SANNHETEN PÅ BORDET ER KANSKJE DEN VIKTIGSTE BOKEN SOM ER SKREVET OM MAT I NORGE

Sannheten på bordet – Det du ikke får vite om maten din, er skrevet av statsviter, journalist og forfatter Niels Christian Geelmuyden. Han har i en årrekke engasjert seg tungt i matpolitikk og kvaliteten på den maten vi forbrukere får servert fra butikkhyllene her til lands. Han har en viktig stemme som fortjener å bli hørt og har mottatt en rekke priser for sitt arbeid!
I Sannheten på bordet, tar han for seg matsminking, sprøytemiddelindustrien, fiskeoppdrett, barnemat, mytene om fett, pasteurisering og korn, for å nevne noen tema. Geelmuyden snakker inngående om det meste jeg selv brenner for og maser i vei om her på bloggen, så det er fantastisk godt å lese noe slikt utgitt på et større norsk forlag. Jeg er evig takknemlig for at forfatteren har gjort jobben med å samle så mye viktig dokumentasjon mellom to permer.
Geelmuyden legger uavhengig  forskning til grunn for de fleste påstander og tema han fremmer i boken og det aller meste han hevder har tyngde og kan spores til grundig forskning. Til tross for et par kortslutninger som at han opprettholder kolesterolmyten og mener vårt proteinbehov bør sammenlignes med en ku- og at vi bør spise mindre animalsk mat- og mer gress, om jeg skal tolke resonnementet bokstavelig, så synes jeg forfatteren stort sett treffer spikeren.
Hvordan dyr har hatt det og hvilken mat de spiser påvirker kvaliteten på kjøttet. Dette er også noe Geelmuyden går i sømmene. Vi godtar en grusom dyreindustri ved å kjøpe produkter som utbytter og utnytter dyr. Det har vi ikke rett til å gjøre og burde prøve hardere å lete etter gode kilder til næring. Det er også fint at Geelmuyden tilbyr en guide i slutten av hvert kapittel, der han gir råd til hvilke valg man bør ta og hvilken mat man bør kjøpe for å unngå ødelagt industrimat. I kapittelet om den triste kjøttindustrien så tilbyr han gode og fornuftige alternativer til dette helseskadelige kjøttet, slike som beitefôra dyr, vilt og gir oversikt over hvor man som forbruker finner ren og økologisk kjøttmat.
Jeg deler de aller fleste tanker som Geelmuyden uttrykker om en forkvaklet matindustri. Vi biter oss selv i halen i jakten på de billigste kjøttstykkene og at vi ønsker den kjipeste maten fordi vi ønsker å bruke minst mulig penger på livsviktig næring og mest mulig på opprettholdelse av materiell status (les: min påstand).
Vi lider av en mengde livsstilssykdommer som et resultat av den maten vi velger å spise. Vi er overfôret og underernært. Det er sterke interesser som blir beskyttet, sågar av den norske stat. Det er feil og det er også noe Geelmuyden vil til livs ved denne boken han har servert. Han er en modig fyr med gode intensjoner! Måtte denne boken vekke mange lesere og forfatteren tjene gode penger på dette arbeidet han har gjort for oss forbrukere! Det fortjener han, på samme måte som vi som forbrukere fortjener å få vite sannheten om maten som ligger på våre fat.
Det er dessverre både en synd og en skam at det ikke er våre egne helsemyndigheter som gir oss denne informasjonen!
Boken fås kjøpt for eksempel HER!
Kategori: Kategori: Ukategorisert

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!