NYTT SURDEIGSBRØD AV EMMER, HAVRE OG SPELT – URKORN FRA ENDE TIL ANNEN
Altså, når et surdeigsbrød blir sååå godt, da må det deles. Donald, surdeigsstarteren min, blomstrer om dagen og lager de lekreste bakverk. Den kan du også kjøpe i MIN NETTBUTIKK.
Ikke noe er bedre enn nybakt brød med en god skorpe på til frokost, eller kvelds, eller når som helst. Jeg skjærer alltid tynne skiver med proteinrikt pålegg og god fett. På den måten kan surdeigbrød være en naturlig del av et sunt kosthold. Frem til jeg lærte meg surdeigskunsten for ca 10 år siden, så var brød en kilde til sur og boblete mate. Nå er den en rolig integrert del i hverdagskosten. Det er en glede og en gave og i tillegg smaker surdeigsbrød mer og bedre enn «vanlig» brød. Håper du får like stor glede av denne oppskriften som det vi har 🙂
Oppskrift
1,5 liter vann
2-4 ss surdeigsstarter
1 ss uraffinert mineralsalt
1 ss fiberhusk
1 dl linfrø
500 gram siktet fin spelt, jeg bruker mel fra Økologisk spesialkorn
500 gram emmer
500 gram lettkokte havregryn
Bland alle ingrediensene godt for hånd eller i en kjøkkenmaskin. La deigen stå og melkesyregjære i 8-10 timer før du heller brødene over i 3 godt smurte former. Etterhev i 1-2 timer
Stek på nederste rille i 200
grader i en time.
Ta brøda ut av formene etter noen minutter. Da slipper de ofte lettere enn om du prøver å ta dem ut av formene med det samme. La dem hvile seg i minst en time før du begynner å skjære i dem. Surdeigsbrød oppfører seg litt som kaker. De blir deigete om du skjærer i dem når de nettopp kommet seg ut av formene.
Ønsker du mer inspirasjon til surdeig så anbefaler jeg mitt online-kurs i surdeigbaskt.