MAGI- ETERISK OLJEBLANDING

Ferdig eterisk oljeblanding som er satt sammen av eteriske oljer som er kjent for å støtte fordøyelsen, på ulike måter. Visste du at MAGI er ordet for fordøyelse/mage på norrønt? MAGI er en eterisk oljeblanding som er utviklet med et ønske om å støtte din fordøyelse. Blandingen består av eteriske oljer som på ulike måter virker henholdsvis styrkende, krampeløsende, betennelsesdempende og beroligende. Du finner den i min nettbutikk.

Magen min er superfølsom. Den har vært slik så lenge jeg kan huske, og skyldes trolig at jeg ble gitt utallige sulfa- og antibiotika-kurer de første tre årene av mitt liv, grunnet kronisk halsbetennelse. Det er kjent at overdreven bruk av antibiotika påvirker mikrobiomet og dermed fordøyelsen negativt. Jeg opplever at dersom jeg er nøye med kostholdet mitt og bruker eteriske oljer som støtter fordøyelsen, så har jeg det mye bedre; humøret er mer stabilt, energien høyere og søven dypere. Magen buldrer mindre, er flatere og tarmen tar opp næringen fra maten bedre. Denne oljeblandingen består av mine favoritter for fordøyelsen.

Jeg blander ofte eteriske oljer i en baseolje og har i flasker som jeg merker med navnet på oppskriften. Du finner mange ulike oppskrifter på ulike blandinger til bruk for alt fra hodepine til eksem, i boken min. Eteriske oljer for kropp, sjel og sinn.

Generelt fint blandingsforhold: 30 dråper eteriske oljer pr 50 ml baseolje. Halver, eller tilpass alt etter mål, dersom du har mindre flasker du vil bruke til å oppbevare oljeblandingene.

Er blandingen tiltenkt barn, les ekstra nøye kapittelet i boken hvor dette tas opp som eget tema. Der vil du finne en oversikt over trygge oljer og riktig blandingsforhold til den aktuelle alderen på barnet. Oppbevar blandingen kjølig, og den vil holde seg frisk og god i minst ett år. Merk at mine ferdige oljeblandinger ikke er laget for bruk på barn, så du vil se tydelig merking på flaskene hvordan de kan brukes og når de ikke skal brukes på barn. Denne oljeblandingen skal ikke brukes på barn under 4 år. For barn mellom 4-12 skal doseringen halveres.

Denne oljen er ferdig utblandet og kan brukes rett på huden. Smør 5-10 dråper på magen, 5-10 dråper for fotmassasje og  5 dråper under tungen ved behov. Ta 1-2 dråper på pulspunkt, 10-20 dråper i fotbad/bad eller 30 dråper utblandet i 20 ml baseolje for å smøre/massere hele kroppen. NB! 1/2 dosering til barn mellom 4-12 år. Unngås av barn under 4 år.

PS! Denne eteriske oljeblandingen inneholder Grapefrukt og sitrongress, som kan forårsake fotoallergiske eller fototoksiske reaksjoner i møte med direkte sollys. Selv om de er uttynnet i en baseolje, og faren er minimal, så bør du på generelt grunnlag smøre deg med oljeblandingen når huden ikke eksponeres for direkte sollys for å være sikker på at du ikke får en reaksjon.

Nederst i dette innlegget, etter ingredienslisten, finner du grundig informasjon om flere av de enkelte oljene jeg har valgt å ha med i blandingen MAGI. Husk at de kjemiske komponentene kan variere fra år til år i de ulike vekstene, og ikke minst varierer det alt etter hvor de vokser og gror, slik at disse prosentene vil aldri være konstante.

