MORS GRYIFISERTE KJØTTKAKER

Jeg er sta, sånn er det bare, og har i årevis hatt det for meg at jeg skulle finne opp verdens beste kjøttkake-oppskrift. Det har jeg ikke lyktes med, så da er det bare å krype til korset og innrømme det først som sist: Mors kjøttkaker er og blir best. Jeg har derfor tatt utgangspunkt i mammas farse og Gryifisert den ved å bytte ut potetmel med arrowroot og har også i bittelitt hvitløk fordi jeg liker den smaken.

Men jeg nekter å lage brun saus, ved å svi hvetemel eller annet mel til en tåredryppende akrylamidbombe. Det er og blir usunt, jeg vil ikke og jeg protesterer! Det fører til at jeg lager en saus som ikke smaker spesielt svidd, ei heller blir den mørkebrun. Min saus ser ikke like lekker ut, men jeg påstår at den smaker minst like godt. Spesielt om du bruker langtidskokt kraft som base blir den ekstra god og ikke minst mettende. Kun vann funker til nøds, så da har du enda en god grunn til å hive deg i gang med krafkoking. Du kan lese mer om hvorfor og hvordan HER!

Kjøttkaker tar litt tid å lage, så det er ikke hurtigmat i hverdagen, med mindre du lager dobbel porsjon på søndag og har middag som lages på 2 minutter på tirsdag eller onsdag, for eksempel. De står seg fint i kjøleskapet eller en kald bod i et par tre dager. Du kan selvsagt også fryse ned kjøttkakene.

Så her har du min vri, godkjent av mann og barn og sist men ikke minst av mamma!

Kjøttkaker
400 g kjøttdeig fra glade beitefôra krøter
2 ss finhakket løk
1 fedd hvitløk, finhakket eller presset. Evt en ts hvitløkspulver
2 ss arrowroot, kjøpes HER eller i helsekosten.
1 ts salt
1/2 ts pepper
2-3 egg
Spe med 1-1,5 dl vann eller kraft til passe konsistens

Slik lager du kjøttkakene:
Med farsedeig er det alltid lurt å ha kalde ingredienser, i alle fall kjøttet, eggene og væsken bør være kjøleskapskalde når du skal lage farsen.
Jeg bruker foodprocessor med s-blad når jeg lager kjøttkaker. Begynn med kjøttdeig og salt og kjør blandingen til den er seig. Dette tar noen minutter. Du kan alternativt bruke bolle og en sleiv, men da må du belage deg på knallhardt biceps-arbeid. Når du ser at kjøttdeigen er blitt seig har du i de øvrige ingrediensene, utenom vann og kraft og guffer rundt et lite minutt. Så sper du inn væsken i en tynn stråle og lar maskinen jobbe i et par minutt med å kjøre væsken godt inn i farsen. Løft ut s-bladet og la gjerne blandingen stå kaldt en liten stund og «sette seg» før du lager kakene. Det går også fint uten, jeg har sjeldent planlagt tid til venting på akkurat det og opplever at denne ventingen er viktigere med fiskefarse enn kjøttfarse.

Når du skal lage kakene må du ha følgende: en spiseskje, et glass kaldt vann og en fjøl eller fat til å legge kakene på. Det er smart å lage kakene først før du steker dem, slik at du kan legge dem samtidig i stekepannen og oppnå likt stekeresultat. Du kan med fordel legge dem på en trefjøl som du har holdt under rennende vann først slik at den er våt/fuktig. Så tager du den spiseskje og dypper den i vann, før du tar opp en god spiseskje med kjøttfarse og jobber til en fin kake ved hjelp av spiseskjeen og den ledige hånden din. Veldig enkelt og ukomplisert, mitt barn nr. 2 synes det er morsomt og gjør en knakende bra perfeksjons-jobb, hun er åtte år.

Når du har formet nok kaker til å fylle stekepannen din så er det bare å steke i vei. Husk å stek en prøvekake for å sjekke fasthet og smak. Er de for harde, har du i mer væske, er de for våte har du i mer arrowroot og du har også mulighet til å justere smak, tilsette mer krydder osv…

Jeg steker alltid i klarnet smør som du finner fremgangsmåte på HER! Da slipper du at svart-osen står rundt deg. La dem steke på litt over middels varme i en 2-4 minutt før du snur dem. I løpet av steketiden har du rukket å forme resten av kjøttkakene som ligger klare på trefjølen til stekerunde nummer to.

Legg kjøttkakene i en bolle eller lignende etterhvert som de stekes ferdige.

Når du er ferdig å steke alle kakene tar du 2-3 desiliter vann eller kraft og heller i den tomme stekepannen. Kok opp og la dette stå å småputre i 2-3 minutt hvor du visper opp det som ligger i bunnen, slik at det løsner fra pannen og blir en del av væsken. Skru av platen og la stekesjyen stå stå inn til videre.

Sausen
2-3dl Stekesjy
2 dl ekstra kraft/vann
2 ss tamari
Salt og pepper
2 ss arrowrot + 1 dl vann/kraft
3 ss smør

Slik går du frem:
I en kasserolle har du i litt klarnet smør og blanker to løk, de skal bli myke og lukte aromatisk, ikke brunes. Så har du i stekesjyen fra stekepannen, du må gjerne sile denne blandingen gjennom et finmasket dørslag eller klede slik at sausen ikke blir full av «stekerusk». Da ser den litt penere ut. Har du mer kraft i bakhånd så kan du gjerne ha i et par dl ekstra. Bruker du vann blir det mindre kraftig smak, men det er et alternativ. Kok opp og la det stå og småputre i 10 minutt. Smak til sausen med:

2 ss tradisjonell tamari, du får kjøpt på helsekost eller HER!
Salt og pepper

Når du synes sausen er smakfull, jevner du den med arrowroot som er rørt inn i et glass kaldt/romtemperert vann eller kraft. Hell jevningen i sausen og kok forsiktig opp samtidig som du rører rundt med en sleiv eller visp. Arrowroot tåler ikke knallhard koking, så denne prosessen handler om at det skal koke opp og ikke særlig mer enn det. Til sist rører du inn smøret slik at den løser seg opp og blir en del av sausen før du har i kakene og la dem trekke på svakest varme i 5-10 minutt før servering. Har du upasterisert sætersmør anbefaler jeg deg å ha i smøret aller sist og i tillegg knekke godt med smør inn i potetene, for her er det mye god næring for store og små.

Nydelig tilbehør her ertestuing, gulrøtter og potet. På bildet ser du mins siste vri med kun gulrot og blomkål. Det også snydens godt!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!