MELLOMGROVT SPELTBRØD MED SURDEIG

Dette er et mellomgrovt surdeigsbrød. Surdeigsbrød kan være litt uvant for mange i starten og noen sier at de ikke liker surdeigsbrød. Men dette brødet kan du ikke la være å like. Det er luftig, smaker mildt og barna elsker det. Hvis du blander litt surdeig og en liten knert gjær kan du fortsette med favorittoppskriften din uten å få en utpreget syrlig smak på brødet ditt.

Denne oppskriften er til 1 stort brød, men du kan doble den så mange ganger du måtte ønske.
Brødet trenger ingen elting så det er raskt å røre sammen!


Oppskrift mellomgrovt speltbrød med surdeig

6 dl vann
10 g gjær
1 ss surdeigsstarter
100 g sammalt spelt grov
70 g økologiske havregryn
En liten neve frø (f.eks en miks av linfrø og solsikkekjerner)
450 g siktet spelt
2 ts salt
(hvis du har myse i kjøleskapet kan du godt helle oppi en liten dæsj eller tilsette en ss eddik for ekstra effektiv nedbrytning av antinæringsstoffer)

Rør sammen alle ingrediensene og la deigen stå lunt i minimum 8 timer for å bryte ned gluten, fytinsyre og enzymsperrer. Deigen er løs, men det skal den være.

Hell så i en godt smurt form og hev til brødet når kanten av formen.

Da setter du inn brødet i ovnen som du har forvarmet til høyest mulig temp (250-300 grader)
slenger inn en liten dl varmt vann for å skape damp som hindrer skorpedannelse på brødet de første minuttene. Skru straks ned ovnen til 160 grader å stek i 60 min.

La brødet kjøles ned under et klede både lenge og vel før du skjærer i det.

Ps! Oftest finner du brødoppskrifter uten frø i denne bloggen. Det er fordi planteoljene som frøende inneholder blir skadelige ved høy varme (fra 120 grader og oppover). Jeg tror imidlertid ikke at en neve frø en gang i blant tar livet av deg. Det er godt med variasjon og dette brødet er fantastisk dann og vann når vi er gått litt brødleie på den vanlige surdeigsskiva.

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord: ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!