Ingredienser:

Simmondsia Chinensis Seed Oil*/Jojoba*

Citrus Grandis Peel Oil*/Grapefrukt*

Mentha Piperita Oil*/Peppermynte*

Melissa Officinalis Leaf Oil*/Sitronmelisse*

Cymbopogon Flexuosus Oil*/Sitrongress*

Cinnamomum Zeylanicum Bark Oil*/Kanelbark*

Helanthus Annuus Seed Oil*(ørliten mengde økologisk solsikkeolje som antioksidantbase for rosmarin, nødvendig i ekstraksjonsprosessen)

Rosmarinus Officinalis Leaf Oil*/Rosmarin som antioksidant

Naturlig forekommende komponenter i eteriske oljer: Alcohol, Limonene, Citral, Cinnamal, Geraniul, Linalool, Citronellol, Eugenol, Cinnamyl Alcohol, Benzyl Benzoate

*= økologisk

Alle mine kosmetikkprodukter som inneholder eteriske oljer er økologisk sertifisert/DEBIO-godkjente og meldt inn i CPNP.

Peppermynte

Latin: Mentha x piperita.

Flyktighetsgrad: Topp til middels.

Duft: Intens, skarp, frisk og mintaktig.

Kvalitet: Maskulin/Yang.

Chakra: Solar plexus og hals.

Beskrivelse

Peppermynte er en hardfør, flerårig og aromatisk urteplante med mørkegrønne blader, rødlige stilker og rosalilla blomster. Den kan bli opptil 80 centimeter høy. Opprinnelig kom den fra middelhavsområdene, men vokser nå i Afrika, USA, Asia og i hele Europa. USA er den største produsenten av peppermynteolje, men man anser den europeisk-dyrkede som den beste. Oljen utvinnes gjennom dampdestillering. 

Kjemiske komponenter

Mentol (31–45 %), menthon (12–28 %) menthofuran (6–8 %) og piperitol.

Historie

Peppermynte er en myteomspunnet urt som har blitt mye brukt –både seremonielt, i mat, i vin og som medisin. Den er spesielt kjent for sine fordøyelsesfremmende egenskaper og for å skape frisk pust. Ifølge gresk mytologi var peppermynte opprinnelig nymfen Mentha, som Pluton ble fylt av lidenskap for. Hans kone Persefone ble rasende sjalu og tråkket Mentha i bakken. Pluto forvandlet da Mentha til den vidunderlige urten peppermynte.

Slik virker peppermynte på kropp, sjel og sinn

Peppermynte virker stimulerende, sirkulasjonsfremmende, smertelindrende, antibakteriell, antiviral, antiallergisk,betennelsesdempende og styrkende. Den hjelper mot tarmgass, matforgiftning, feber, solbrenthet, diaré, magekramper, hodepine, hoste, forkjølelse, bronkitt, astma, influensa og dårlig ånde.

Peppermynte fremmer selvtillit, og den stimulerer sansene og kreativiteten. Dessuten fremmer den fokus og skjerper sinnet.

Sitronmelisse

Latin: Melissa officinalis.

Flyktighetsgrad: Middels til topp.

Duft: Sitrusaktig, lett, frisk.

Kvalitet: Feminin og maskulin.

Chakra: Hjerte, det tredje øye + krone.

Beskrivelse

Sitronmelisse er en buskaktig urt og staude som kan bli opptil en meter høy, med små, hvite eller gule blomster. Oljen er en av de mest kostbare på grunn av det lave innholdet av eteriske oljer i planten. Samtidig er den en av de mest virkningsfulle jeg har i min oljesamling.Oljen forfalskes derfor ofte, eller blandes ut med sitrongress eller sitron, som er langt billigere.Planten vokser iEuropa, Asia, USA og Afrika. Den eteriske oljenutvinnes ved dampdestillering av blad og blomster – som regel i England, Frankrike, Tyskland og Russland

Kjemiske komponenter

Aldehyder (opptil 65 %), seskviterpener, geraniol (1–31 %), β-karyofyllen(10–25 %), nerol (8–20 %) med flere.

Historie

Sitronmelisse er en av de mest kjente og lengst brukte urtene.Legen, alkymisten og astrologen Paracelsus (1493–1541) kalte sitronmelisse for selveste livseliksiren, og den er også kalt for hjertensfryd. Tradisjonelt er urten brukt som et beroligende middel, men også som oppkvikkende og styrkende, for å lindre nervøsitet, urolig søvn, urolig hjerte, hodepine og sykdommer i luftveiene. Det har vært en velkjent urt i folkemedisinen mot tarmgass, kvalme og dårlig fordøyelse, og ofte brukt i kompresser på stikk og kutt. Kvinnene brukte den tradisjonelt for å regulere menstruasjonssyklusen og for øke fertiliteten. Den er også brukt for å styrke sjelen og livskraften.

