Gry Hammers originale fermenterte ketchup

 
 
Vi kraftmødrene møttes første gangen, for snart 10 år siden, hjemme hos Marianne Røed. Hun hadde et boblende ketchup-prosjekt gående på kjøkkenbenken. Vi hadde alle med ulike tradisjonelle godsaker og spiste et herremåltid bestående av speket elghjerte, hjemmelaget snop og forskjellige fermenterte grønnsaker. Vi dro hvert til vårt, fulle av inspirasjon.
 
Vel hjemme og googlet oppskrifter på fermentert ketchup og strandet på denne egenkomponerte varianten som ble til ut fra det jeg hadde tilgjengelig og med fokus på de smakene jeg liker skal være mest fremtredende i ketchup. For ketchup skal være salt og søt, spicy men likevel rund ui smaken. En god ketchup er rett og slett den perfekte balansen mellom  sterke smaksinntrykk.
 
Jeg fikk fulltreffer på første forsøk og er ikke så lite stolt over det, altså. Siden har oppskriften gått viralt her i Norge og det er en av mine mest brukte oppskrifter, også av andre der ute på veven, som har gjort den til «sin». Og det er flott! Fermentering til folket, sier jeg! Og tusen takk til verdens beste Marianne, som satte meg på ketchup-sporet, mai 2012 <3
 

Oppskrift
3 glass økologisk tomatpurè
1/2 dl lønnesirup
1/4 kopp myse, avsilt fra yoghurt, kefir eller annen syrnet melk. Molkosan vil ikke bidra noe særlig til fermentering da det er et pasteurisert produkt og ikke inneholder levende bakterier.
2 ss rå eplecidereddik (bidrar med flotte eddiksyrebakterier)
1,5 ts uraffinert mineralsalt (havsalt, himalayasalt osv, og som er uten antklumpemiddel
1 ts allehånde
1 ts superfinhakka hvitløk, eller bruk hvitløkspresse

Bland det hele og la stå under klede, eller i glass med lokket satt løst på, i 2-4 dager. Smak etter 2-3 dager, da det er viktig at fermenteringen ikke går for langt. Da smaker det tørt og trist. Sett den i kjøleskap under tett lokk, når du synes den smaker rundt og godt, akkurat som ketchup skal.

Triks! Jeg tok en tom Heinz-flaske og helte ketchup i. Min sønn som ikke ville spise ketchup fra skål hadde ingen problem med fermentert ketchup i «riktig» innpakning.

Jeg som bruker å bli sur i magen av vanlig ketchup, opplever denne som balsam på magen og  hjelper fordøyelsen av tung kost som kjøtt og feite sauser.

Vi serverte hjortesteik med ovnsbakte poteter, grønnsaker, rødvinssaus og denne ketchupen da vi hadde besøk i helga. Herren i besøket mente jeg burde ta patent på ketchupen og spurte pent om jeg kunne ta med et glass neste gang vi kommer på besøk til dem.

Tips til øvrig bruk: Bruk den der du ellers vil bruke tomatpure, som i sauser, på pizza, i gryter og i supper!

TIPS til deg som ikke tåler melkeprodukt!

Du kan bruke saften fra surkål som base, den kan lages uten myse. Du finner oppskrift på sauerkraut her i bloggen.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!