NUTRITION AND PHYSICAL DEGENERATION ER BOK NR 3 I FØLJETONGEN OM VIKTIGE BØKER OM TRADISJONSKOST
Billedtekst over: Coveret på boken til venstre og tannlege Weston A. Price til høyre
Denne boken er noe av det mest interessante lesestoff jeg
noensinne har kommet over. Innholdet har gitt meg forståelsen av hva
tradisjonsmat egentlig er. At det ikke handler om Mor Monsen, kjøttkaker i
svartsvidd saus og hvetebakst, slik de fleste forbinder med bestemor og tradisjonskost.. Ekte tradisjonsmat er noe ganske annet og hva
det er finner du svaret på i samleverket til den amerikanske Tannlegen Weston
A. Price som hadde tannlegepraksis på 1920-tallet i Cleveland, Ohio.
noensinne har kommet over. Innholdet har gitt meg forståelsen av hva
tradisjonsmat egentlig er. At det ikke handler om Mor Monsen, kjøttkaker i
svartsvidd saus og hvetebakst, slik de fleste forbinder med bestemor og tradisjonskost.. Ekte tradisjonsmat er noe ganske annet og hva
det er finner du svaret på i samleverket til den amerikanske Tannlegen Weston
A. Price som hadde tannlegepraksis på 1920-tallet i Cleveland, Ohio.
Han undret seg over den åpenbart dårlige tannhelsen til sine
pasienter på denne tiden og så en tydelig sammenheng mellom tannhelsen og
pasientens generelle helse. Tennenes tilstand var et speilbilde på
allmenntilstanden til den enkelte pasient.
pasienter på denne tiden og så en tydelig sammenheng mellom tannhelsen og
pasientens generelle helse. Tennenes tilstand var et speilbilde på
allmenntilstanden til den enkelte pasient.
Price levde i en tid der man stadig kunne lese i media og i
bøker om nye steder som var blitt oppdaget, menneskesamfunn man aldri hadde
hørt om før fikk man se bilder av og høre gjetord om. Han lot seg fascinere over
oppdagernes beskrivelser av urbefolkninger og ulike isolerte samfunn. Det ble
alltid referert til deres tilsynelatende struttende helse, sterke kropper og hvite, rette tenner. Fysisk perfeksjon var en betegnelse som ble brukt om indianere i
både Sør- og Nord- Amerika, aborginere i Australia og ulike stammer i Afrika.
bøker om nye steder som var blitt oppdaget, menneskesamfunn man aldri hadde
hørt om før fikk man se bilder av og høre gjetord om. Han lot seg fascinere over
oppdagernes beskrivelser av urbefolkninger og ulike isolerte samfunn. Det ble
alltid referert til deres tilsynelatende struttende helse, sterke kropper og hvite, rette tenner. Fysisk perfeksjon var en betegnelse som ble brukt om indianere i
både Sør- og Nord- Amerika, aborginere i Australia og ulike stammer i Afrika.
Price brukte ti år av sitt liv til å undersøke mennesker som
levde isolert fra det moderne vestlige samfunn og dets tilhørende
kosthold og legevitenskaplige fremskritt. Målet var å finne ut om det virkelig kunne stemme at de kunne være så friske
uten tilgang på leger og tannleger og den øvrige vestlige sivilisasjon. Han ville også
undersøke hva de spiste.
levde isolert fra det moderne vestlige samfunn og dets tilhørende
kosthold og legevitenskaplige fremskritt. Målet var å finne ut om det virkelig kunne stemme at de kunne være så friske
uten tilgang på leger og tannleger og den øvrige vestlige sivilisasjon. Han ville også
undersøke hva de spiste.
Price gikk metodisk til verks, telte tenner, antall
tilfeller av karies, undersøkte hver enkeltes helsetilstand, tok med seg
skjelettrester fra døde mennesker for å undersøke bentetthet og matemner som de enkelte samfunn spiste som
sin daglige kost og spesifikke matemner de verdsatte spesielt.
tilfeller av karies, undersøkte hver enkeltes helsetilstand, tok med seg
skjelettrester fra døde mennesker for å undersøke bentetthet og matemner som de enkelte samfunn spiste som
sin daglige kost og spesifikke matemner de verdsatte spesielt.
