SJEL – ETERISK OLJEBLANDING

Ferdig eterisk oljeblanding for sjelen

Jeg mener at hele mennesket trenger å ivaretas for at det skal kunne leve et fullverdig liv. I vår tid er det mye fokus på mental styrke og sterk kropp, men lite fokus på å gi næring for sjelen. Det ønsker jeg å gjøre noe med, ved å tørre å snakke om sjelen slik jeg ofte gjør på mine foredrag og svært mye under min årlige Livsendrende kvinnehelg. Jeg har også brukt eteriske oljer aktivt fordi jeg opplever at mange oljer åpner døren inn til sjelen min raskere enn vinden. Jeg har skrevet mye om dette i boken min Eteriske oljer for kropp, sjel og sinn og nå også laget en unik økologisk oljeblanding der mine favorittoljer med affinitet til sjelen er med. Du finner den i min nettbutikk.

Jeg blander ofte eteriske oljer i en baseolje og har i flasker som jeg merker med navnet på oppskriften. Du finner mange ulike oppskrifter på ulike blandinger til bruk for alt fra hodepine til eksem, i boken min.

Generelt fint blandingsforhold: 30 dråper eteriske oljer pr 50 ml baseolje. Halver, eller tilpass alt etter mål, dersom du har mindre flasker du vil bruke til å oppbevare oljeblandingene.

Er blandingen tiltenkt barn, les ekstra nøye kapittelet i boken hvor dette tas opp som eget tema. Der vil du finne en oversikt over trygge oljer og riktig blandingsforhold til den aktuelle alderen på barnet. Oppbevar blandingen kjølig, og den vil holde seg frisk og god i minst ett år. Merk at mine ferdige oljeblandinger ikke er laget for bruk på barn, så du vil se tydelig merking på flaskene hvordan de kan brukes og når de ikke skal brukes på barn.

Nederst i dette innlegget, etter ingredienslisten, finner du grundig informasjon om flere av de enkelte oljene jeg har valgt å ha med i blandingen SJEL. Husk at de kjemiske komponentene kan variere fra år til år i de ulike vekstene, slik at disse prosentene er ikke spikret i stein.

Bruk av eteriske oljeblanding SJEL:

Denne oljen er ferdig utblandet og kan brukes rett på huden. Fordel 5-10 dråper på tinninger, panne, nakken, halsen og brystet.  5-10 dråper for fotmassasje, 1-2 dråper på pulspunkt, 10-20 dråper i fotbad/bad eller 30 dråper utblandet i 20 ml baseolje for å smøre/massere hele kroppen. NB! Halv dosering til barn mellom 4-12 år.

Ingredienser:

Simmondsia Chinensis Seed Oil*/Jojoba*

Commiphora Myrra Oil*/Myrra*

Lavendula Angustifolia Herb Oil*/Lavendel*

Pseudotsuga Menziesii Branch Leave Oil*/Douglasgran*

Helichrysum Italicum Flower Oil*/Helichrysum*

Pelargonium Graveolens Oil*/Geranium*

Boswellia Carters Oil*/Frankincense*

Helianthus Annus Seed Oil* (Antioksidantbase/Solsikkeolje i ørsmå mengde i rosmarin antioksidant, nødvending i ekstraksjonsprosessen)

Rosmarinus Officinalis Leaf Oil*/Rosmarin* (antioksidantbase)

Naturlig forekommende ingredienser i de eteriske oljene: Alcohol, Limonene, Linalool, Citronellol, Geraniol, Citral, Coumarin

* = økologisk

Alle mine kosmetikkprodukter som inneholder eteriske oljer er økologisk sertifisert/DEBIO-godkjente og meldt inn i CPNP.

Myrra

Latin: Commiphora myrrha.

Flyktighetsgrad: Base.

Duft: Varm, jord, tre og balsamisk.

Kvalitet: Maskulin/Yang.

Chakra: Rot og krone.

Beskrivelse

Myrra er en naturlig harpiks som utskilles fra stammen på myrratreet, som kan bli opptil ti meter høyt. Harpiksen dampdestilleres til eterisk olje. Treet vokser i Nordøst-Afrika, spesielt i Somalia, Yemen og Etiopia, men også i Sørvest-Asia. 

