NYDELIGE MANDEL COOKIES

Dette tror jeg er noe av det beste innen «cookie verdenen» som jeg vet om……usannsynlig gode cookies vil jeg påstå.

De er jo originalt fra Italia så da skulle det kanskje bare mangle. Men selv med noen «små» justeringer er de like gode, faktisk enda bedre enn originalen synes jeg. Og ikke minst, så er det blitt en sunnere utgave, som jeg kan stå inne for, nå som det snart er jul og vi skal kose oss litt ekstra.

Å kose seg litt ekstra kan innebære mye forskjellig. For mange vil det nå bety økt inntak av smågodt, sjokolade og brus, siden våre myndigheter er så rause at de har satt ned sukkeravgiften. Den siste setningen var altså ironisk, for den som måtte lure. Vi kan faktisk kose oss glugg ihjel, et såkalt luksusproblem, men like fullt et reelt problem for mange av oss i vestlige land, og som sliter med livsstilssykdommer. Jeg er intet unntak fra denne statistikken og da er det viktig for meg å vite at det er mulig å kose meg med annet enn sukker.

I mitt muligens noe snevre univers, så koser jeg meg like mye med hjemmelagde kjeks, sjokolader, pepperkakefugdekuler eller hjemmelaget spekepølse, lammerull og kokt tunge fremfor potetgull og småkaker. Jeg ønsker meg inderlig for denne julen at flere tar bevisste valg, og velger kvalitet fremfor kvantitet.

… og i forlengelsen av misjoneringen min så får du her en fin oppskrift 🙂


Mandel Cookies:

190 g mandelmel, jeg lager mitt eget av bløtlagte og tørkede mandler men ubehandlede kan også brukes
190 g sammalt speltmel (siktet speltmel kan også brukes)
130 g lyst rårørsukker
1 1/2 ss kakaopulver
1/2 ts bakepulver
1/2 ts fint havsalt
100 g hakket mørk sjokolade med min. 60 % kakaoinnhold
30 g ristede mandler, grovhakket (instruksjon nederst i oppskriften)
1.25 dl Amaretto likør – Italiensk mandel likør som tar cookisene til nye høyder, men du kan selvfølgelig droppe den om du ikke har
0.8 dl sterk kaffe, romtemperatur
1 ss kaldpresset olivenolje
Ca 18 mandler, halvert lengdevis

Bland sammen speltmel, mandelmel, rårørsukker, kakaopulver, bakepulver og salt i en stor bolle. Løs opp eventuelle klumper fra mandelmelet eller sukkeret med fingrene. Ha i hakket sjokolade og ristede mandler. Lag en grop i midten av bollen. I en liten bolle visper du sammen Amaretto likøren, kaffe og olivenolje. Hell den våte blandingen i gropen med det tørre og bland med en tresleiv til deigen er myk og fuktig. Dekk til bollen med plastfolie og sett i kjøleskap over natten.

Forvarm ovnen til 175 grader. Ta ut to bakeplater og legg på bakepapir. Gjør klar en liten bolle med vann.

Fukt fingrene, og ta ca 1 full spiseskje med deig i hendene dine og form til en ball. Deigen er ganske klissete så du må gjerne fukte hendene for hver ball. Plasser ballene på stekebrettet, med 5 cm mellomrom mellom hver cookie. Forsiktig press ned en halv mandel i midten på cookisen. Deretter lar du de stå på brettet i ca 15 min.

Sett et brett i ovnen og bak i 16-18 minutter. De vil vokse og spre seg litt ut under stekingen, men de skal være myke om du forsiktig presser en finger mot dem. Ta ut stekebrettet når de ferdigstekt og la stå i 2 min til, deretter drar du bakepapiret med cookisene på over på en rist. La de stå der til de er helt avkjølt, mens du steker det andre brettet.

Deigen kan bli laget opptil 3-4 dager i forveien, oppbevart i kjøleskap. Ferdigbakt kan de lagres i opptil 3 dager i en lufttett boks, gjerne med matpapir mellom hver cookie. Deigen kan også fryses som baller og bakes senere.

Ristede mandler

I jernpanne på ovnen:
Ha på medium varme legg i nøttene og rist pannen jevnlig i 6-8 minutter – ha over på fat eller bolle og avkjøl.

I stekeovn:
Varm opp ovnen til 175 grader. Ha nøttene i en ildfast form og sett i ovnen i 7-9 minutter.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!