veldig lokal rett fra mine hjemtrakter og var tradisjonelt vanlig på høsten når grønnsakene var ferske og fenalårene nedgnagde. Fremdeles lager mamma denne retten til meg når vi kommer på besøk. På lik linje med den berømte sviskekaken så blir ikke besøket det samme uten.

Oppskrift Skeidarar i bestemor sin ånd (4 p.)
Sag et fenalår opp i mindre biter og legg i vann i alt fra 4-8 timer alt etter hvor salt det er. Kok opp og la trekke i 1,5-2 timer til kjøttet er mørt og kan pelles av. Legg kjøttet til side og kok videre på knokene i så mange timer som du bare kan, jo lenger koke/trekketid- jo mer næring får du i kraften. Du kan lese mer om kraftkoking HER!
Rasp så 4-6 store poteter
Ha i 1 ts uraffinert salt
1-2 kokte kalde poteter moses med gaffel og has i potetblandingen
Rør inn 2-4 ss byggmel, slik at du til slutt har en tykk grøt som du kan forme til små skeidarar og legge forsiktig ned i kraften. Gjør dette med en skje som du dypper i et glass kaldt vann før du former hver enkelte avlange skeidar. Test gjerne med en først, om den går i oppløsning så tilsetter du en ekstra skje byggmel. De skal trekke på svak varme i 30-40 minutter og ha konsistens som en myk raspeball når den er ferdig.

De siste 20 minuttene av koketiden har du i 2-3 gulrøtter, skåret i terninger og et passe stykke kålrot i terninger. Vi liker godt kålrot i retten så du kan godt ha i en halv kålrot av passe størrelse. Smak til mot slutten med salt og ha i 1-3 dl melk evt en god skvett fløte om du tåler det bedre enn melk.

Serveres i skåler og spises med skje. Familierekorden for flest antall konsumerte Stshæidara står mitt søskenbarn for, da han som tolvåring goflet i seg 8 stk og ble sengeliggende resten av dagen.

Aller sist vil jeg påpeke at skeidarar uttales kun på ett vis: STSHÆIDARA, bare å ikke prøve seg på noe annet, da retten ikke finnes andre steder og dermed ikke har noe annet navn eller uttale.

 

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!