Kjemiske komponenter

Seskviterpener (så mye som 75 %), heerabolen, limonen, dipenten, pinen, eugenol, kanelaldehyd, cuminaldehyd, cadinen med flere.

Historie

Myrra har vært med oss i tusener av år og blir nevnt i Bibelen og flere religiøse skrifter gjentatte ganger. Da Josef ble sviktet av brødrene sine og solgt til den ismaelittiske karavanen, var det nettopp myrra, gummi og balsam karavanen skulle frakte til Egypt. Myrra var en av de tre gavene de vise menn ga den nyfødte Jesus i stallen. Den ble brukt som røkelse i religiøse ritualer, til balsamering, som kur for kreft, syfilis, herpes og spedalskhet. I Kina ble den brukt mot artrose, menstruasjonsproblemer, sår og hemoroider. Tradisjonelt har myrra blitt sett på og brukt som en mektig hjelper på mange plan og har dermed naturlig nok befestet sin plass i menneskets historie.

Slik virker myrra på kropp, sjel og sinn

Myrra virker bakterie- og soppdrepende, betennelsesdempende, beroligende, hudpleiende, sårpleiende, sammentrekkende, stimulerende på fordøyelsen, og den hjelper mot menstruasjonssmerter.Det er en nærende og trøstende olje som gir trygghet og tilhørighet, og virker stabiliserende for følelseslivet og tankene. Da myrra bidrar til å skape indre fred og stillhet og kan motvirke overtenking, er den fin å bruke i sorgbearbeidelse.

Lavendel

Latin: Lavandula angustifolia og Lavandula officinalis.

Flyktighetsgrad: Middels.

Duft: Sterkt aromatisk, klar, likevel mild og floral.

Kvalitet: Feminin og maskulin/Yin og Yang.

Chakra: Hjerte, hals og det tredje øye.

Beskrivelse

Lavendel er en eviggrønn, treaktig busk som kan bli opptil en meter høy. Den har blekgrønne, ovale og lange blader og blomster med en blåfiolett farge. Alpelavendel har en annen kjemisk sammensetning fordi den vokser så høyt over havet. Den har enda mer beroligende egenskaper enn den vanligste lavendelen. Den vokser og gror i mange europeiske land, aller mest i Frankrike hvor det også produseres mest eterisk olje. Du får også kvalitetsolje fra Tasmania, og England produserer lavendel i småskala. Lavendel som vokser i England har en distinkt kamferaktig duft og inneholder linalylacetat som er antiinflammatorisk, beroligende, antibakteriell og antiviral. Oljen utvinnes ved dampdestillering av blomster.

Kjemiske komponenter

Linalylacetat (opptil 40 %), linalol (24–30 %), lavandulol, lavandulylacetat, terpineol, cineol, limonen, ocimen, karyofyllen med flere.

Historie

Lavendel stammer fra det latinske ordet lavare, som betyr å vaske, og ble mye brukt blant romerne til bading og renhold. Det var også trolig romerne som introduserte lavendeloljen i England, og siden 1700-tallet har den vært en favoritt innen skjønnhetspleie i form av lavendelvann, -såper og -parfymer. Poser med lavendel i skap og skuffer holdt møll unna, og er fremdeles vanlig å bruke. Du finner den også i renholdsprodukter og i mat som eddik, sjokolade, drops og urtete. 

Slik virker lavendel på kropp, sjel og sinn

Lavendel virker krampeløsende, muskelavslappende, slimløsende, antibakteriell, antiviral, soppdrepende, betennelsesdempende, sårlegende, hudpleiende, cellefornyende, og har god virkning mot blærebetennelser og nyreproblemer, samt mot migrene. Det er en balanserende, harmoniserende og søvnfremmende olje. En studie fra 2012 målte hva som skjedde med pasienter som var plaget med hodepine, når de inhalerte lavendel i 15 minutter. 47 pasienter skulle sjekkes hver halvtime gjennom to timer. Av 129 anfall av hodepine responderte 92 positivt på eterisk olje av lavendel.

