RUGKJEKS AV SURDEIG – PÅ RAWFOOD VIS

Rugkjeks synes jeg er kjempegodt og rimelig vanedannende. De kan minne om en ekstra smakfull rugsprø med potetgull-konsistens. Kjempegod som en erstating for knekkebrød, kjeks og potetgull. Ønsker du å spise dem som snacks kan du bytte ut karven med raspet parmesan som du drysser over massen før den tørkes/stekes. Som oftest har jeg rikelig med smør på og et stykke upasteurisert ost eller spekepølse på toppen. Men kjeksen er fin som tilbehør til omelett eller når du skal ha ost og kjeks. Ofte tar jeg meg i å gå å snackse på dem som om det var potetgull. Har du ikke surdeig, så kan du erstatte surdeigsstsarter med 3 ss eplecidereddik

Oppskrift rugkjeks av surdeig
1 liter ferdig syrna helkorn rug (se punkt 1), jeg bruker Svedjerug fra Spesialkorn
1 hel paprika, gjerne den søte snackspaprikaen i økologik utgave
1 rødløk
5 ss tamari (kan sløyfes, men må erstattes med mineralsalt
2 ss næringsgjær (kan sløyfes)
2 ss karvefrø (kan sløyfes)
1) Ta 7 dl helkorn svedjerug og bløtlegg i rikelig med vann tilstatt 1 ss surdeigsstarter. La det stå i 12 timer før du skyller dem godt.
Blend alle ingrediensene til grøtaktig deig, viktig å få korna mest mulig oppløst, så del gjerne massen i to og blend for at maskinen skal få jobbe mer effektivt. Det kan bli mye deig for blenderen å takle om du kjører alt i ett.
Spre tynt utover 3 paraflexxark og tørk i dehydrator i 6 timer på 42 grader, før du vender dem og tørker videre på risten i noen timer til de er tørre.
Du kan også bruke stekeovnen, men må da bre massen utover 3 bakepapir og bruke varmluftsfunksjon og lavest mulig varme, gjerne med ovnsdøra på gløtt. Har du ikke varmluft må du halvere oppskriften og steke på lav varme med gløtt på onvsdøra.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!