Mini polarbrød – perfekt i matboksen
Oppskrift på myke nydelige mini-polarbrød
100g økologisk havregryn (knuses til mel i blender, evnt havremel om du har)
300g sammalt speltmel
600g siktet speltmel
1 god ss honning
1/2 ts uraffinert salt
6 dl vann
2-3 ss eddik, gjerne ufiltrert
100g smør som du smelter og evt klarner til ghee ved melkeallergi
Bland alt dette sammen til en fast litt klissete deig. En kjøkkenmaskin kan være til god hjelp.
La deigen stå under et fuktig klede i minimum 7 timer. Hvorfor har jeg forklart i alle brødoppskriftene mine tidligere, men en god ting kan ikke gjentas for ofte:
Legger man glutenholdige meltyper i syrlig miljø i minimum 8 timer, så starter prosessen med å byte ned glutenet og nøytralisere fytinsyre og andre antinæringsstoffer. Jeg presiserer at det IKKE betyr at deigen blir glutenfri, men lettere å fordøye.
Etter 7 timer blander du følgende inn i deigen:
1 økologisk egg
25 gram gjær (jeg bruker fersk blå gjær)
Elt deigen godt sammen og hev en liten time før du triller små søte baller på størrelse med en plomme.
Deigen er litt klebrig, så det kan være lurt å smøre både hender og benken du baker på med smør eller kokosolje.
Trykk ballene flate og legg på stekebrett. Prikk små hull i leivene med en fyrstikk f.eks.
Når brødene har hevet litt er de klare for å bli stekt midt i ovnen, på 160 grader.
Brødene er ferdige når de ligner på mine. Tar ca 8-10 minitter i ovnen.
PS! Jeg har også laget denne oppskriften og hatt i egg og gjær fra starten av, men da redusert gjærmengden til en ertestørrelse, slik at deigen ikke blir overgjæret i løpet av den lange hevetiden.
Ungene elsker å være med på denne baksten, og ikke minst smake på resultatet!
Anbefaler å fryse ned polarbrødene som du ikke skal spise de neste par dagene, for disse holder seg ikke mistenkelig myke i 14 dager slik som den kjøpte varianten.
PS! Dette innlegget er skrevet i 2013)
PS 2! Dersom kjøper fersk gjær vil den holde seg i uker dersom du legger pakken i et lite glass, for eks et tomt tomatpureglass. Så slipper du at den tørker ut. Du kan også fryse den ned).
Tantebarna mine i sving med bakingen <3