NØTTESMØR AV BLØTLAGTE OG TØRKEDE NØTTER

Dette innlegget har jeg tenkt på og hatt lyst til å skrive i mange år – det har bare ikke blitt – andre ting og tang har kommet i forkjøpet.

Og i dag, når jeg endelig har rota meg til å faktisk ta bilder av hele prosessen – finnes nok oppskrift på nøttesmør på all verdens blogger rundt omkring.

Men, det er kanskje ikke mange som lager det på bløtlagte og tørkede nøtter? Noe jeg tenker – i min verden – gjør nøttesmøret en del ganger mer lettere fordøyelig og lettopptakelig.


Å ha nøttesmør på toppen av en smoothiebowl er jo helt selvfølgelig – men det stopper aldeles ikke der – andre forslag er feks:

*Litt fysen på noe? En bananbit med en klatt nøttesmør på er gull (søtt/salt komboen er alltid en vinner)
*På kjøleskapsgrøt
*En skive surdeigsbrød med nøttesmør, banan og litt hjemmelaget syltetøy er veldig godt
*På surgrøten
*I bakst og rå kaker (skal komme med en oppskrift på en enkel søt sak med nøttesmør)
*I hjemmelaget is
*I sauser – som feks rød curry saus (istedet for peanøttsmør)
*På pannekaker og vafler
*Dressinger
*Eplebåter med nøttesmør er en god hverdagsdessert

Og det finnes helt sikkert mange flere ting å bruke nøttesmør til/i/på.

Man kan lage nøttesmør med all slags nøtter – men det mest vanlige er nok mandelsmøret. Jeg bruker også en miks av mandler og valnøtter – da blir nøttesmøret litt mer flytende enn med bare mandler. Hasselnøtter er også kjempegodt å lage nøttesmør av – passer supergodt til bananpannekaker forresten, med en dæsj honning på toppen 🙂

Slik går du frem:

Legg mandlene i vann tilsatt melkesyreproduserende bakterier i form av myse, vita biosa eller surdeigsstarter. 12 timer er fint 12. Deretter skyller du dem godt gjennom et dørslag eller klede og tørker i stekeovn eller dehydrator på rundt 50 grader. Dette tar tid, gjerne et par dager.

Jeg har oftest fermenterte mandler stående i et glass i kjøleskapet, en fin base i en travel hverdag.

Fremgangsmåten for å lage nøttesmør er veldig enkel. Nå tar jeg utgangspunkt i at nøttene allerede er bløtlagt og tørket på forhånd.
Stekeovn på 160 grader – ha nøttene i langpanne eller ildfast form og rist dem i 20 min – ovner er forskjellig så lurt å holde et øye med de – brente nøtter vil vi ikke ha.
La de avkjøles før du går videre i prosessen.
Jeg må legge til at jeg er blitt veldig glad i nøttesmør uten å riste nøttene i ovnen først – rett og slett bare bløtlagte og tørkede nøtter rett i maskinen.
Så vet dere at det går også an 😉

Her starter vi prosessen – hele nøtter i maskinen klar til å bli nøttesmør om litt

Her har nøttene blitt knust i maskinen og det begynner å ligne litt på nøttesmør. Men vi stopper ikke her – fettet fra nøttene er enda ikke kommet ut helt så vi må gi det noen minutter til i maskinen før det begynner å bli mer flytende. Mange stopper prosessen her og tilsetter olje men det er absolutt ikke nødvendig! Oljene i nøttene er nok i seg selv.
Sånn! Nå har oljene sluppet og nøttesmøret er blitt mer flytende. Nå kan du tilsette salt – smak deg frem til hvor mye – jeg liker det litt på den salte siden.
Ha over på glass
Ferdig nøttesmør klar til bruk. Oppbevares i kjøleskap og holder seg fint og lenge der.Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!