NOURISHING TRADITIONS ER BOK NR 1 I FØLJETONGEN OM VIKTIGE BØKER OM TRADISJONSKOST

Jeg begynner med den boken jeg mener er aller viktigst. Det var den første boken jeg anskaffet meg om tradisjonsmat og fikk den i hende første gang for vel tre år siden. Jeg var høygravid med sistemann og var frelst i det sekund jeg pakket den ut av esken den kom i. Dette er selveste tradisjonsmat-bibelen, mener jeg. Jeg filleleste boken, som om den skulle være den mest spennende krim i verden. For meg var den det. Her fant jeg svaret på det meste jeg hadde lurt på i flere måneder, jeg så sammenhengene som jeg før ikke hadde sett.
Boken har en ganske så grundig gjennomgang av hva protein, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler, enzymer faktisk er for noe. For en vanlig mann er dette ikke noe man går rundt å vet spesielt mye om, kanskje er man heller ikke spesielt interessert i matens indrekjemi heller… Men for de som lyster er dette en fin innføring uten å bli for omfattende. Det refereres stadig til kilder, for de som ønsker å sette seg grundigere inn i enkelttema.
Boken tar for seg hva som er det politisk korrekte kosthold og hvordan tradisjonsmat er en motvekt til dette.  Det er vanskelig å trekke ut enkelte element fra boken, fordi den er så utrolig omfattende og alt er i grunnen like viktig. Det er en grunn for at jeg kaller denne for selveste Tradisjonsbibelen.
Du finner oversikt over viktig kjøkkenutstyr, viktige tilberedningsmetoder og hvorfor disse- alt fra bløtlegging av korn og syrning av melk til kraftkoking og kraftbaserte sauser.
Nourishing har omfattende oppskriftskapitler på fermentering, forretter, middager, desserter, drikke og hva man tradisjonelt kaller supermat.
Sist men ikke minst tar Nourishing for seg tips til barnemat og hvordan få til ammingen på best mulig måte. Om man av ulike årsaker ikke kan amme, så er der også oppskrift på morsmelkerstatning som er langt bedre for den lille enn konvensjonelle MME.
Forfatterne er Sally Fallon og Mary G. Enig. Førstnevnte er sterkt involvert i å fremme WAPF. Sistnevnte er en utrolig dyktig fettforsker, hvis avslørende forskningsarbeid på transfett er blitt forsøkt skjult av en sterk industri i flere tiår. Du kan lese flere av hennes artikler som hun har skrevet selv eller i samarbeid med Sally Fallon her.
Min bønn er at noen der ute i verden sitter med utsøkte språkferdigheter eller kjenner noen som har det og leser dette. Vær da så snill å kontakte et forlag slik at dette praktverket kan bli oversatt til norsk! Jeg er ikke noe overmenneske på engelsk, men synes den er lettlest for engelsk å være. Hadde likevel vært utrolig flott å ha den på norsk, men norske målenheter osv.. Men boken har faktisk det også, en omregningstabell, helt bakerst. Nourishing traditions har i grunnen alt du trenger å vite for å kunne praktisk innføre tradisjonsmat i kosten som på sikt vil flytte fjell med tanke på helse og livskvalitet for deg og dine! Det er min bastante konklusjon.
Boken koster kr 150,- , har 676 sider og kan kjøpes her.

Sånn skal en godt brukt kokebok se ut :o)

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord: , , ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!