NØTTESMØR AV BLØTLAGTE OG TØRKEDE NØTTER
Dette innlegget har jeg tenkt på og hatt lyst til å skrive i mange år – det har bare ikke blitt – andre ting og tang har kommet i forkjøpet.
Og i dag, når jeg endelig har rota meg til å faktisk ta bilder av hele prosessen – finnes nok oppskrift på nøttesmør på all verdens blogger rundt omkring.
Men, det er kanskje ikke mange som lager det på bløtlagte og tørkede nøtter? Noe jeg tenker – i min verden – gjør nøttesmøret en del ganger mer lettere fordøyelig og lettopptakelig.
Å ha nøttesmør på toppen av en smoothiebowl er jo helt selvfølgelig – men det stopper aldeles ikke der – andre forslag er feks:
*Litt fysen på noe? En bananbit med en klatt nøttesmør på er gull (søtt/salt komboen er alltid en vinner)
*På kjøleskapsgrøt
*En skive surdeigsbrød med nøttesmør, banan og litt hjemmelaget syltetøy er veldig godt
*På surgrøten
*I bakst og rå kaker (skal komme med en oppskrift på en enkel søt sak med nøttesmør)
*I hjemmelaget is
*I sauser – som feks rød curry saus (istedet for peanøttsmør)
*På pannekaker og vafler
*Dressinger
*Eplebåter med nøttesmør er en god hverdagsdessert
Og det finnes helt sikkert mange flere ting å bruke nøttesmør til/i/på.
Man kan lage nøttesmør med all slags nøtter – men det mest vanlige er nok mandelsmøret. Jeg bruker også en miks av mandler og valnøtter – da blir nøttesmøret litt mer flytende enn med bare mandler. Hasselnøtter er også kjempegodt å lage nøttesmør av – passer supergodt til bananpannekaker forresten, med en dæsj honning på toppen 🙂
Slik går du frem:
Legg mandlene i vann tilsatt melkesyreproduserende bakterier i form av myse, vita biosa eller surdeigsstarter. 12 timer er fint 12. Deretter skyller du dem godt gjennom et dørslag eller klede og tørker i stekeovn eller dehydrator på rundt 50 grader. Dette tar tid, gjerne et par dager.
Jeg har oftest fermenterte mandler stående i et glass i kjøleskapet, en fin base i en travel hverdag.
Fremgangsmåten for å lage nøttesmør er veldig enkel. Nå tar jeg utgangspunkt i at nøttene allerede er bløtlagt og tørket på forhånd.
Stekeovn på 160 grader – ha nøttene i langpanne eller ildfast form og rist dem i 20 min – ovner er forskjellig så lurt å holde et øye med de – brente nøtter vil vi ikke ha.
La de avkjøles før du går videre i prosessen.
Jeg må legge til at jeg er blitt veldig glad i nøttesmør uten å riste nøttene i ovnen først – rett og slett bare bløtlagte og tørkede nøtter rett i maskinen.
Så vet dere at det går også an 😉