NYDELIGE FULLKORN SURDEIGSBOLLER MED TRANEBÆR

Disse bollene ble til av mangel på siktet spelt. Jeg har i grunnen bakt både brød og boller på sammalt fin spelt i lang tid nå. Ikke fordi jeg er imot siktet spelt, men fordi jeg har hatt to 25 kg sekker hele speltkorn stående og pengene de siste månedene har vært spart til ferieturen vi nylig var på i Kroatia (innlegg om turen og fremtidsambisjoner kommer snart :)). Ingen siktet luksus altså!
Uansett, fullkornsbollene er strålende, matige og gode, synes jeg og mine. Muligens for spesielt interesserte fordi vi er vant til både grov bakst og surdeigssmaken, men de gikk også ned på høykant av venninner på besøk, så da våger jeg meg på å dele denne med verden. Veldig gode med et tykt lag upasteurisert setersmør og nyrørte jordbær! Minstemor liker dem best delt i to med mengder smør imellom og vil gjerne ha dem med i matboksen i badebagen(barnehagen)..
Oppskrift 27 boller
5 dl vannkefir (kan erstattes med vann)
2,5 dl sur myse (kan erstattes med vann)
4 egg
2 ss surdeigsstarter
1,5-2 dl rørsukker, kokosblomstsukker eller lønnesirup
2,5 dl klarnet smør, noe nedkjølt
1,6-1,8 kg sammalt fin spelt
2,5 dl tørkede tranebær eller rosiner
4 ts kardemomme
2 ts kanel
1 ts mineralsalt.
Ha det våte (+ evt. sukker) i en bolle og elt inn det tørre- rosinene til sist. Du kan også bruke kjøkkenmaskin med eltekrok. Pass på at deigen er fast og god, derfor må du se an melmengdene da det kan variere alt etter meltype, oppsugningsevne osv… Kanskje du trenger mer enn oppskriften indikerer, kanskje mindre, målet er en fast og god deig.
La denne stå i tolv timer før du baker ut. Jeg baker ikke surdeigsboller ut i tradisjonell forstand, men som om deigen skulle vært kjøttkakefarse. Jeg har et glass vann og en spiseskje klar- i tillegg til hender fulle i smør eller ghee. Dypper skjeen i vann og auser ut en stor skjefull deig- tar den over i smørfulle hender og former store boller som legges på en godt smurt stekeplate. 27 boller blir det til sammen, 9 på hvert brett.
Bollene etterheves i et par timer for så og stekes midt i ovnen på 180 grader i 20 minutt. Jeg har også stekt to brett i slengen i varmluftsovn, går helt fint.
Bon apetit i sommervarmen! Og skulle du teste du bollene ut må jeg få høre om det, for å se om dette er en intimoppskrift eller om den faktisk funker på folk flest 😉

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!