Morsmelk- Den ultimate supermaten for barn!

Morsmelk er det beste du kan gi din baby. Din brystmelk er designet akkurat for ditt barn, med tilpasset mengde protein, fett, vitaminer og mineraler etterhvert som den vokser. Ser du at barnet ditt trives og legger på seg/følger sin egen kurve, kan du trygt fullamme til babyen er 8 måneder, jeg har gjor det enda lenger uten at det på noen måte ar påvirket barna negativ, snarere tvert om- men det skal man av en eller annen pussig grunn ikke si høyt. Når du starter med mat, bør du innføre næringstett mat i tillegg til morsmelk, og helst en del jernrik mat ettersom jerlageret tappes gradvis fra ca 6 mnd.  Men unngå pasteuriserte melkeprodukt da de små tarmene ikke har utviklet tarmfloraen nok til å fordøye slik melk på en noenlunde bra måte før ved 3-årsalderen.
Ammete med en liten neve gojibær
Denne gir meg økt melkeproduksjon og smaker deilig. Min lille liker også å drikke av teen. Den inneholder blandt annet fennikel og anis som også er kjent for å virke krampeløsende på små kolikkbarn. Jeg har prøvd flere typer ammete i årenes løp, men denne går altså av med seieren.
Du kan kjøpe Organic Mother`s Milk på www.iherb.com
Jeg har har ammet fire barn. Den første fikk minst av dem alle. Som førstegangsmamma var jeg bekymret for det meste som igjen gjorde at puppene skrumpet inn til to tørre svisker etter tre måneder. Hun fikk sin siste slurk morsmelk da hun var fem måneder. Nummer to ble fullammet til hun var åtte måneder. Nummer tre var syk og klarte ikke ta til seg næring på egen hånd og ble sondeernært med min melk alene til han var 6 måneder. Da jeg ikke klarte å pumpe lenger fikk han morsmelkerstatning basert på geitemelk fra Holle som  jeg kjøpte fra Helios. Sjekk www.kinsarvik.no Jeg måtte spesialbestille noen ganger, men oftest var den å finne i hylla på Helios på Sandvika Storsenter.
Mitt siste barn ble nærmest fullammet til hun var 14 måneder. Hun er nå snart 21 måneder og vi ammer  både dag og natt enda (man skal vel egentlig ikke si at man ammer om natten etter 6 mnd men jeg gjør nå det:-)). Hun er en sunn og livskraftig unge som elsker å smake på alt mulig, men aller mest morsmelk enda. WHO anbefaler at man ammer til barnet er 3 år, men det handler også om at morsmelk  sørger for at barnet får i seg nok og riktig næring i land som er preget av  fattigdom.
Det er også en kjensgjerning at barn i dag ofte er både overforet og undernært (les: Berit Nordstrand). I det lys ser jeg ingen grunn til å pakke inn puppen enda, da morsmelken er spesialdesignet for barn. Jeg synest det er rart at mange i Norge mener det er ekkelt når et barn over 1 år blir ammet. Hvorfor er det ekkelt å gi barnet riktig og god mat? En merkelig ukultur som har vokst frem. Ettersom matstasjonen til mine barn er er seksualisert og tabu-belagt kommer jeg til å amme i smug til sistemann er tre år- dersom hun ønsker det selv  😉
Sist men ikke minst: får du ikke til å amme eller har lite melk, så lov meg at du ikke sitter gråtkvalt med dårlig samvittighet slik som jeg gjorde med førstemann. Du er ingen dårlig mor av den grunn og det er så ødeleggende for en fantastisk tid du aldri får tilbake!
Jeg er sikker på at en hver mor handler ut fra det hun mener er det aller beste for sitt barn, ut fra den kunnskapen hun har. Så om barnet ditt trenger ekstra næring så er mitt tips at du kjøper morsmelkerstatning fra Holle, basert på geitemelk samtidig som du tilsetter 1/2 ts kollagen av rent merke for å lette fordøyelsen. Unngå apotekvariantene for laktoseintolerante som er  fulle av sukker og annet rask som små barn ikke bør få i seg. Tenk å bygge cellene på rent raffinert sukker og soya… Det er hva min førstefødte fikk ettersom jeg da var hellig overbevist om at kumelk for små barnetarmer ikke var bra, men samtidig manglet kunnskap om de produktene som skulle erstatte vanlig morsmelkerstatning basert på kumelk. Har ditt barn imidlertid fått påvist intoleranse mot melk, så kan det også reagere på geitemelk, men det kan også gå bra da den er mye mer skånsom for tarmsystemet enn kumelk. Les her og her for mer info om ernæring for små barn.

Tips som har hjulpet meg til økt melkeproduksjon er:

1. Ha tro på at du får det til, at det er dette som er naturlig,at du er nok- og ikke la mødre og andre velmenende personer rundt deg mene noe om deg eller din baby. Dette er ditt område og ingen andres, så skap ditt «eget rom» for deg og din baby!

2. Drikk rikelig og spis næringstett. Økologiske egg, spekemat, gelatin/kraftsupper, grønne bladgrønnsaker, rikelig  med mettet fett i form av extra virgin kokosolje og ekte smør(gjør melken ekstra fet), fennikelte og aniste, ammeteen jeg anbefaler lenger oppe, adaptogener som reinrot og gojibær er også fine.

Tips til svar når folk synes du bør slutte å amme, mange mener noe om det også…:

1. Jeg mener at morsmelk er det beste mitt barn kan få, derfor ammer jeg så lenge mitt barn vil ha melk og så lenge jeg trives med det.

2. Det er jo så koooooooooooselig :o)

3. Vi gjør det på denne måten, så får andre gjøre det på sin…..(med et bestemt smil)

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!