REIN JERKY – FINNMARKS SVAR PÅ BEEF JERKY

Da jeg var i Kautokeino i månedsskiftet januar-februar fikk jeg med meg en koffert full av kraftbein og talg fra rein, men også fire flotte ytrefileter. Ettersom jeg ikke er så glad i disse rosa og blodige biffene alle mener er så himmelsk, så bestemte jeg meg for å lage knallhard indianerkost av dem; Rein Jerky

Så enkelt kan det gjøres:

Legg kjøttet du vil tørke på en seng av salt, jeg la de hele filetene på Helios sitt grove havsalt. Alt av uraffinert mineralsalt fungerer fint, også finmalt. Dryss rikelig med salt over kjøttet og la det ligge over natten, i kjøleskap eller i et kaldt rom. Om du ønsker å legge kjøttet i saltlake er det også et alternativ.

Så er det bare å hive til tørk, enten på naturlig vis ute i vinterkulden til kjøttet er tørket eller i dehydrator på 60-70 grader eller i stekeovnen på samme temperatur.

Men om du er som meg og liker at den er lettrøkt så må du ha den i kaldrøykeriet ditt som du kan kjøpe til en slikk og ingenting HER! Dere aner virkelig ikke hvor stas det er å ha et røykehus selv, med mindre du faktisk har det. Dette er genialt ved at det er lite og nett selv om du får plass til sikkert 15 store villakser laks og garantert 30 kg Rein Jerky om du vil. Kan stå på verandaen i en blokkleilighet, så si ikke at det er vanskelig å lage tradisjonsmat i by.

Velger du å røyke kjøttet så skyll av saltet fra kjøttet og kaldrøyk i 8 timer. Jeg brukte bøk.

Deretter lot jeg filetene tørke i røykehuset i 14 dager og vips var ytrefileten blitt til den mest velsmakende Jerky jeg har laget.

PS! Snart skal jeg fortelle hvem jeg fikk alle kraftbeina og Rudolf-godisen av og hva jeg gjorde i Finnmark. Det er nemlig rasende spennende saker som jeg håper du og mange andre vil få stor glede og nytte av i  fremtiden.

Watch this space!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!