ØKOLOGISK RINGBLOMSTSALVE

Ringblomstsalve er mitt siste skudd på stammen i min nettbutikk. Den består av økologiske ingredienser og det er spesielt ekstraktet fra ringblomst som gjør det til en unikt sårlegende og antiseptisk salve. 

Ringblomst (lat. Calendula officinalis), eller Morgenfrue, er en blomst med lange tradisjoner i folkekulturen- og blitt brukt både som medisin, fargestoff i matvarer og klær samt som  ingrediens i kosmetikk i uminnelige tider.

I middelalderen ble den ansett som et kjærlighetssymbol og mye overtro er også knyttet til blomsten. For meg er det utenkelig at et bad med blomstene vil gjøre at jeg vil møte beundring og respekt fra samtlige jeg møter, men det er jo lov til å tro det når du ligger der og dupper i blomsterhavet. I alle fall var det noe man trodde i middelalderen i de engere kretser. Jeg er også temmelig usikker på om jeg blir sanndrømt om jeg legger ringblomster under sengen min om natten. Det eksemplene imidlertid viser er at ringblomsten har vært med oss i tusenvis av år, tett på mennesket og påvirket vårt syn på verden, både medisinsk, religiøst og spirituelt.

Det som er helt sikkert er at ringblomsten kan forutsi været, dog ikke like nøyaktig som YR. Åpner ikke blomstene seg ved soloppgang så blir det regn, sånn har det alltid vært. Ringblomsten vil ellers åpne seg ved soloppgang og lukke seg ved solnedgang.

Medisinsk har den blitt brukt både innvortes og utvortes, både som urtete eller som uttrekk i hydrolat, tinktur, olje og salve. Du finner ringblomst i urteteen LIVSKUNST.

Ringblomstsalve blir mye brukt som sårsalve. Den kan lindre atopisk eksem, psoriasis, utslett, insektstikk, solbrenthet og andre hudirritasjoner. Bruk den gjerne som leppepomade, kuldekrem og på tørre hudparti. Ringblomstsalven er fin som stellesalve for de minste.

Studier på sykehus har vist at ringblomstsalve er nyttig og forebyggende mot liggesår, ved at den fremkynder tilhelingen ved også å stimulere blodsirkulasjonen og dannelsen av nytt vev. Den virker spesielt bakteriedrepende på stafylokokker og streptokokker og vil derfor forhindre eller bidra til reduksjon av betennelser. 

Personlig bruk og erfaring

Jeg har hatt ringblomstsalve i mitt husapotek i mange år. Brukt den som kuldekrem på barna, til leppepomade og senest mye på hendene til barna etter den voldsomme vaskingen av hender som oppstod i kjølevannet av Covid-19. Da hadde jeg krukker med ringblomstsalve både i gangen, på kjøkkenet og på badet, og min yngste datter hadde en krukke i sekken så hun kunne smøre seg på skolen etter alle rundene med ivrig håndvask. 

Jeg bruker ofte å blande eteriske oljer inn i ringblomstsalven for ytterligere virking. For eksempel har jeg noen dråper myrra, helichrysum eller frankincense, som du finner i blandingen SJEL, i hånden og blander med ringblomstsalven og påfører arr og utslett. Det er fint å blande Økologisk Ringblomstsalve med eterisk olje fra lavendel, som du finner rikelig av i blandingen min DRØM, for å påføre hudplager etter kontakt med brennesle, brennmaneter og ved lettere brannsår, solbrenthet og skrubbsår. Ringblomstsalven vil i seg selv ha en god effekt, men i kombinasjon med eteriske oljer, så forsterkes virkningen ytterligere. Kombiner gjerne mine eteriske oljeblandinger med salven.

Min eldste datter falt på sykkel for ett par uker siden, brakk hånden og fikk store skrubbsår på knærne. Da smurte jeg helichrysum blandet med ringblomstsalve på hånden og hadde hydrolat fra rose på knærne. Rundt de åpne sårene hadde jeg ringblomstsalve. Da jeg etter en ukes tid begynte regimet med å kombinere hydrolat av rose og ringblomstsalve, så grodde såret merkbart raskere enn bare med ringblomstsalve. Salven og hydrolatet forsterket hverandres virkning. Så enda en gang ser jeg hvor nyttig det er å ha litt kunnskap om riktig bruk av naturmedisin. (PS! Bildet ble tatt i solen. Vi dro opp skjørtet for å synliggjøre knærne da jeg tok bildet. Husk at det er viktig å dekke til slike sår så de ikke blir eksponert for sol).

Ringblomstsalve har hjulpet meg og mange i uminnelige tider. Den er utrolig nyttig i mange sammenhenger og en krukke pakkes med hvor enn jeg drar i sommer. Jeg håper at min ringblomstsalve kan være til glede og nytte for mange. 

Du kan lese mer om ringblomst hos Rolv.no 

Produktbeskrivelse av Økologisk Ringblomstsalve:

Godkjent for barn under 3 år.

Ingredienser

  • Olea Europaea Fruit Oil* (olivenolje)
  • Bytospermum Parkii Butter* (sheasmør)
  • Cera flava* (bivoks)
  • Calendula officinalis CO2-exstrakt* (ringblomst) 
  • Rosmarinus Officinalis Leaf Extract* (rosmarinekstrakt)

* = økologisk

Naturlige forekommende komponenter i rosmarinekstrakt: limonen, linalool. Rosmarinekstrakt brukes som en antioksidant slik at salven holder seg lenger og er ikke i slike mengder at de påvirker blodtrykk. Produktet kan derfor trygt brukes om du har hjerte- og karsykdom.

Ringblomst har bakteriedrepende egenskaper, og vil kunne redusere risikoen for betennelser. Den inneholder også calendulin, som er sårlegende.

Sheasmør er lett betennelseshemmende og har en naturlig solfaktor på 2-3. Sheasmør inneholder også allantoin, som er sårlegende.

Du kan kjøpe min ØKOLOGISKE RINGBLOMSTSALVE i min nettbutikk.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!