PEPPERKAKER ER BARNAS PROSJEKT!
Når det er pepperkaker på gang så svinger jeg i gang deigen og så får barna finne ut av resten. På bildene ser du resultatet av deres første bakst. Målet er som alltid å få en deig som ikke er alt for belastende for systemet, med naturlig søtning, godt fett og der glutenet er brutt ned. Denne oppskriften synes jeg fugerer fint, kakene ble sprø og velsmakende, men jeg vil likevel forsøke enda en vri. Kanskje med jyttemel der jeg gir blaffen i nedbryting av noe som helst. Er jo tross alt naturlig glutenfri. Jeg tror også det er viktig å tenke at hverdagsmaten skal være riktig behandlet og at en kake hist og her ikke velter lasset. Har man imidlertid problemer med å fordøye gluten og melk, bør man tenke slik hele tiden. I alle fall til man er kommet såpass i balanse at man kan prøve en smakebit og se hva som skjer. Derfor forsøker jeg å gjøre det meste så optimalisert som mulig, siden det tross alt ikke er lange tiden vi har laget skikkelig mat, sammenlignet med alle de år vi ikke gjorde det. Å komme i balanse kan ta mange år og er ikke noe som kan fikses med en pillert over natten. Det er bra sikkert! Her er i allefall pepperkakevri nr. 1 i år:


Oppskrift

Basen:
5 dl fin sikta spelt
2,5 dl melkekefir
1,5 dl smeltet smør eller ghee
Neste dag:
50 gram smør
1 kopp rårørsukker1 dl lønnesirup

1,5 kopp arrowroot

1 ts kanel
1 ts kardemomme
1/2 ts nellik
1 ts ingefær
1 ts stjerneanis
Noen gode drag med pepperkverna
Bland sammen sikta fin spelt, kefir og smeltet smør og la stå tildekt i en glassbolle på kjøkkenbenken i 12-24 timer under et rent klede eller lokk. Jeg lot det stå i 24 timer.
Smelt deretter 50 g smør eller ghee og bland i 1 kopp (2,5 dl) rårørsukker og 1 dl lønnesirup, rør til sukkeret er smeltet og får en fudgeaktig-konsistens med snev av karamellukt. Bland inn i deigen.

Tilsett  ca 1,5 kopp arrowroot iblandet 1 flat ts bakepulver og pepperkakekrydder og bland godt inn i deigen, gjerne med en kjøkkenmaskin med k-visp. Du kan godt gjøre det hele med hendene, men det vil ta lenger tid.Sett deigen kaldt i en halvtime eller opp til ett par dager, før du tar ut deigen og kjevler og baker ut pepperkakene. Bruk arrowrot eller jyttemel til å bake ut kakene med.

Stekes på 160 grader i 10-15 minutt alt etter tykkelse. Disse barnekreasjonene er gjerne 4 ganger så tykke som vi voksne gjerne kunne tenkt oss 😉
Avkjøles på rist.
Min nr. 2 (til høyre) hadde besøk av nabojenta som kjevlet med stor iver.
Jenter og hjerter, hva ellers?

 

Sønnen syntes Mikke Mus var den mest naturlige formen til julekakene

 

Konklusjonen er at dette er en ganske så god oppskrift, men jeg skal forske litt videre og så ser vi om det kommer mer før jul :o)

 

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!