New York, New York! Inspirasjon volume 2

Som mange av dere vet, er Gry og jeg søskenbarn. Det skiller litt i alder og ikke ligner vi spesielt mye på hverandre, men inni er vi likere og vi deler en av de store «svakhetene» i familien vår; forkjærligheten for god mat. Når alle andre er forsynte, sitter vi to igjen og spiser helt til pertentlige familiemedlemmer til slutt får nok, og rydder av bordet.

Men i motsetning til Gry, har jeg innsett at jeg bare ikke er like dedikert til det å lage mat. Det er hyggelig det, altså, men ofte har jeg så mange andre ting jeg heller vil gjøre enn å stå over gryter og røre. Eller verre – over skjærefjøla og kutte. Å spise godt, derimot, det er jeg avhengig av, uansett. 

Og for et tidvis kokesky matvrak som meg, er det fantastisk å være et sted der man egentlig ikke behøver å lage middag selv. Sunne, gode, spennende og smakfulle matvarer og eksotiske retter er tilgjengelig hvor man enn ferdes i New York, og: prisen er så utrolig mye hyggeligere enn i Norge.

Her er noen av mine beste tips til kulinariske steder å utforske i The city that never sleeps (litt lite bilder, siden jeg alltid blir veldig oppglødd når jeg er i nærheten av mat og ofte glemmer å ta bilder!):

Butikker og markeder
Chelsea Market (Chelsea): Like ved The Highline, en park som bygget på en gammel jernbaneline som går noen meter over bakkenivå, ligger dette innendørs markedet med mange koselige små butikker og spiserier. Min absolutte favoritt er The Lobster Place, en fantastisk fiskebutikk med et rett og slett opphissende utvalg av fersk fisk og skalldyr. Sushi, østers, blekksprut, skalldyrsupper – you name it. Og… fersk, nykokt hummer til under en hundrings. Nam!

Eataly (Flatiron): Jeg har aldri vært så formfull som det året jeg bodde i Milano. Hvem kan vel motstå det vidunderlige italienske kjøkkenet?? Eataly er nesten som å være i Italia; en gigantisk mathall som du oppfordres til å vandre rundt i med et glass vin i hånden! Alskens delikatesser i diskene og separate små spiserier for oster og skinker, panini, pizza og pasta, kjøttretter, fiskeretter, grønnsaksretter, gelato og verdens beste kaffe. Jeg er absolutt ikke ei kaffekjerring, men en macchiato eller shakerato laget på ekte italiensk vis takker jeg alltid ja til.

Wholefoods (Bowery, Union Square, Columbus Circle): «Selling the highest quality natural and organic products» hevder de, og så sant, så sant. Fantastiske supermarkeder med et helt utrolig utvalg av matvarer og ting til hjemmet. Tips: Er du eller reisefølget ditt øltørste? Ølavdelingen på Wholefoods Bowery har over 1000 ulike typer øl fra hele verden (yess, Nøgne er der også!). Fint sted å parkere gutter som ikke liker å shoppe 🙂

Restauranter
ABC Kitchen (Union Square): To tygg inn i forretten, sa min søster: «Jeg tror aldri jeg har sett så mange tilsynelatende supersunne folk samlet på ett sted før.» Alt som serveres her er økologisk og så lokalt som mulig. Krydderurter og mikrogreens dyrkes på taket, stearinlysene er laget av soya og er frie for giftstoffer og til og med vaskemidlene som brukes er økologiske. Snakk om bærekraftig! Prisen bærer da også preg av dette, men det er det vel verdt, spør du meg, maten er himmelsk! For de av dere som er interesserte i interiør, er restauranten del av ABC Carpet&Home, et mekka av en interiørbutikk.