Lavendel er en utrolig allsidig og fin olje å blande med nær sagt alle andre eteriske oljer, og støtter deg i din kommunikasjon med omverdenen. Den åpner sinnet og øker toleransen for både deg selv og andre. Lavendel er fin å bruke mot psykiske problemer og tvangsmessige tanker og handlingsmønstre, også ved fysisk utmattelse.

Helichrysum/Evighetsblomst/Imortelle

Latin: Helichrysum angustifolium og Helichrysum italicum.

Flyktighetsgrad: Middels til base.

Duft: Kraftfull, fruktig, floral, frisk og stråaktig.

Kvalitet: Feminin/Yin.

Chakra: Solar plexus og hjerte.

Beskrivelse

Helichrysum er en sterkt aromatisk urt/busk som kan bli opptil 60 centimeter høy. Blomstene er lysegule, og når de tørkes, beholder de sin farge og har fått navnet immortelle (udødelig). Helichrysum kommer fra kurvplantefamilien, som også omfatter ryllik og kamille. Den kommer opprinneligfra middelhavsområdet, spesielt fra den østlige delen og Nord-Afrika. I dag dyrkes den hovedsakelig i Italia, Serbia, Kroatia, Frankrike og Spania. Den eteriske oljen utvinnes gjennom dampdestillering av blomstene og skal være blekgul til rødaktig i fargen. 

Kjemiske komponenter

Nerol, nerylacetat (30–50 %), geraniol, pinen, linalol, isovaleraldehyd, seskviterpiner, furfuryl, eugenol med flere. Helichrysum har et spesielt keton som heter italidon, som erbra for de sarteste, også små barn. Kanskje det er den kjemiske komponenten som skal ha æren for at oljen er så fin å bruke mot skader fra slag og støt.

Historie

Tradisjonelt var helichrysum kjent for sine blodstillende egenskaper og ble derfor brukt av romerske krigere ved store skader og amputasjoner. Mer hverdagslig ble den brukt for å behandle luftveisplager som astma, bronkitt og kikhoste, men også hodepine, migrene og leverproblemer. På grunn av sine spesielt hudpleiende egenskaper ble den mye brukt for å behandle brannskader, hudallergier og psoriasis.

Slik virker helichrysum på kropp, sjel og sinn

Helichrysum virker betennelsesdempende, antiallergisk, bakteriedrepende, astringerende, vanndrivende, soppdrepende og sirkulasjonsfremmende. Den er utrolig sårlegende og smertelindrende og er derfor effektiv på sår, støt, slag og rynker,i tillegg til at den er arrlegendeog løser opp blodansamlinger under huden. Den har positiv effekt på blodets viskositet og regulerer kolesterolet, øker galleutskillelse, stimulerer nye hud- og leverceller og øker blodsirkulasjonen samtidig som den er blodstillende. Helichrysumvirker også rensende på underlivet og kan lindre muskelspenninger og hodepine. Den har en krampeløsende virkning –også psykofysisk, med evnen til å bryte fastlåste mønstre, følelser, sinne og negativitet. Oljen oppmuntrer deg til å øke bevisstheten og til å finne indre ro og krefter til å bli mer aksepterende og bedre i stand til å tåle livets mange fasetter og traumer. Som en dypt emosjonelt legende olje, kan den bidra til å helbrede gamle sår som hjertet har gjemt på.

Geranium

Latin: Pelargonium graveolens. 

Flyktighetsgrad: Middels.

Duft: Floral, rund, intens og med sterke hint av sitrus og rose.

Kvalitet: Feminin/Yin.
Chakra: Hjerte, men også hara og hals.

Beskrivelse

Geranium er en staude som kan bli opptil en meter høy, med hårete og sagtakkede, hjerteformede blader og små rosa blomster som sitter i skjermformasjon. Hele planten er aromatisk, og det finnes mer enn 700 arter. Den vokser i Sør-Afrika, Russland, Egypt, Kina, Japan, Sentral-Amerika og i Sør-Europa. Pelargonium graveolens betyr å regenerere. Geranium bourbon fra øya Réunion, som ligger i Indiahavet, gir eterisk olje av best kvalitet. Den eteriske oljen utvinnes gjennom dampdestillering av blad, stilk og blomst.

Kjemiske komponenter

Geraniol, citronellol, linalol, isomenton, menton, felladren, sabinen, limonen med flere.

