MAGEVENNLIG STEINALDERBRØD!

Steinalderbrød, hva er det?

Jo sånne brød som ikke egentlig er brød, men sånne liksombrød som vi lager av nøtter, frø og med egg som bindemiddel. Mange på lavkarbo eller glutenfri dietter sverger til steinalderbrød. Men her er et lite men, for jeg vet nemlig at mange som spiser sånne brød får steinmager. Poenget med steinaldermat er ikke å få steinmager, ikke det jeg har forstått i alle fall. Poenget er å spise ren, uraffinert, mat- litt sånn som våre forfedre gjorde, ikke sant? Greia er at menneskene i tusenvis av år har behandlet nøtter og frø veldig smart, til tross for at vi har en forestilling om at vi har vaset rundt med skinntruser og klubber i en åndssvak neandertal- rus. Vi har faktisk bløtlagt, fermentert og styra på med disse matemnene fordi vi, ved erfaring, har forstått at vi kan spise nøtter og frø dersom vi bare er litt tålmodige og behandler dem slik at de kan bli god føde. I dagens 1-2-3 samfunn der vi skal lage steinalderbrød på kun 10 minutter, så blir ikke slike hensyn tatt og steinmager av steinaldermat er et faktum! I alle fall for veldig mange. Gjør det på våre undervurderte forfedres vis, de var ikke så teite! Ved å alltid gå for de raskeste løsningene, så mener jeg at vi lurer oss selv, fordi vi får det igjen, i form av vonde og oppblåste mager, tåkete hoder og slappe kropper.

Prøv å lag steinalderbrød slik jeg viser her og gi meg gjerne en tilbakemelding på om det funker bedre på magen. Det er i alle fall sikkert at du får mer utbytte av næringen fra nøtter og frø om du følger denne fremgangsmåten- og dermed får opp næringsstatusen din over tid. Spesielt dersom dette brødet er en viktig del av din daglige kost.

Ingredienser til steinalderbrød

100 gram hver av følgende nøtter og frø:

  • Valnøtter
  • Mandler
  • Sesamfrø
  • Gresskarkjerner
  • Linfrø
  • Solsikkekjerner
  • 3 dl vann
  • 1 ts salt
  • 6 egg
  • 1 dl smelta smør, ghee, kokosfett eller utsmelta talg fra dyr som har gått på beite.

Ha valnøttene og mandlene i et glass for seg selv med rikelig vann og en god klype salt.
Ha de øvrige ingrediensene i en egen bolle, vend i en ts salt og rør godt inn 3 dl vann.

Dekk til nøtter og frø og la det stå i salt og fuktig miljø i 12 timer, i det minste over natta. Hell så av vannet fra mandlene og valnøttene. Bre valnøtter, mandler og den seige grøtlignende blandingen av sesamfrø, gresskarkjerner, linfrø og solsikkefrø utover et stekebrett og la det hele dampe av seg litt fukt. Det gjør du enklest ved å ha dem  en halvtime i stekeovnen på 120 grader med døra på gløtt. Gjerne varmluft. Da vil dampen flomme ut. La nøtter og frø kjøle seg ned en liten smule ute på benken før du har nøttene og frøa over i en romslig bolle. Bland inn smelta fett rør inn, så har du i 6 egg, jeg bruker hendene. Blandingen has over i en stor brødform eller to små- eller du finner en ildfast form. Her er du kreativ og bruker det du har. Smør formen/e godt.

Stek herligheten på 120 grader i to timer. Dette er slowfood på sitt beste, men skal du ha utbytte av disse steinaldergreiene så bør du gjøre det på min måte. Enzymhemmere nøytraliseres og du får virkelig utbytte av disse næringsrike smårakkerne. Siste tips er at du tygger slike liksombrød veldig veldig veeeeldig godt, før du svelger. Da blir de nemlig også mye lettere å fordøye og gir gladere mager og lykkeligere tarmer. Det er også lurt å steke på lav varme for å ikke ødelegge fettsyrene i nøttene.

Tips! Jeg lar brøda stå og sette seg i noen timer før jeg skjærer dem i skiver og fryser ned. Så tar jeg opp en skive når jeg er sulten på steinaldermat.

Enda et tips! Ønsker du å ha en litt finere konsistens på brødet, så kjør valnøtter og mandler et par minutter i kjøkkenmaskinen før du blander dem inn i de øvrige ingrediensene.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!