La Esquina (Soho): Den meksikanske kulturen er svært synlig i New York, og et besøk til en god meksikansk restaurant er et must. Men jeg advarer: Santa Maria tex mex blir ikke det samme etter dette! La Esquina er delt i tre deler; en liten take-out, en kafé, og en restaurant. Det er umulig å få bord i restauranten uten å ha en reservasjon, så book gjerne i god tid! Når du kommer, blir du buzzet bak en tung dør, ned i en kjeller og forbi kjøkkenet – veldig hemmelighetsfullt og du føler deg ganske spesiell. Tips: Margaritaene er deilige! Og prøv å bestill litt av alt for å smake på mest mulig 🙂

Morimoto (Chelsea): Jeg elsker japansk mat, og det er jo så mye mer enn sushi! Dette stedet drives av Iron Chef Masaharu Morimoto, og er ganske enkelt innredet, men når maten kommer på bordet, kunne du trodd du var kommet til himmelen. Nest etter The Fat Duck, er tasting menu’en her den beste matopplevelsen jeg noensinne har hatt. Sitronkrem av vispet fløte til surf’n’turf høres kanskje rart ut, men det var vilt godt. Manager Patrick er utrolig hyggelig og sendte til og med hjemmelagde makroner over som en gest etter desserten! Tips: Når jeg er på litt fancy steder, sørger jeg for å alltid sjekke ut toalettene, det er så mye kul innredning rundt forbi! De av dere som har vært i Japan eller Korea, kjenner gjerne til alt «ekstra-utstyret» som ofte følger med doene… la oss bare si at her trykka jeg feil og i stedet for å få den masserende setevarmeren, fikk jeg en varm vannstråle rett inn der sola ikke skinner! Haha 🙂Fine, små steder
Organic Avenue (finnes flere steder): Søte og små butikker som selger gode juicer på flasker og shotter med b.a. klorofyll. Kokosnøttvannet deres utvilsomt det beste jeg har smakt så langt. De selger også en del god raw matretter!

The Juice Press (flere steder): Lignende konsept som OA, men har også juicemaskiner som kaldpresser juicen du vil ha. Av en eller annen grunn er de ikke spesielt hyggelige her, men ser du forbi dét, så har de en sykt god kokosnøtt-mousse og kokosnøtt-ceviche!

Georgetown cupcakes (Soho): Nå balanserer jeg litt på grensen, siden jeg vet at sukker er et skjellsord på denne bloggen, og det er svært sjeldent jeg bruker sukker selv, men «When in Rome»… I fall du synder i blant, som meg, så er dette stedet for de beste cupcakes’ene. Red velvet er min favoritt 🙂 Magnolia Bakery er kjent fra Sex and the city, men jeg synes glasuren på Magnolia er altfor søt og jeg takler ikke køen der.

La Maison du Macaron (Chelsea): Okay, lover at dette blir det siste sukker-tipset! Skal du spise makroner i NY, så gjør det her. Og om du ikke vil spise makronene, kan du la deg inspirere av de lekre smakskombinasjonene: Skogsbær+kokos, lime+basilikum+ingefær, caramel fleur de sel….

Food trucks (flere steder): Gatemat er alltid spennende og food trucks’ene har fått en renessanse i NY de siste par årene. Mange er vel verdt å teste, om ikke annet, så for opplevelsen sin del! Et par dollar for en god taco er en billig lunsj som dessuten får deg til å føle deg som en New Yorker 🙂

Og til slutt: For dere som ikke har NY på blokka over kommende reisemål, så betyr ikke det at dere ikke kan finne inspirasjon i dette innlegget! Mange restauranter har gode nettsider/facebooksider som det kan være gøy å følge med på, og noen spiserier er så populære at de gir ut bøker med oppskrifter og bilder som gir vann i munnen 🙂 Når jeg føler meg lat og uinspirert, sjekker jeg ofte ut menyene til bra restauranter for å «finne ånden».

I neste og siste gjesteinnlegg deler jeg noen små, fine oppskrifter som jeg har sneket meg til!

Audrey

blogg: The Beautiful Collector

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord:

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!