Slik virker sitronmelisse på kropp, sjel og sinn

Eteriske oljer av sitronmelisse virker antiseptisk, betennelsesdempende, beroligende, antidepressivt, stimulerende, styrkende, revitaliserende, krampeløsende og insektsfrastøtende. Sitronmelisse er regulerende og svært nyttig i behandling av stresshodepine og migrene. Den egner seg spesielt godt når hodepinen er knyttet til spenninger i nakken og skuldrene. Sitronmelisse passer også godt sammen med kamille i behandlingen av nevralgi og mot alle nervesmerter i kroppen. Den kan ellers kombineres med rosmarin eller bergamott for å lindre tanketretthet som kommer av for kraftig konsentrasjon, og den er også fin mot depresjon og angst. Sitronmelisse kan også hjelpe på åndedrettsbesvær, for eksempel ved astmaanfall. Til behandling av plager med åndedrettet, fortynnes sitronmelisse enten i en baseolje som masseres inn på brystet, eller den brukes i en duftspreder.

De krampeløsende egenskapene til sitronmelisse har en beroligende virkning på hjertet. Oljen reduserer hjerteklapp og panikkangst og egner seg når overarbeid eller overstimulering har svekket hjertet og forårsaket høyt blodtrykk. Olje av sitronmelisse har videre en gunstig effekt på fordøyelsen ved at den virker beroligende og lindrer oppblåsthet, kvalme og kolikk. Sitronmelissens avkjølende virkning lindrer dessuten feber. Sitronmelissens egenskaper er nyttig på betent hud og allergiske hudlidelser. Den kan brukes mot sår og eksem, særlig når dette henger sammen med stress. Oljen brukes også mot helvetesild. Til dette formålet kan man tilsette 5 dråper eterisk olje til 1 ss olivenolje og gni inn i det smertefulle området. Det er ellers godt å ha sitronmelisseolje for hånden som et førstehjelpsmiddel mot bi- eller vepsestikk.

Sitrongress

Latin: Cymbopogon citratus.

Flyktighetsgrad: Middels til topp.

Duft: Gress, jord, sitrus, skarp, frisk.

Kvalitet: Maskulin og feminin/Yang og Yin.

Chakra: Det tredje øye.

Beskrivelse
Sitrongress er et hurtigvoksende aromatisk gress som kan bli opptil halvannen meter høyt. Det vokser i Asia, Sri Lanka, India, Afrika, tropisk Asia, samt i Guatemala. Den eteriske oljen dampdestilleres av tørket og finkuttet gress fra to ulike gressarter. Det overflødige etter destillering blir til mat for husdyra.

Kjemiske komponenter

Citral (65–85 %), myrcen (12–25 %), dipenten, metylheptenon, linalol, geraniol, nerol, citronellol, farnesol med flere. Merk: Innholdet varierer mye etter ulike kjemotyper.

Historie

Sitrongress har vært brukt i asiatisk matlaging i alle tider. Tradisjonelt er det også brukt som medisin mot feber og ulike infeksjoner.

Slik virker sitrongress på kropp, sjel og sinn

Sitrongress virker smertelindrende, sirkulasjonsfremmende, antiviralt, antioksiderende, antiseptisk, sammentrekkende, antibakterielt, soppdrepende og beroligende. Sitrongress er nyttig mot feber, hodepine og stressrelaterte magesmerter. Det er en god hudolje mot akne, store porer, slapp hud og vorter. Oljen virker svært insektsfrastøtende og gir assosiasjoner til mange insektsmiddel – med god grunn, for det er her den ofte benyttes. Sitrongress renser sinnet og øker bevisstheten. Den hjelper deg til å gi slipp på fortiden og ta ansvar for egne valg og handlinger.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!