NYTTÅRSMENY

Når nyttårsaften står for tur må jeg ha helstekt kylling eller kalkun. Det føles godt med noe litt lettere og ujulete, synes jeg. Gelè er en slager hos oss, så da sto jeg på hodet i storfryseren i går kveld og fant frem noen fine solbær som ble den viktigste smaken i årets  nyttårsdessert.

Helstekt kylling med ovnsbakte rosmarin-potetbåter, tomatsalat med balsamico-vinaigrette og rødvinsaus.

Oppskrift
1 hel Holte-kylling
1 stor løk delt i fire
6 fedd hvitløk
1 sitron uten skall
Salt
Pepper
Tørket paprika
Tørket løkpulver
1 knivsodd kayennepepper
6 ss smør

Fyll kyllingen med sitron, løk og hvitløk, gni inn krydder og ha godt med smør inn i kyllingen, under skinnet her og der og noen gode klatter på toppen. Legg på schlemmertopf-lokket og stek på 120 grader til den er ferdig. PS! Mitt helstekt kylling-favoritt-krydder er rosmarin men jentene vil ha «vanlig» kyllingsmak, så da brukte jeg et godt organisk paprika og løkkrydder i stedet, denne gangen og fikk frem litt grillkryddersmak.

Lag en god saus på kraften. Jeg freser litt løk og hvitløk, heller over kraften og rødvin og lar det godgjøre seg i ca 10 minutt. Smak til med salt, pepper og tamari og evt. jevne med arrowroot helt til slutt. Pass på at det ikke koker når du har i arrowrot blandet i litt kaldt vann.Oppskrift solbærgele

1 liter vann
10 ts pulverisert gelatin
3 dl solbær
4 ss rårørsukker
10 dråper stevia med vaniljesmak
10 dråper stevia med bærsmak
Saften av en halv sitron

Kok opp vannet og ha i gelatin. Rør til den oppløses og ha i bær, sukker og de øvrige ingrediensene. La det stå i noen minutter før du kjører stavmikseren gjennom for å knuse ut alle godsakene i  solbæra. Sil så blandingen gjennom et dørslag og hell blandingen i ønskede former. Lag den gjerne dagen før så den får god tid til å «sette seg» og bli til gelè. Men det er ennå ikke for sent å lage den om du ønsker den til dessert i etterimddag/kveld. Bare sørg for kjøleskapskald temperatur så stivner den raskt!

Oppskrift vaniljesaus

4 ss rårørsukker
5 eggeplommer
5 dl fersk melk (om du har)
En vaniljestang

Varm opp melkeblandingen til maks 65 grader (bruk steketermometer for å måle) og hold den varm mens du pisker sukker og eggeplommer kraftig i 3-4 minutter. (du tar knekken på enzymene men unngår å denaturere melkeproteinet for mye).
Hell så den varme melken i eggeplommene i en tynn stråle mens du fortsetter å piske. Hell blandingen i en kjele og sett den over svak varme mens du hele tiden rører godt med en treskje.
Sausen må ikke brenne seg og heller ikke koke. Når sausen kommer opp i ca 65 grader (bruk steketermometeret for å måle), er den blitt litt tykk, den må ikke bli varmere.
Ta kjelen av varmen. Bland så i 1 barneskje arrowrot med litt ferskmelk og hell i sausen og rør godt. Ha sausen over i en glassbolle og fortsett å piske ennå noen minutter.
Sil eventuelt sausen for å få bort ujevnheter (de sorte prikkene som er vaniljefrøene skal imidlertid ikke fjernes). Sett kjølig med lokk eller plastfilm over. Du kan godt lage den dagen i forveien.

Skal fylle ut innlegget med bilder og mer detaljinfo når maten er ferdig og jeg har tid om et par dager, inntil da:

GODT NYTT ÅR!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!