MELKESYREGJÆRET KIMCHI

Kimchi er Koreas nasjonalrett, eller rettere sagt, nasjonaltilbehør og spises til nær sagt alle måltider i løpet av et døgn. Kimchi er en frisk og krydret fordøyelseshjelper med flere tusen år lange tradisjoner. Jeg leste for noen måneder siden i en avis om en stor dugnad der flere hundre mennesker samlet seg på et torg i hovedstaden og lagde tonnevis med kimchi for å gi til landets fattige mennesker.

Kimchi kan lages på mange måter og googler du finner du et hav av oppskrifter, alt fra den gjærede varianten laget på mange forskjellige måter, til en frisk salat-lignende sak med marinade, laget på en-to-tre. Tradisjonelt ble den gjæret og lagret i krukker, gravd ned i jorden for å tilføre friske grønnsaker og gode bakterier i de månedene de ikke hadde tilgang på friske grønnsaker.

Som oftest inneholder kimchi kinakål eller andre kåltyper, reddik, løk, hvitløk, chili, ingefær og salt. Er du skikkelig i tradisjonsmodus tilsetter du tørkede reker og eller fiskesaus for ekstra fylde i smaken og ikke minst ekstra næring.

Jeg fikk ånden her en dag og bare måtte prøve meg på delikatessen. Klarte ikke å glemme kimchien en av mine kursdeltagere i Stavanger hadde med seg da jeg var der i april. Den var uforglemmelig! Min impuls-kimchi smaker ikke i nærheten av hennes, det handler også om at hun hadde latt den stå til modning i kjøleskapet i et halvt år før, noe som ga kimchien ekstra fylde og rik smak. Jeg er likevel strålende fornøyd med min første versjon kimchi, har spist av den til alle døgnets måltider med stor innlevelse og matnytelse!

Min førstefødte kimchi består av:

1,5 kinakål, vasket og revet i passe store biter, den hvite «kjernen» er skjært bort
1 kinesisk hvitløk, hakket
1 hel renset rød chili, hakket
5 cm finraspet ingefær
2 ss tamari (naturlig langtidsgjæret soya)
1 ts mineralsalt
3 ss fiskesaus (kjøpt i internasjonal mat-butikk, let etter en uten tilsetningsstoffer)
1 dl myse (kan utelates men erstatt da med en spiseskje salt)

Jeg hadde kjøpt en bunt vårløk, men glemte å putte den i, dessverre…

Alle ingrediensene has i en bolle og knas med rene hender til kålen slipper væske. Dette tar kanskje ett minutt. Grønnsakene og væsken skal så i et egnet glass/beholder og bruk knyttneven til å presse grønnsakene ned i glasset slik at væsken dekker det hele. Har du et vidt glass kan du gå ut i verden og lete etter en egnet flat sten som kan legges over grønnsakene slik at de vil holde seg under væsken under gjæringstiden. Du kan også bruke et annet glass, eller en flaske som du fyller med vann for å gi den nok tyngde til legge press på grønnsakene.

Den var ferdig gjæret etter 4 dager på kjøkkenbenken, men det er bare å smake seg frem til ønsket syrlighetsgrad og hva din gane liker. Når kimchien er slik du ønsker den skal være, så har du den i et glass med tett lokk for oppbevaring i kjøleskap.

Smart å sette melkesyregjæret mat og drikke i øverste del av kjøleskapet da det er det varmeste stedet, i den grad man kan snakke om varme i et kjøleskap… De liker seg i alle fall best der :o).

Tips! Kimchi er nydelig som tilbehør til grillmat og kan redde magen din om måltidet er svidd til margen…. Kjempegod å finhakke og blande i ris eller i dressinger som skal over salaten.

Kategori: Kategori: Ukategorisert

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!