Ettersom han undersøkte alt fra eskimoer til maorier så sier
det seg selv at tilgangen de ulike isolerte samfunnene hadde på mat var sterkt
varierende. Noen levde i konstant ketogen tilstand hvorpå andre hadde mye
karbohydrater i kosten. Noen levde nærmest 100 % animalsk, mens andre levde
tilnærmet vegetarisk men da med et raust tilskudd av insekt av ulik art, størrelse
og konsistens for variasjonens skyld.. Det de alle likevel hadde til felles var
følgende to vesentlige funn:
det seg selv at tilgangen de ulike isolerte samfunnene hadde på mat var sterkt
varierende. Noen levde i konstant ketogen tilstand hvorpå andre hadde mye
karbohydrater i kosten. Noen levde nærmest 100 % animalsk, mens andre levde
tilnærmet vegetarisk men da med et raust tilskudd av insekt av ulik art, størrelse
og konsistens for variasjonens skyld.. Det de alle likevel hadde til felles var
følgende to vesentlige funn:
1) De hadde få eller ingen tilfeller av tannråte, hadde generelt
god helse, var sterke i muskulaturen, hadde lette barnefødsler og var robuste i
møte med ytre fysisk påkjenning.
god helse, var sterke i muskulaturen, hadde lette barnefødsler og var robuste i
møte med ytre fysisk påkjenning.
2) De hadde gerenelt et langt mer næringstett kosthold enn
det den vanlige amerikaner spiste på samme tidspunkt Price gjorde sine analyser
av næringsinnhold av spesifikke matemner. Han konkluderte med at de som levde på tradisjonelt kosthold
hadde ca 4 ganger mer mineraler og 10 ganger mer fettløselige vitaminer i
kosten (A, D, E, K). K-vitaminet var på dette tidspunktet ikke «oppdaget», men
man tror det er hva Price omtalte som X-faktor, noe han isolerte ut av f.eks
smør fra gressfôrede kyr på tidlig sommerbeite.
det den vanlige amerikaner spiste på samme tidspunkt Price gjorde sine analyser
av næringsinnhold av spesifikke matemner. Han konkluderte med at de som levde på tradisjonelt kosthold
hadde ca 4 ganger mer mineraler og 10 ganger mer fettløselige vitaminer i
kosten (A, D, E, K). K-vitaminet var på dette tidspunktet ikke «oppdaget», men
man tror det er hva Price omtalte som X-faktor, noe han isolerte ut av f.eks
smør fra gressfôrede kyr på tidlig sommerbeite.
Nå skal jeg ikke fortelle alt som står i boken, men funnene
mener jeg er vesentlige for å vise til hva det er som gjør at vi har så mange
livsstilssykdommer som vi har i dag. Spesielt
siden Price også studerte de samme befolkningsgrupper; etter første og andre
generasjons påvirkning fra vestlig kosthold og livvsstil med tilhørende flittig bruk av raffinert
hvetemel, sukker, melkepulver og hermetikk.
mener jeg er vesentlige for å vise til hva det er som gjør at vi har så mange
livsstilssykdommer som vi har i dag. Spesielt
siden Price også studerte de samme befolkningsgrupper; etter første og andre
generasjons påvirkning fra vestlig kosthold og livvsstil med tilhørende flittig bruk av raffinert
hvetemel, sukker, melkepulver og hermetikk.
Alt dette jeg nå har trukket frem og mye mer finner du i
dette praktverket til Weston A. Price, som uten tvil er en av mine store
helter!
dette praktverket til Weston A. Price, som uten tvil er en av mine store
helter!
PS! I mitt første møte med Price og hans forskning likte jeg ikke alle bildene av barna som ble eksponert slik du ser eksempler på fra bildene under. Men jeg vet nå at det var en vesentlig del av hans dokumentasjon for å dra de konklusjonene han gjorde. Jeg vet også at han brukte god tid på å snakke med de eldste i de ulike samfunnene for å få lov til å gjøre disse undersøkelsene, slik at han raste ikke rundt og forvoldet seg på disse menneskene, i vitenskapens navn, slik man har sett så mange grelle eksempler på ellers i historien.
Boken som jeg anbefaler på det varmeste at du leser, får du kjøpt her.