PROSJEKT KOMBUCHA!

I noen uker fremover ønsker jeg å ha fokus på en av mine fermenterte favoritter, nemlig kombucha- denne eldgamle kinesiske tespesialiteten. Jeg kommer til å la ulike norske kombuchaprodusenter få gjesteblogge hos meg og fortelle sin historie og hvorfor de synes det er så stas med kombucha at de har villet gjøre det til et levebrød.

Kombucha har mange gode egenskaper som jeg har skrevet om flere ganger på bloggen min og i bøkene mine. Ikke bare er kombucha velsmakende og leskende. Det kan også potensielt gjøre veldig godt for fordøyelsen din. Du finner den grundigste gjennomgangen av kombucha i min siste bok Fermentering som du kan kjøpe HER!

Kombucha er myteomspunnet. Noen opplever at kombucha gjør magen flat, håret mer skinnende, huden smidigere og neglene sterkere. Noen merker ikke en døyt. Jeg tror jeg har et godt svar på hvorfor erfaringen med kombucha er så forskjellig fra person til person. For det er nemlig slik at vi er forskjellige innabords. Altså vil antall bakterier og bakteriestammer vi har i våre tarmer variere alt etter hvilket kosthold vi har, om vi har strøkne hus eller rotete og småskitne hus. Om vi dusjer hver dag eller hver 14 dag, om vi har husdyr, kjæledyr, om vi har tatt antibiotika nylig osv… Så er det slik at jo rikere tarmflora vi har, jo friskere er vi. Derfor er tanken om å spise og drikke probiotiske mat ikke så dum. Akkurat i kombucha finner vi noen spesifikke bakteriestammer som kan gjøre deg godt. Men er disse bakteriestammene allerede en veletablert del av din tarmflora så vil ikke det å drikke kombucha gjøre noe spesielt for deg annet enn at de organiske syrene kan booste fordøyelsen din. Mangler du derimot de bakteriestammene som du finner i kombucha, så kan inntak av den leskende drikken skape balanse i din mikrobiota gjøre underverker på mange måter. Så her er det bare å teste og se.

Det vi vet er at kombucha er rasende trendy, det smaker veldig godt- og kan potensielt også gjøre veldig godt. Så her er det bare å kaste seg på bølgen, enten ved å kjøpe kombucha av disse flotte norske produsentene du vil få lære mer om på bloggen min i ukene fremover- eller ved å lage det selv.

Kanskje onlinekurset mitt kan være noe for deg? Kurset Fermentert drikke finner du i min nettbutikk.

Du kan lese mer om hvordan du lager din egen kombucha her:

Kombucha ABC

Du kan se hvordan du lager kombucha på filmsnutten under. Abonner gjerne på meg på youtube. Du finner meg som Gry Hammer!

Følg med videre. Den gode Thomas bak Kombuchabryggeriet får spalteplass her hos meg- en ekte gründer som har jobbet hardt for å nå sine mål. Faktisk bestilte forlaget mitt kombucha fra Kombuchabryggeriet som velkomstdrikk under lanseringsfesten til min siste bok Fermentering- stas for både Thomas og undertegnede!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!