Når makt blir farlig!

Kunnskap er makt, skrev jeg i en tidligere post denne uka. Men makt blir farlig når mennesker med manglende kunnskap, besitter viktige posisjoner i samfunnet. Derfor ble det maktpåliggende for meg å skrive en kommentar til dette.

Jøran Hjelmesæth er leder for Nasjonalt Råd for Ernæring (NRE) og uttalte i podcasten  «The Kåss Furuseths helsespesial» at ultraprosessert mat er en hype. Vel sa han også at ren mat er «en hype», så det var litt vanskelig å forstå hva han prøvde å si, bortsett fra å forsøke å virke kul, dersom jeg skal tolke han i beste mening. 

Råvarer er ikke «en hype», det har vært livsgrunnlaget vårt så lenge vi har vært mennesker på jorda. Når Hjelmesæth sier at ultraprosessert mat er «en hype», så har han jammen rett. For vårt kosthold består av nærmere 60% av denne maten, altså er ultraprosessert mat på rekordtid blitt en stor del vårt livsgrunnlag. Hjelmesæth sier videre om ultraprosessert mat at «det er noen brasilianere eller noen folk nedi ett eller annet land som har sittet og komponert en eller annen slags modell hvor de har regnet på noen greier og så har de fått hele verden til å lytte til dette her, dette er jo ikke forsket på i det hele tatt, nesten». 

Ifølge Marit Kolby er det hittil i år publisert 95 artikler som direkte omhandler ultraprosessert mat (har begrepet i tittel). I 2022 var det 218. Minst 636 artikler som omhandler NOVA er publisert siden klassifikasjonen kom i 2009.

NOVA er et klassifiseringssystem som definerer ultraprosessert mat, et system anerkjent blant annet av National Institutes of Health (USA), World Cancer Research Fund og FN-avdelingen FAO. Forskning basert på NOVA har gitt grunnlag for kostråd i stadig flere land, for eksempel Frankrike, Belgia og Israel samt Brasil.

Det er også publisert flere samleanalyser for: kreft, diabetes type 2, hjerte- og karsykdom, depresjon, fedme og for tidlig død. Alle kobler mye ultraprosessert mat mot økt risiko.

En ny norsk studie viser at ultraprosessert mat kan øke kreftrisiko med opptil 50%. Simon Dankel, professor ved medisinsk fakultet ved UiB, sier til NRK – Auka inntak av ultraprosessert mat aukar risikoen for kreft betydeleg. Det gjeld både generelt, og spesielt innan kreftformer som brystkreft, tarmkreft og kreft i bukspyttkjertelen.

I boken min Gladere mage, gladere deg, skriver jeg om en studie utført av det amerikanske folkehelseinstituttet, hvor de ville finne ut hva som skjedde om de satte en gruppe mennesker på et rent ultraprosessert kosthold og en annen på et råvarebasert kosthold med ferskt tilberedte måltider. 

Studien varte i én måned, og gruppene «byttet plass» etter to uker. Forskerne oppdaget at når deltakerne levde på ultraprosessert mat, spiste de i snitt fem hundre kalorier mer om dagen, og de gikk opp en kilo i vekt i løpet av de to ukene. 

Når deltakerne spiste råvarebasert mat, gikk de ned en kilo selv uten restriksjoner på matinntak. Energiinnholdet i maten var likt i de to kostholdene, og det var likt innhold av fett, protein, karbohydrater, salt og fiber – altså de samme faktorene vi tidligere har forklart matens helsebringende effekt ut fra. 

Kevin Hall, som var ansvarlig for studien, ble svært overrasket over resultatene, og skjønte at de måtte ses i sammenheng med at maten var ultraprosessert. 

Forskerne så at da deltakerne spiste råvarebasert mat, produserte de mindre sulthormoner enn da de spiste ultraprosessert mat. De skilte også ut mer av et spesielt metthetshormon fra tarmen. 

Et tredje funn var at da deltakerne spiste råvarebasert, gikk betennelsesmarkørene betraktelig ned på bare to uker. Betennelse er fellesnevneren ved alle ikke-smittsomme sykdommer som utgjør en stor del av sykdomsbyrden i samfunnet. Med et kosthold preget av store mengder ultraprosessert mat blir det nesten umulig å skape det klimaet i tarmen som du trenger for å holde deg frisk.

Det er ikke vanskelig å finne vitenskapelige holdepunkter for at ultraprosessert mat bør unngås, med mindre man bedriver selektiv persepsjon, på høyt nivå. Det har dessverre Hjelmesæth vist seg å gjøre.

Kilder: 

https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(23)00099-7/fulltext

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2289

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1451

https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(19)30248-7

Hammer, Gry. Gladere mage, gladere deg. Cappelen Damm 2023

Kolby, Marit. HVA og NÅR skal vi spise. Frisk forlag 2022

Nylig publisete poster på Instagram og Facebook Marit Kolby og Maja Skogstad (Ernæringsmamma)


Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!