New York, New York! Inspirasjon volume 1

Husker du at jeg snakket om et samarbeidsprosjekt med min kjære kusine Audrey, som var på vei til New York for noen måneder siden? Vi skal snart avsløre hva prosjektet vårt består i men det må modnes og jobbes litt mer med først. Hun er et fashion-orakel som driver trendkonsultasjon gjennom www.thetrendedit.com og har bodd i det store eplet i noen måneder nå. Hun lovet meg noen juicy gjesteblogg-innlegg og her har du første del. Jeg kjenner at det ikke kan bli altfor lenge til jeg må tilbake til New York og snope- for dette fristet, milde måne…. Here she comes, my lovely Audrey:

Etter å ha spist meg gjennom 3 måneder i vidunderlige New York, er jeg spekket med noen ekstra kilo fantastiske matopplevelser og et hode fullt av deilig inspirasjon. Her deler jeg et knippe av de mest inspirerende mat-trendene fra The Big Apple med dere 🙂

Den helt klart største trenden er bruken av lokale råvarer. Denne trenden ble for alvor tydelig da danske Noma (forkortelse for Nordisk Mat) kapret tronen som verdens beste restaurant, og skandinaviske mattradisjoner er i vinden mer enn noensinne. Mange av oss her i Norge har vokst opp med epletrær i hagen og sauer i fjøset, men i betongjungelen New York var det rett og slett overveldende å se hvordan lokale råvarer ble fremhevet i alt fra matbutikker til fortauskaféer og fancy restauranter. I tro amerikansk ånd har de laget et eget begrep som beskriver kortreiste matvarer, hyperlocal, og de som helst spiser mat fra umiddelbar nærhet er døpt locavores. I de økologiske matbutikkene Wholefoods, har de skilter som forteller hvor mange km unna grønnsakene ble dyrket og i Brooklyn finnes matbutikker som Gourmet Guild som kun selger varer som er dyrket/laget i New York. (Håper inderlig noen fra de norske matvarekjedene kan finne inspirasjon fra dette!!) Brooklyn har også vært vuggen til rooftop farming-bevegelsen som nå sprer seg over USA.
Som en naturlig følge av dette, bugner det også over av «Dyrk-det-selv»-kits, en gjenoppstandelse av gamle mattradisjoner og alt som er hjemmelaget – i det hele tatt alt som tar oss tilbake til røttene våre. Williams-Sonoma, en «upscale» butikk med alt man kan trenge til kjøkkenet, lanserte nylig Agrarian, en serie med produkter for en sunnere livsstil, med fokus på å dyrke, gro og lage mat fra bunnen av, på godt, gammelt vis. Jeg holdt på å kjøpe med meg en kubbe for å dyrke min egen shiitakesopp, men måtte bare innse at den bare ikke kom til å få plass i kofferten!  

Noen steder, eller etablissementer er kanskje et mer beskrivende ord, tar ting mer seriøst enn andre. Marlow&Sons er en liten kafe/restaurant i Brooklyn som serverer deilig og ujålete mat. De er kjent for å ha et eksepsjonelt nært forhold til leverandørene sine: Alle ansatte reiser opp til bondegårdene fire ganger i året for å hjelpe til med alt fram planting av frø til innhøsting av grønnsaker. Kokkene kjøper kun hele dyr og er flinke til å utnytte hver eneste del av dyret. Menyen forandrer seg fra dag til dag, avhengig av hvilke råvarer man får inn. Stemningen er avslappet, maten er god, og det føles nesten som å sitte på kjøkkenet til en god venninne! Et par dører ned har de også en liten landhandel og slakter, Marlow&Daughters.

Innen interiørverdenen har tendensen mot det rustikke og lengselen etter det urørte og naturlige lenge vært gjeldende og det er utrolig inspirerende å se hvordan enkelte restauranter skaper et helhetlig konsept som gir den besøkende en gjennomført opplevelse. Bondegården og bestemors kjøkken inspirerer tydeligvis alt fra restaurantmenyer til kjøkkenutstyr!

Betryggende og rett og slett befriende er det å handle i butikker som dette, hvor historien bak hvert enkelt produkt er tydelig fortalt og lekker display/packaging frister…

I volume 2 deler jeg mine beste tips til restauranter og markeder å sjekke ut for oss som er matinteresserte/-gale og i volume 3 kommer et par oppskrifter som jeg har sneket meg til å få tak i «over there»… Så heng med, folkens! 🙂 Og er det noen som har spørsmål eller kommentarer, så fyr løs!

Audrey

blogg: The Beautiful Collector

Kategori: Kategori: Ukategorisert

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!