OPPSKRIFT PÅ KOKT ROGN

Denne uken skal det bugne over av rogn på bloggen min. Noen av dere vil nok bli mettet av prosjektet etterhvert som dagene går, men det er mitt store og inderlige mål at vi etterhvert begynner å skatte innmaten på dyr og fisk i tillegg til å koke kraft på kjøtt- og fiskebein, da jeg synes det er vår plikt å bruke hele dyret når det først skal bøte med livet for oss. Det blir da en stooooooor tilleggsbonus at vi faktisk får i oss langt mer næring enn våre helsemyndigheter anbefaler med sin uforståelige «5 om dagen, magert muskelkjøtt og planteolje-politikk».
Tradisjonelt er rogn et matemne som er blitt verdsatt over hele kloden vår og noe naturfolk kunne reiste langt for å skaffe seg. Den ble av flere isolerte samfunn regnet som hellig mat og ble spist for å få friske barn. Spesielt gravide, ammende og små barn fikk rogn og den ble ofte tørket slik at de hadde tilgang på supermaten i de delene av året da de ikke hadde tilgang på fersk. Tannlege Weston A. Price reiste verden rundt på 1930-tallet for å studere urmennesker/naturfolk/såkalt primitie. Han hadde registrert at det var økende forekomster av karies og generelle helseproblem blant sine pasienter. Han lot seg samtidig fascinere over alle vitnesbyrd fra oppdagere, polfarere, antropologer og andre som reiste rundt og kom i kontakt med naturfolk som var isolerte fra den vestlige livsstilen. Det første de la merke til var naturfolk sine rette og hvite tenner, deres muskuløse kropper og at de tilsynelatende struttet av god helse og livskraft. Price undret seg over hva det var disse menneskene gjorde for sin fysiske perfeksjon. Hvordan levde de? Hva spiste de?
Han besøkte og studerte indianere i både  Nord- og Sør-Amerika, to isolerte samfunn i Europa, aborginere i Australia, øysamfunn i Asia og flere stammer i Afrika. Han studerte samtliges tenner, tok mengder med bilder og ikke minst studerte han maten de spiste og  tok med prøver hjem til sitt laboratorium i USA og analysterte næringsinnholdet.
Hva fant han så ut?
Han fant knapt tilfeller av tannråte i noen av samfunnene. De hadde brede kjever med god plass til tenner, dårlig tannhygiene, men likevel ingen karies og så at barna jevnt over var robuste og hadde sterk fysikk.
Analysene av matemnene gjorde også at han fant en  fellesnevner i kosten til alle disse isolerte menneskene over hele verden, til tross for stor variasjon i kosthold:
De hadde 4 ganger så mye kalsium og andre mineraler i kosten og 10 ganger mer fettløselige vitaminer (A- og D- vitamin snakket han da om. E- og K-vitamin hadde han ikke med, vet ikke om de var «oppdaget» på den tiden) enn i det amerikanske kostholdet.
Alt etter næringstilgang, som varierte etter klima og andre ytre forhold, skattet de de fiskeegg, egg, fiskelever, fiskehoder, selolje og feit fisk, beitefôra dyr, insekt, smør og fløte, dyrelever og andre indre organ, samt animalsk fett. Ingen samfunn levde vegetarisk, han fant en stamme i Afrika som levde på mye planteføde, men da også rikelig med insekt.
Han så også stor forskjell på tannhelse og generell helse hos helt isolerte primitive og første generasjon som var i kontakt med vestlig kosthold; som sukker, hvetemel og annen næringsfattig og raffinert mat. Her er epigenetikk et interessant tema, men det tar vi en annen gang.
Men nå tilbake til rogn:
Rogn er ekte supermat og den perfekte mat for ditt barn, når det skal introduseres for fast føde.
Rogn inneholder A-vitamin, K2, sink, jod, kalsium, magnesium og kalium og ekstremt rik på D-vitamin. Noen studier viser at en spiseskje rogn inneholder hele 17000 IU  D-vitamin. Den vil dermed være mest næringsrik i rå form, men en uvurderlig kilde til næring i alle former og varianter, med mindre du velger å frityrkoke den i transfett.
Hvordan tilberede rogn? Det skal vi snakke mye om denne uka. Her, i dag, får du lære hvordan du skal koke rogn, eller trekke rogn vil jeg heller si.
Oppskrift kokt rogn
Jeg koker rogn slik mamma har lært meg det. Om du koker en rogn er trekketiden avhengig av størrelsen, velger du å koke flere rogn samtidig av ulike størrelser er det viktig at de største får trekke lengst eller at du legger de største lengst ned i kjelen og de minste på toppen. Det vanlige i dag er å pakke rogn inn i matpapir, men ettersom jeg er skeptisk til hva de har klart å dytte inn i et matpapir under produksjon, velger jeg et bomullsklede, f.eks en koppehanduk.
Vær raus med salt når du trekker rogn, tam og smakløs rogn er triste greier, tilsett med fordel et par laurbærblad og et dryss hele pepperkorn. Kok opp vann slik at saltet løser seg opp og legg forsiktig rognen i vannet. Er rognen liten kan den trekke i 15- 20 minutt og er den stor opptil 40-45 minutt.
Når den er ferdig løfter du den forsiktig ut og lar den hvile i 5 minutt før du løsner innpakningen og lar herligheten åpenbare seg. Den kan nå spises som den er, delt i skiver med for eksempel potet, smør og gulrot til på ekte norsk vis. Jeg drysser alltid litt ekstra salt og kverner godt med pepper over en slik typisk rognemiddag.
Tips! Tilbered rognen blodfersk, den blir raskt bedervet. Den kan også fint fryses fersk!

PS! Une er tilbake og ligger nede på sørlandet et sted nå og fordøyer rogn i en eller annen form, garantert 😉

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!