OMEGA-ALARM I MEDIA. MEN DIREKTØREN I HELSEDIREKTORATET BOR I FORNEKTELSENS DAL!
Stort oppslag i Dagbladet i dag. Ingen nyhet for folk som har satt seg litt inn i hva som fører til helse og uhelse. Men denne gangen altså Omega-alarm. Nyheten er altså at en ny gjennomgang av studien Sydney Diet Heart som pågikk fra 1966 til 1973 har påvist at for mye omega-6 fører til økt dødsrisiko. I tillegg til dette fastslår forskerne at for mye omega-6 gir høyere risiko for tidlig død, uansett årsak.
Ingen nyhet altså og noe fettforsker Dr. Mary Enig har stått på barrikadene for å avdekke og dele med verden i like lang tid som resultatet fra denne studien har eksistert.
Erik Hexeberg (lege og spesialist i indremedisin) er modig! Han blir her intervjuet og spisser sitt budskap, noe jeg er tilhenger av, eller så reagerer jo ikke folk. «Vi er blitt anbefalt å spise masse omega-6. Helsemyndighetene har tatt livet av ganske mange nordmenn med disse rådene».
Fedon er også brakt på banen og uttaler seg også usedvanlig klart: «Helsemyndighetene utdyper ikke hvilke matoljer man bør velge, noe jeg synes er uheldig. Fettsyresammensetningen i disse oljene kan være vanvittig varierende».
Videre presenterer avisen en liste over omega-6 verstingene: ristet løk, hurtigmat som f.eks pommes frites, kjeks, kaker, brød, buljongterninger, posesuppe, ferdigretter med potet, remulade, majones, margarin, påleggsalater, tortilla, potetgull, deigblandinger, fruktpålegg, eksotisk oppdrettsfisk, hermetisk fisk med olje, all frityrstekt mat, også fisk og aller sist kjøttkveg som ikke beiter fritt.
Dette er altså gammelt nytt. Det mest fascinerende med dette oppslaget er uttalelsene til Kjetil Retterstøl som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og overlege ved Lipidklinikken på Rikshospitalet. Han er overrasket over funnene og sier at vi har vist av planteoljer som raps og soya reduserer kolesterolet og risikoen for hjertesykdom. Men tror at ekstreme mender omega-6 ikke er bra.
Nå har jeg fortalt hva jeg synes er mest fascinerende med dette oppslaget. Det verste er imidlertid når Knut Inge Klepp, fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet (utrolig yrkestittel forresten), synes at studien er interessant men at «- I de åra vi har anbefalt matoljer og flytende margarin og myk margarin framfor hard margarin og smør, har hjertedødeligheten gått ned. Det er svært godt dokumentert at denne oppfordringen har god effekt».
Om jeg noensinne møter nåværende fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet så skal jeg altså synge den gode og velkjente barnesangen: Jeg gikk en tur på stien. Refrenget skal jeg synge så høyt at det raller!
Link til den nye gjennomgangen av studien ligger under:
http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8707