RØMMEGRØT OG SPEKEMAT ER ET MUST OM SOMMEREN!

Jeg er ikke noen stor tilhenger av risengrynsgrøt, men har alltid kost meg med rømmegrøt og byggmelsgrøt eller speltgrøt. Oppskriften i dag er en fusjon av syrnet speltgrøt og rømmegrøt, nydelig, synes jeg. God spekemat hører også med. Grøt og spekemat er et must på Sankthans!! Er det noen som er gira på spekemat så er det lurt å kjøpe fra spiskammeret mitt nå, for at dere skal få det i hende før den store midtsommer-festen.

Oppskrift 4 store porsjoner

5 dl sammalt fin spelt, bruk en gammel speltart
5 dl vann
1 dl myse eller 2 ss eplecidereddik eller 2 ss surdeigsstarter

La dette stå i minst 8 timer, gjerne opptil 24 timer og syrne. Du vil da få en lettere grøt å fordøye etter at melkesyrebakteriene har gjort sin vidunderjobb med glutenet og antinæringsstoffene.

Så har du det bløtlagte melet over i en kasserolle, koker opp på medium varme og sper inn 4-6 dl vann til alt etter ønsket konsistens. Denne prosessen krever at du rører godt hele tiden. På et tidspunkt kommer du til å tenke at det ikke går, at det blir katastrofe, men plutselig får du en smoooth grøtmasse og kan glede deg over at et par minutt intens visping er over.

I selveste grauten har jeg så i 1 ts kardemomme og en god klype salt og lar det hele stå og småkoke i 10 minutt. Når den er ferdig kokt tar jeg den av plata og har i 100 gram godt og ekte smør og en pakke med rømme, gjerne upasteurisert men her i huset fungerer også rørosrømmen som er lavpasteurisert helt fint. Når smøret er smeltet og det hele godt blandet er grøten silkemyk og klar til servering.

Vi toppet med et stort godt smørøye, rårørsukker og kanel. Attåt hadde vi Familiemorr og Viltmorr, namnamdobbeltnam!

God helg alle sammen, nå suser jeg til Kristiansand for å kurse en gjeng i kraftkokingens og surdeigsbakstens fortreffeligheter :o)

PS! Det er ledige plasser på neste søndags kurs i melkesyregjæring hjemme hos meg. Du finner mer informasjon om kurset under knappen kurs- og aktivitetskalender i menylinjen.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!