Historie

Geranium kom til Europa sent på 1600-tallet som en hageplante. Etter hvert ble den viktig i parfymeindustrien. Dr. Rovesti, som er mest kjent som psykoaromaterapiens far, brukte geranium når han behandlet pasienter med angst. 

Slik virker geranium på kropp, sjel og sinn

Geranium er en svært allsidig olje med mange virkeområder– bådesom en fysisk og psykisk balanserende olje. Den er antibakteriell, soppdrepende og betennelsesdempende og stimulerer lymfene. Det er en svært nyttig olje mot ødem i ankler og legger. Geranium forbedrer blodsirkulasjonen og kan være nyttig mot akne, små sprukne blodårer, brannsår, kutt, eksem, og fet hud. Den er også mykgjørende for moden hud, fin mot cellulitter, premenstruelle problemer og til og med hodelus. Oljen er dessuten fin å skylle munnen med når du har munnsår.På grunn av sine balanserende egenskaper virker den positivt inn på humøret og følelser som ikke er bearbeidet. Noen synes duften er intens, men ved å blande den med andre oljer, vil den intense duften dempes.

Frankincense

Latin: Boswellia thurifera (også: B. sacra, B. carteri, B. papyriferaog B. frereana).

Flyktighetsgrad: Base.

Duft: Krydret, tre og jord. 

Kvalitet: Maskulin/Yang.

Chakra: Krone.

Beskrivelse

Frankincense kommer fra hardføre trær fra slekten Boswellia som vokser på steingrunn og i raviner, blir to til åtte meter høye og har en papirlignende bark. Det er fem spesifikke arter av Boswellia som brukes til å utvinne frankincense. Hvilken art som benyttes, er avhengig av når den er klar for høsting. De vanligste artene som nyttes til å utvinne denne eteriske oljen, er Frankincense carteri, serrata (indisk) og thurifera. Treet vokser hovedsakelig i Oman, Yemen og Somalia. Melkesaften tappes fra barken, som videre stivner til harpiks. Denne harpiksen destilleres til frankincense-olje.

Kjemiske komponenter

Terpener og seskviterpener – hovedsakelig A-pinen (25–65 %), limonen 5–20 %, β-myrcen 2–8 %og a-thujen 0,1–10 % og 14 ulike monoterpener.

Historie

Kjært barn har mange navn, og dette er noen av de navnene du finner på denne oljen: olibanum, virak, røkelse, frankincense og gum thus. Røkelsen ble importert av egypterne fra landet Puntland (et sagnomsust historisk sted i Somalia) for nesten 5000 år siden, og ble brukt aromatisk, senere i forbindelse med balsamering av lik og utdriving av onde ånder samt i kremer, oljer og salver på grunn av sine hudpleiende og sårhelende egenskaper. Først og fremst er den i dag kjent som en av de tre gavene som de tre vise menn ga Jesus. Den er nevnt 17 ganger i Bibelen og blir sett på som offerolje nummer én. På den tiden ble frankincense ansett som noe av det mest verdifulle som fantes, og oljen hadde stor innflytelse på økonomien til flere land. Av samme grunn ble den da også gjenstand for stadige disputter. Også i dag er det en dyr eterisk olje. Frankincense blir brukt som skjønnhetsmiddel – ofte sammen med myrra, sandeltre og rose. 

Slik virker frankincense på kropp, sjel og sinn

Frankincensevirker betennelsesdempende, bakteriedrepende, antiviralt, vanndrivende, sammentrekkende, sårhelende, anti-astmatisk og styrkende på immunforsvaret. Den har en unik evne til å åpne luftveiene og roer irriterte slimhinner. Frankincense fremmer normal celledeling, og er fin mot overfølsom mage og til oil-pulling ved betennelser i tannkjøttet. Se mer om tannhelse og oil-pulling i boken min Eteriske oljer for kropp, sjel og sinn.

Den har en varmende og beroligende effekt på både sinnet og følelsene, spesielt med tanke på frykt og åndelig fravær.Det er en olje som også er emosjonelt legende, og kan skape en følelse av klarhet, aksept og verdighet. Frankincense tar deg nærmere den åndelige verden. 

Kategori: Kategori: Ukategorisert

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!