MORS LEVERGRYTE

Lever er noe av det mest næringsrike man kan spise. Ja, kanskje jeg skal driste meg til å hevde at det ER det mest næringspotente man kan spise. Inuittene kaster indrefileten til hundene og mesker seg med levreren og annen innmat!

I moderne tid florerer det av myter rundt lever. Lever er ekkelt og man hører også ofte at det er farlig å spise. Argumentene for at det er farlig å spise er tuftet på noe så inderlig uvitenskapelige som at et par polfarere i sin tid kreperte som et resultat av at de var sultne og fant ut at de skulle spise lever fra isbjørn og sel. Noen av dem ble bare syke. Om de ble syke eller døde som et resultat av å spise innmat fra isbjørn eller av andre årsaker, det vites faktisk ikke og de lærde strides. Men det de tror, er at de ble syke av vitamin A forgiftning. Ut fra denne hypotesen er det så blitt gjengs oppfatning i noen ernæringskretser at man bør unngå å spise lever og spesielt lever fra rein fordi den er så utrolig rik på vitamin A. Å dra slike slutning ut fra et så syltynt grunnlag er ganske utrolig!

Jeg vil skrive et grundig innlegg om lever i løpet av høsten, som forklarer at lever er svært sunt, og trygt å spise om man velger lever fra friske dyr som lever på naturlig og frisk mat. Du må spise kvalmende mengder lever for at nivået av vitamin A skal utgjøre en helserisiko! Nyere forskning viser at lever fra rein inneholder mindre vitamin A enn lever fra sau og storfe i tillegg til å ha lavere nivåer av tungmetall. Så hvorfor myten om at lever bør unngås og da spesielt fra rein, er for meg en gåte! Spesielt når vi den dag i dag omgås sprell levende samer som har brukt lever fra rein som en viktig kilde til næring gjennom hele livet.

Etter alt dette pratet så skal du nå få bilder og oppskrift på min mors levergryte. Denne spiste jeg av hjertens lyst i barndommen. Mamma serverte denne retten som festmat i familiesammenkomster. Gryta gikk ned på høykant hos både store og små. Mine barn spiser godt av denne gryten, alle som en! Jeg sliter dessverre fremdeles litt med lever, etter 20 år som semi-veggis, men jeg spiser det og nyter den smaksrike sausen og følelsen av at jeg fyller kroppen med næring som den sårt trenger. Jeg har i alle fall ingen planer om å overføre mine vegringer til mine barn. Som en grei regel er det lurt å legge inn en levermiddag i uka. Jeg tørker lever og kapsler for hånd og spiser flere ganger i uka, for å være sikker på at jeg får i meg nok av denne supermaten. Favorittlevra mi kommer, Gud hjelpe meg, fra rein. Jeg opplever at den gir meg mer energi enn lever fra noen andre dyr jeg har prøvd.

 

Oppskrift på mors levergryte, nok til 4 personer

1 kg lever fra storfe (lever fra rein, kylling eller lam/sau kan også nyttes)
1 stor purreløk, kuttet i små ringer
200 gram stangselleri, kuttet i tynne skiver
200 gram sjampinjong, delt i biter
1 stor rød paprika, skjært i lange strimler
1 stor grønn paprika, skjært i lange strimler
2 ss ghee, kokosolje eller smør
3 ss tomatpure
Salt og pepper
4 dl god kraft
Salt og pepper

Slik går du frem

Skyll og tørk lever. Rens lever for ganger og hinner.  Del opp i passe store biter, ca 4×2 cm staver. Sjekk om det er ganger igjen du kan ta bort. Viktig at de bitene ikke er for tynne.

Skjær paprika i strimler og de øvrige ingrediensene i ønskede biter.

Start med å steke lever på medium varme, maks to minutt på hver side, ikke for lenge, for å unngå skosåle-konsistens. Legg den stekte levra over på et fat. Ha kraft i stekepannen og kok ut pannen. Du vil da få med den gode smaken fra stekeskyen. Ha kraften så over en kasserolle.

Fres så paprika, purreløk, sopp og stangselleri til grønnsakene avgir god aroma. Bland i 3 ss tomatpure og fres videre til du får «brent av» tomatpureen (gir en rundere smak). Ha grønnsakene over i kasserollen med kraften. La det småkoke i 10 minutt. Ha i lever og la det trekke i maks 5 minutt. Du kan evt smake til med tamari om du føler det mangler noe, helt til sist.

Florlett basmatiris er nydelig tilbehør, evt potetstappe eller en surdeigsblings med et tykt lag godt smør.

Som sagt, et grundig innlegg om lever kommer i løpet av oktober. Jeg vil dele forskningsresultater, næringstabeller og alt som er å vite om lever! Du får bare stålsette deg for det blir mye informasjon.

Nå må vi få levreren frem fra tussmørket og skatte den slik våre forfedre har gjort til alle tider.

Stikkord: Stikkord: , , , ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!