RIKTIG VARMEBEHANDLING AV MAT – HVORFOR ER DET VIKTIG FOR HELSA?
Her i denne bloggen finner du mye mat som er skånsomt varmebehandlet. Mange har lurt på hvorfor jeg er så forsiktig med varme når jeg lager mat. Nå er det på tide med en skikkelig forklaring og svaret er: AKRYLAMID.
Akrylamid er enkelt sagt farlige greier! Det blir tatt raskt opp fra tarmen og fordeler seg til hele organismen, i følge Folkehelseinstituttet. Stoffet samler seg opp i reproduksjonsorganene og overføres til fosteret hos drektige dyr. To nye epidemiologiske studier viser til en sammenheng mellom inntak av akrylamid og økt risiko for kreft i eggsstokk og livmor. Det ble i en studie påvist sammenheng mellom risiko for brystkreft og nivået av akrylamid i blodet. Akrylamid kan i tillegg påføre nerveskader, kreft på nyre og prostata ifølge kilder som www.bramat.no henviser til. Slik jeg tenker så er det svært viktig, dersom man har et kosthold basert på mye kornmat, at man behandler maten slik at den ikke ender opp som helseskadelig når den ligger på fatet ditt.
Når man ser at de mest akrylamidrike matvarene er brød, knekkebrød, chips, potetgull, kaffe og kjeks- så er det enkelt å tenke seg hvor mange som har interesser å beskytte og derfor hevder at det er hysterisk å være bekymret for akrylamid i maten. Det finnes ingen grenseverdi eller standard for hvor mye akrylamid det er trygt å konsumere. Så mitt budskap er enkelt: Hold deg unna og vit hvordan du skal behandle maten du spiser.